Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί. Με τη βούλα των εισαγγελέων που είναι επιφορτισμένοι με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η αστυνομία του Παναμά εισέβαλε στα γραφεία της περιβόητης πλέον Mossack Fonseca, του δικηγορικού γραφείου που κατηύθυνε την «ορχήστρα» των παράκτιων εταιρειών και των διαδρομών του «μαύρου» χρήματος ανά τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι από τις φορολογικές αρχές 29 κρατών ενώνουν τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους και συναντιούνται την Τετάρτη (13/4) στο Παρίσι για να ενεργήσουν από κοινού στη μάχη κατά της φοροαποφυγής, των υπόγειων διαδρομών του χρήματος και των παράκτιων εταιρειών.
Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η επιχείρηση έγινε την Τρίτη και πλέον η αστυνομία και οι εισαγγελείς ψάχνουν για ενδείξεις ξεπλύματος χρημάτων και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας επισήμαναν στον Τύπο ότι συνεργάζονται με τις Αρχές.
Γύρω από τα γραφεία, η αστυνομία είχε δημιουργήσει μια «νεκρή» περίμετρο όπου ουδείς μπορούσε να πλησιάσει. Στο εσωτερικό των γραφείων, οι εισαγγελείς άρχισαν αμέσως δουλειά και ξεσκόνισαν τα βιβλία της εταιρείας με σκοπό να βρουν εκείνα τα έγγραφα που θα πιστοποιούν τις αξιόποινες πράξεις που φαίνεται να έχουν κάνει σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Panama Papers.
Λίγο μετά, από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία πιστοποιούσε ότι η επιχείρηση, όντως, έγινε και στόχος ήταν η απόκτηση εγγράφων που σχετίζονται με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ον Τύπο και οι οποίες καταδεικνύουν την παράνομη δράση της Mossack Fonseca.
Από την μεριά της η εταιρεία αρνείται ακόμη και τώρα οποιαδήποτε αδικοπραξία και σημειώνει ότι το μόνο που έκανε ήταν να συστήνει υπεράκτιους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς και ανώνυμες εταιρείες-μάσκα για τους πελάτες της, αλλά δεν μετείχε σε αυτές και δεν γνώριζε πώς χρησιμοποιούνταν αυτοί οι λογαριασμοί.
H επιχείρηση έγινε μια ημέρα μετά την επίσκεψη των εισαγγελέων που ασχολούνται με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα γραφεία της εταιρείας κατόπιν καταγγελίας της ότι έχει υποκλαπεί και διαρρεύσει εκατομμύρια έγγραφα σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους.
Το μήνυμα της Fonseca ήταν το εξής: «Τελικά, οι πραγματικοί εγκληματίες είναι υπό διερεύνηση», υπονοώντας πως το πραγματικό έγκλημα δεν είναι το «δίκτυο» που η ίδια είχε στήσει, αλλά το γεγονός ότι έπεσε θύμα υποκλοπής και χακαρίσματος. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρείας, αυτό πρέπει να έγινε από κάποιους που βρίσκονται εκτός Παναμά – πιθανότατα στην Ευρώπη, δίχως όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα υπερασπίστηκε το χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, ο οποίος θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την οικονομία. Από την άλλη, όμως, υποσχέθηκε στη διεθνή κοινότητα ότι είναι πρόθυμος να κάνει μεταρρυθμίσεις για να καταστεί ο τομέας πιο διαφανής.
Την Τρίτη, ο Βαρέλα συναντήθηκε με νομικές, τραπεζικές και επιχειρηματικές επαγγελματικές ενώσεις και στη συνέχεια ζήτησε από τη Γαλλία να επανεξετάσει την απόφασή της να θέσει τον Παναμά στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων χωρών σε θέματα οικονομικών πληροφοριών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς θα είναι μέλος μιας διεθνούς επιτροπής που σχηματίζεται για να επανεξετάσει τις νομικές και οικονομικές πρακτικές στον Παναμά και να προτείνει βελτιώσεις.
Η σύναξη των φορο-κυνηγών στο Παρίσι
«Κυνηγοί» φορολογικών υπηρεσιών από 28 κράτη θα συναντηθούν την Τετάρτη (13/4) στο Παρίσι, με στόχο να ξεκινήσουν μια διεθνή έρευνα ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων από τα Panama Papers.
Ανώτεροι αξιωματούχοι φορολογικών Αρχών από όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να εργαστούν από κοινού, να αναλύσουν τις πληροφορίες που αποκαλύπτουν τα έγγραφα και να αναπτύξουν μια συνολική στρατηγική για την πάταξη των παραβατών.
Τη θέση του προεδρεύοντος στη συνάντηση του Παρισιού θα έχει ο επικεφαλής της αυστραλιανής εφορίας, Μαρκ Κόντζα.