Με το ίδιο καφέ κοστούμι ο Μπιλ Κλίντον περιοδεύει στις Πολιτείες-κλειδιά των εκλογών. «Θέλω να πάω σε μέρη όπου οι άνθρωποι δεν βλέπουν ποτέ πρόεδρο», λέει | REUTERS/Megan Varner
Επικαιρότητα

Ο Κλίντον παίρνει τα βουνά και λέει: «Θα είναι περήφανος όποιος ψηφίσει την Κάμαλα Χάρις!»

Για το χατίρι της υποψήφιας των Δημοκρατικών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (1993-2001), στα 78 του χρόνια πια, περιοδεύει στην αμερικανική ύπαιθρο, στις απομακρυσμένες γωνιές των Πολιτειών που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στις 5 Νοεμβρίου. Και υπενθυμίζει ότι υπάρχει κίνδυνος ταραχών αν ηττηθεί ο Τραμπ
Protagon Team

Λάβρος υποστηρικτής της Κάμαλα Χάρις στα χωριά των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο αμερικανός πρώην πρόεδρός, Μπιλ Κλίντον, 78 ετών και Δημοκρατικός, μιλώντας με τη Βιβιάνα Μάτσα της Corriere della Sera.

«Οταν ο Ομπάμα και εγώ προσφερθήκαμε για εθελοντική δουλειά στην καμπάνια της Κάμαλα, εγώ είπα: ‘‘Στείλτε με στην επαρχία. Θέλω να πάω σε μέρη όπου οι άνθρωποι δεν βλέπουν ποτέ πρόεδρο. Θέλω να μιλήσω σε μικρές κοινότητες, εκεί όπου οι γείτονες γνωρίζονται μεταξύ τους και οι κοινωνικοί δεσμοί δεν έχουν καταστραφεί». Η ιταλίδα ανταποκρίτρια περιέγραψε την άφιξή του στο χωριό Φαγιέτβιλ της Βόρειας Καρολίνας –μιας από τις Πολιτείες που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Μπιλ Κλίντον, άρχισε την αφήγησή της, έφθασε με ένα λεωφορείο με τα χρώματα, τα συνθήματα και το πρόσωπο της Χάρις. Φορούσε σκούρο καφέ κοστούμι, ροδακινί μπλουζάκι τύπου πόλο, αθλητικά παπούτσια. Είχε βραχνή φωνή και στο αριστερό αυτί του κάτι που έμοιαζε  με ακουστικό βαρηκοΐας. Καμιά διακοσαριά νοματαίοι τον περίμεναν μπροστά από το εκλογικό κέντρο. Επί τέσσερις μέρες όργωσε όλη την Πολιτεία μαζί με το ζεύγος Ομπάμα. Η Χίλαρι δεν ήταν μαζί τους. Προσπάθησαν όλοι τους να κερδίσουν και την τελευταία ψήφο εκεί, όπως άλλωστε κάνουν οι Δημοκρατικοί σε όλες τις Πολιτείες-κλειδιά, τις λεγόμενες swing states.

«Θα κερδίσει η Κάμαλα!» τού φώναξε κάποιος. «Θα κερδίσει αν πάτε να την ψηφίσετε» τού απάντησε ο Κλίντον. Αφιέρωσε τον χρόνο του για να μιλήσει σε όλους, για να αγκαλιάσει τους οπαδούς, ακόμη και για να χαϊδέψει τα άσπρα μαλλιά μιας γηραιάς κυρίας. «Είμαι 78 ετών και είμαι σχεδόν τόσο μεγάλος όσο ο Τραμπ. Ηρθα εδώ για να μιλήσω υπέρ της Χίλαρι το 2016, ύστερα από έναν τυφώνα. Σε μια μικρή πόλη είδα εκατοντάδες χιλιάδες σκηνές. Τηλεφώνησα στο στο αρχηγείο και τους είπα: «Δεν θα τα καταφέρουμε εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι τα έχουν χάσει όλα. Εξάλλου,  ποιος θα εκμεταλλευόταν ποτέ την κατάστασή τους για πολιτικό όφελος;…» Και το πλήθος φώναξε: «Ο Τραμπ!»

O Κλίντον μιλάει σε μικρές συγκεντρώσεις προσπαθώντας να πείσει συγκεκριμένα κοινά (Reuters)

Παρακάτω η Μάτσα ανέφερε κάποιες ερωτήσεις που υπέβαλε στον Κλίντον. «Ο Ομπάμα ήδη έχει πει ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αφροαμερικανούς άνδρες, επειδή δεν θέλουν μια γυναίκα να γίνεται πρόεδρος. Μπορεί το ‘‘ αντριλίκι’’ να εμποδίσει την Κάμαλα;» Ο Κλίντον απάντησε διά της πλαγίας, είπε ότι όλοι όσοι ξέρουν καλά την Κάμαλα, όπως εκείνος, ξέρουν πως θα είναι καλή πρόεδρος. «Νομίζω ότι είναι πιο αποτελεσματικό να λες στους ανθρώπους να της δώσουν μια ευκαιρία, ότι θα νιώσουν υπέροχα και ότι στο τέλος θα είναι και υπερήφανοι που βοήθησαν με την ψήφο τους να εκλεγεί».

Δεύτερη ερώτηση της Ιταλίδας: «Ηταν το ίδιο και με τη Χίλαρι;» Ο Κλίντον απάντησε ότι το 2016 «η εχθρότητα ήταν απροκάλυπτη», ενώ τώρα, με τη Χάρις, «είναι λιγότερο ξεκάθαρη». Τον ρώτησε και αν φοβάται ότι θα ξεσπάσουν επεισόδια και ταραχές σε περίπτωση νίκης της Χάρις. Ο Κλίντον είπε απλώς ότι «μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο» και συνεπώς «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο πρώην πρόεδρος θα συμπεριφερθεί σωστά».