Ο Μπλ Γκέιτς μιλά σε συνέδριο για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση στη Λυών, τον Οκτώβριο του 2019 | EPA/LUDOVIC MARIN/POOL
Επικαιρότητα

Μπιλ Γκέιτς: Απαραίτητη η παγκόσμια συνεργασία για θεραπείες και εμβόλια για τον κορονοϊό

Ο ιδρυτής της Microsoft ζήτησε τη συμβολή των ηγετών των χωρών της G20 για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Protagon Team

Να δώσουν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό προέτρεψε τους ηγέτες της ομάδας G-20 ο Μπιλ Γκέιτς.

Καθώς σημείωσε ότι ο κορονοϊός δεν έχει επηρεάσει έντονα ακόμη πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου, τόνισε ότι οι ηγέτες των πλούσιων χωρών πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για το εμβόλιο, ώστε να προλάβουν την ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει σε αυτές τις χώρες με λιγότερο οργανωμένα συστήματα δημόσιας υγείας.

Γράφοντας στην Sunday Telegraph, τόνισε τη σημασία της σωστής κατανομής πόρων, όπως μάσκες και διαγνωστικά τεστ, τη χρηματοδότηση των ερευνών για το εμβόλιο και στη συνέχεια, την παρασκευή και παράδοση του εμβολίου.

«Ο ιδιωτικός τομέας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αλλά εάν η στρατηγική μας για την καταπολέμηση της πανδημίας εξελίσσεται σε πόλεμο διαγωνισμού μεταξύ των χωρών, αυτή η ασθένεια θα σκοτώσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους», προειδοποίσε.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για την σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας (CEPI), που εγκαινιάστηκε από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το Wellcome Trust και διάφορες κυβερνήσεις, το 2016 στο Νταβός, εργάζεται για την ανάπτυξη «τουλάχιστον οκτώ πιθανών εμβολίων» για τον κορονοϊό, με προσδοκίες ότι τουλάχιστον ένα θα είναι έτοιμο στους επόμενους 18 μήνες.

Ο Γκέιτς τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι «η ταχύτερη έως τώρα αντίδραση από τη στιγμή ανίχνευσης ενός ολοκαίνουργιου παθογόνου για την ανάπτυξη ενός εμβολίου εναντίον του», αλλά το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση των ερευνών.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, πολλά έθνη συνέβαλαν στο CEPI τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά ο συνασπισμός χρειάζεται τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανέφερε ότι η χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να σταματήσει. «Δεν είμαστε σίγουροι ποια εμβόλια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά ακόμη, και το καθένα απαιτεί μοναδική τεχνολογία για να δράσει», σημείωσε.