Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, όταν η σχέση τους ήταν έστω και επιφανειακά θερμότερη, τον περσινό Μάιο | EPA/ABIR SULTAN
Επικαιρότητα

Μπεν-Γκβιρ σε Νετανιάχου: Αν δεν εισβάλουμε στη Ράφα, θα χάσεις τη θέση σου

Ο ακροδεξιός υπουργός απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν πραγματοποιήσει τη δέσμευσή του για χερσαία επιχείρηση στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, κίνηση με την οποία διαφωνούν οι ΗΠΑ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει «κλείσει» η ημερομηνία
Protagon Team

Υπό την πίεση της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησής του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα πως ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, ένα από τα τελευταία οχυρά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τους Ισραηλινούς.

Για να κερδίσει το Ισραήλ τον πόλεμο κατά της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, «απαιτείται να μπούμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τα τάγματα τρομοκρατών που βρίσκονται εκεί. Αυτό θα γίνει — ορίσαμε ημερομηνία», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του, χωρίς να διευκρινίσει βέβαια ποια είναι αυτή.

Την Τρίτη, ο Νετανιάχου επανήλθε στο θέμα, λέγοντας ότι το Ισραήλ «θα τελειώσει» με την εξάλειψη των ταξιαρχιών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης αυτών στη Ράφα, και τίποτα δεν θα εμποδίσει το εβραϊκό κράτος να το κάνει αυτό.

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που θα μας σταματήσει. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που προσπαθούν να μας σταματήσουν, αλλά δεν θα το πετύχουν, αφού αυτός ο εχθρός, μετά από αυτό που έκανε, δεν θα το κάνει ποτέ ξανά», είπε ο Νετανιάχου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει εδώ και καιρό αποφασισμένη να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις διαφόρων χωρών, που εκφράζουν φόβους για το 1,5 εκατομμύριο αμάχους που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν πως έχει καταρτιστεί σχέδιο για την επίθεση μετά την ανακοίνωση πως αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Χαν Γιουνίς, άλλη μεγάλη πόλη στα νότια της Γάζας όπου μαίνονταν μάχες επί τέσσερις μήνες.

Παράλληλα, συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας επιστροφής των ισραηλινών ομήρων και κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αντιπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν στο Κάιρο με τους μεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Η προοπτική αυτή θέτει υπό πίεση τον Νετανιάχου, καθώς σύμμαχοί του στην κυβέρνηση προειδοποιούν εναντίον υπερβολικών, κατ’ αυτούς, παραχωρήσεων στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, ο οποίος πλέον διανύει τον έβδομο μήνα του.

«Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να επιτεθεί στη Ράφα για να νικηθεί η Χαμάς, δεν θα έχει πλέον την εντολή για να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός», διεμήνυσε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, με τον οποίο ο Νετανιάχου έχει συγκρουστεί στο παρελθόν, λόγω των ακραίων θέσεών του.

Ενας άλλος ακροδεξιός υπουργός, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, έστειλε επείγουσα επιστολή στον Νετανιάχου -την οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ- ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Προειδοποιώ εδώ και πολλές εβδομάδες ότι αντί να πάρουμε το πόδι από το γκάζι, πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στη Χαμάς στη Γάζα και αυτός (η χερσαία εισβολή στη Ράφα) είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τους ομήρους και να καταστρέψουμε τη Χαμάς», ανέφερε.

Σε πρώτο πλάνο, καταυλισμός αμάχων στη Ράφα και Παλαιστινίους να προσεύχονται – REUTERS/Shadi Tabatibi

Παράλληλα, την Δευτέρα, ο υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός.

Αντιδρά η Ουάσινγκτον

Μετά το μήνυμα Νετανιάχου, τη Δευτέρα, η αμερικανική διπλωματία επανέλαβε την εναντίωσή της σε οποιαδήποτε ισραηλινή ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

«Εχουμε καταστήσει σαφές στο Ισραήλ πως θεωρούμε ότι μία μαζική στρατιωτική εισβολή στη Ράφα θα είχε εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες για τους αμάχους» και «θα έπληττε, σε τελευταία ανάλυση, την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπός του, Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλεια των 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

«Τους έχουμε πει καθαρά πως θεωρούμε πως υπάρχει καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί ο θεμιτός στόχος», δηλαδή «να φθαρούν, να εξαρθρωθούν και να νικηθούν» μονάδες της Χαμάς «που βρίσκονται ακόμη στη Ράφα», είπε ο Μίλερ, διευκρινίζοντας πως η αμερικανική πλευρά δεν είναι ενήμερη για την ημερομηνία στην οποία αναφέρθηκε ο Νετανιάχου.

Η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ πιο στοχευμένων επιχειρήσεων εναντίον του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, καθώς εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα ήταν εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη ενόψει χερσαίας εισβολής.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πρόσφατα πως εάν το Ισραήλ εξαπέλυε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα προκαλώντας μαζικές απώλειες στις τάξεις των αμάχων εκεί, θα παραβίαζε μία «κόκκινη γραμμή».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε ικανοποίηση για τα «αρχικά μέτρα» που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ για να επιταχυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη δημιουργία οργάνου συντονισμού με ανθρωπιστικούς φορείς.

Πρόσθεσε ωστόσο πως «αν και εκφράζουμε ικανοποίηση για αυτά τα πρώτα μέτρα, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα απειλούνται από λιμό και κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια.

»Αναμένουμε από το Ισραήλ να εφαρμόσει γρήγορα το σύνολο των δεσμεύσεών του και θα παρακολουθούμε αυτή την εφαρμογή», συνέχισε ο εκπρόσωπος, επιμένοντας πως «είναι τα αποτελέσματα αυτά που μετράνε και θα τους κρίνουμε με βάση αυτά τα αποτελέσματα».

Ο Μπάιντεν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από το Ισραήλ να λάβει «γρήγορα» μέτρα για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται στη Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί για πρώτη φορά πως θα μπορούσε να θέσει όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στον στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον.