Τα χαρακτηριστικά σανδάλια της Birkenstock με δερμάτινο λουράκι και υλικό από φυσικό φελλό στο κάτω μέρος | Shutterstock
Επικαιρότητα

Birkenstock: $10 δισ. η αποτίμηση για τα διάσημα σανδάλια

Η γερμανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1774 ως εταιρεία κατασκευής ορθοπεδικών παπουτσιών ετοιμάζεται να εισαχθεί στη Wall Street με αποτίμηση σχεδόν 10 δισ. δολάρια - Εχει σημειώσει μεγάλη ανάκαμψη τα τελευταία δύο χρόνια και είναι πλέον η επιλογή διασημοτήτων και influencers, όπως η Κένταλ Τζένερ, η Τζίτζι Χαντίντ και η Σιένα Μίλερ
Protagon Team

Τελικά τα σανδάλια σε πάνε παντού. Από το… Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα ως το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Birkenstock, η αναζωογονημένη τα τελευταία χρόνια γερμανική εταιρεία κατασκευής σανδαλιών που αγαπήθηκε κάποτε από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ανάμενεται να αποτιμηθεί έως και 9,2 δισ. ευρώ (9,7 δισ. δολάρια) όταν εισαχθεί στο χρηματιστήριο αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με τον Guardian και πληροφορίες από το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), περίπου 32,2 εκατομμύρια κοινές μετοχές αναμένεται ότι θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μια αρχική δημόσια προσφορά. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, η εταιρεία τιμολόγησε τις μετοχές της στα 44 ως 49 δολάρια η κάθε μία, γεγονός που θα μπορούσε να της επιτρέψει να συγκεντρώσει έως και 1,58 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία, στο επικοινωνιακό της υλικό προς τους καταναλωτές, εστιάζει στο γεγονός ότι τα σανδάλια Birkenstock διαθέτουν σόλες που είναι εμπνευσμένες από το φυσικό αποτύπωμα του πέλματος στην άμμο και είναι κατασκευασμένες από ειδικά επεξεργασμένο φελλό και latex.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η γερμανική εταιρεία έχει γνωρίσει μεγάλη ανάκαμψη τα τελευταία δύο χρόνια και είναι πλέον η επιλογή των διασημοτήτων και των influencers, όπως η Κένταλ Τζένερ, η Τζίτζι Χαντίντ και η Σιένα Μίλερ. Μία από τις δημιουργίες της εμφανίστηκε στην ταινία Barbie, με την Μάργκοτ Ρόμπι να φοράει ένα ζευγάρι ροζ Birkenstock. Την περασμένη χρονιά τα σανδάλια της αποτέλεσαν ένα από τα πιο εμπορικά είδη μόδας που αγοράστηκαν στη Βρετανία.

Η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την εταιρεία που ιδρύθηκε το 1774 για την κατασκευή ορθοπεδικών παπουτσιών. Μέχρι το 1897, ο Κόνραντ Μπίρκενστοκ είχε κατασκευάσει την πρώτη εύκαμπτη σόλα που προσαρμοζόταν στο περίγραμμα των ποδιών.

Ιστορία δυόμισι αιώνων 

Η εταιρεία παρέμεινε στα χέρια της ιδρυτικής οικογένειας μέχρι το 2021, όταν και πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων L Catterton και στο οικογενειακό συμμετοχικό κεφάλαιο του γάλλου μεγιστάνα ειδών πολυτελείας Μπερνάρ Αρνό.

Ωστόσο τα σανδάλια με τα φαρδιά λουράκια και τις σόλες από φελλό και λατέξ, είχαν αρχίσει να κερδίζουν διεθνή αναγνώριση πολύ νωρίτερα. Τα πέδιλα πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960 και υιοθετήθηκαν γρήγορα από τους χίπις που λάτρεψαν την άνεση χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία και επέλεγαν την αυστηρά λειτουργική εμφάνισή τους ως σύμβολο ενάντια στη μόδα.

Ωστόσο, όταν το σούπερ μόντελ Κέιτ Μος τα φόρεσε για μια φωτογράφιση μόδας τη δεκαετία του 1990, τα σανδάλια έγιναν σταδιακά το υπόδημα των διασημοτήτων. Επώνυμοι οίκοι, από τον Paco Rabanne και τον Valentino μέχρι τη Celine, έχουν παρουσιάσει τις δικές τους εκδοχές των Birkenstocks, τοποθετώντας τα ακόμη και σε πασαρέλες.

Η ηθοποιός Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ανέβηκε στη σκηνή των Οσκαρ τον Φεβρουάριο του 2019 με ένα κίτρινο ζευγάρι υπογραμμίζοντας την ιδέα ότι τα υποδήματα δεν χρειάζεται να είναι άβολα για να είναι γοητευτικά.

Την ώρα που άλλες εταιρείες έχουν μεταφέρει την παραγωγή σε μέρη όπου η εργασία είναι γενικά φθηνότερη, όπως η Ασία, η Birkenstock λέει ότι το 95% των προϊόντων της φτιάχνονται στη Γερμανία. Η εταιρεία διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής στη χώρα και περίπου 6.200 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Η Birkenstock, η οποία θα εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο «BIRK» αποκάλυψε επίσης τον διορισμό του Αλεξάντρ Αρνό, γιου του δισεκατομμυριούχου προέδρου της LVMH Bernard Arnault, στο διοικητικό της συμβούλιο.