Υπάρχει ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες, με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Γκέιτς. Λέει ότι πρέπει να ακούμε τι μας λέει για τον κορονοϊό, διότι «είναι ένας άνθρωπος που παλεύει με τους “ιούς” από την εποχή των Windows 95». Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ πιο σοβαρή. Και δεν είναι μόνο επειδή ο ιδρυτής της Microsoft είχε προφητεύσει (εδώ) τον κίνδυνο μιας πανδημίας που θα παρέλυε τον κόσμο, όπως συνέβη. Είναι ότι αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές νηφάλιες φωνές στις ΗΠΑ, οι οποίες για εβδομάδες, υπνωτισμένες από την προεδρική νιρβάνα του Ντόναλντ Τραμπ, οδηγούνταν χωρίς μέτρα προστασίας προς την καταστροφή.
Τι λέει λοιπόν ο 64χρονος μεγιστάνας και φιλάνθρωπος ότι πρέπει να κάνουν, ακόμα και τώρα που χάθηκε η πρώτη ευκαιρία, οι ΗΠΑ;
1. Επιβάλλετε καραντίνα παντού.
2. Ξεκινήστε τα τεστ.
3. Αναπτύξτε θεραπείες και εμβόλια.
Αυτά είναι τα τρία βήματα που πρέπει να κάνει άμεσα και επειγόντως η αμερικανική κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό, ο οποίος ήδη έχει σκοτώσει σχεδόν 6.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Δεν θα αρέσουν βέβαια αυτά τα προτεινόμενα βήματα στον Ντόναλντ Τραμπ –ο οποίος μέχρι πρότινος σύγκρινε την Covid-19 με την κοινή γρίπη και ονειρευόταν επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας στις 12 Απριλίου– αλλά το κακό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ότι ο Μπιλ Γκέιτς έχει δίκιο. Και προβλέπει ότι αφού χάθηκε η ευκαιρία να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, τώρα πρέπει η καραντίνα να κρατήσει τουλάχιστον 10 εβδομάδες, ίσως και περισσότερο…
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ο Τραμπ μόλις την Πέμπτη 2 Απριλίου αντιλήφθηκε ότι πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στους αμερικανούς πολίτες να μείνουν μέσα, λέγοντας ότι «έχουμε 30 ημέρες να σταματήσουμε την εξάπλωση» της Covid-19.
Το σχέδιο του Γκέιτς, που δημοσιεύτηκε μέσα από τη στήλη του στην Washington Post, έρχεται στον απόηχο των επίσημων κυβερνητικών εκτιμήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, σύμφωνα με τις οποίες ο κορονοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει από 100.000 έως 240.000 Αμερικανούς.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να έχουν το προβάδισμα σχετικά με τον νέο κορονοϊό», αναφέρει.
«Παρόλα αυτά, το παράθυρο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων δεν έχει κλείσει», συμπληρώνει προσθέτοντας ότι οι τωρινές επιλογές θα καθορίσουν την ταχύτητα μείωσης των κρουσμάτων, τους θανάτους αλλά και το πόσο η οικονομία θα παραμείνει και αυτή… σε καραντίνα.
Στο άρθρο του ο Γκέιτς αναφέρει πως το πρώτο βασικό βήμα είναι μια συνεπής εθνική προσέγγιση σχετικά με τους περιορισμούς.
«Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών δημόσιας υγείας, ορισμένες πολιτείες και χώρες δεν έχουν κλείσει εντελώς. Σε ορισμένες πολιτείες είναι ακόμη ανοιχτές οι παραλίες, σε κάποιες άλλες εστιατόρια εξακολουθούν να σερβίρουν», υπογραμμίζει και κάνει λόγο για συνταγή καταστροφής.
«Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να είναι ξεκάθαροι: Κλείσιμο παντού σημαίνει κλείσιμο παντού. Μέχρι να ξεκινήσει η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλη την Αμερική, μπορεί να χρειαστούν 10 εβδομάδες ή και περισσότερο, κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του όπως έκανε συνήθως ή να δείχνει χαλαρότητα στους περιορισμούς», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές συνέπειες, περισσότερες πιθανότητες εκ νέου εμφάνισης του ιού και πρόκληση περισσότερων θανάτων.
Ως δεύτερο βήμα, τονίζει την ανάγκη διαθεσιμότητας περισσότερων τεστ για τον ιό.
«Πολύ περισσότερα τεστ πρέπει να είναι διαθέσιμα. Επίσης, θα πρέπει να συγκεντρώνουμε τα αποτελέσματα, ώστε γρήγορα να μπορούμε να βρούμε εθελοντές για κλινικές δοκιμές και να μάθουμε, επιτέλους, πότε μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη πρόσφατα επέκτεινε τον αριθμό τεστ σε 20.000 την ημέρα» αναφέρει.
Τέλος, το τρίτο βήμα είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
«Αν το χειριστούμε σωστά, ίσως μπορέσουμε να έχουμε εμβόλιο σε διάστημα λιγότερο των 18 μηνών, που είναι η πιο μικρή χρονική περίοδος που χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο», επισημαίνει.
«Για να προστατέψουμε τους Αμερικανούς και γενικά τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, πρέπει να φτιάξουμε δισεκατομμύρια δόσεις», καταλήγει με νόημα.