Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να αναστήσει το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, και το πρότζεκτ τού πυρηνικού υποβρυχίου «Belgorod» δεν τον διαψεύδει | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

«Belgorod»: Ενα ρωσικό υπερ-υποβρύχιο στα βάθη των ωκεανών

Θα είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό υποβρύχιο στον κόσμο και θα εξοπλιστεί από το Κρεμλίνο με διηπειρωτικές τορπίλες – το υπερόπλο αυτό θα ανατρέψει τα δεδομένα της ισχύος (και της επιθετικής και της αποτρεπτικής), ενώ θα δύναται να διαπράξει και σαμποτάζ στα υποθαλάσσια δίκτυα, επικοινωνιακά και ενεργειακά
Protagon Team

Είναι ένα είδος σοβιετικού Γκοτζίλα. Ενα θαλάσσιο τέρας, κατάλοιπο άλλων καιρών, ψυχροπολεμικών. Οπλο πολύ ακριβό για τη Ρωσία κάποτε, αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά, όπως φαίνεται, εφικτού κόστους πλέον για το Κρεμλίνο που επείγεται να το ετοιμάσει για δράση. Σήμερα «το τέρας επιστρέφει στη ζωή». Αλλά ποιο είναι αυτό το «τέρας»;

Το πυρηνικό υποβρύχιο K-329 Belgorod, ο κολοσσός των 184 μέτρων, είναι ένα τροποποιημένο πυρηνικό υποβρύχιο. Κάποτε είχε προγραμματιστεί να μεταφέρει πυραύλους, τώρα όμως επανεξοπλίστηκε με σύγχρονα οπλικά συστήματα τα οποία «υπόσχονται να εξαπολύσουν την Αποκάλυψη όχι από τον ουρανό, αλλά από τα βάθη της θάλασσας».

Ηταν ένα πρότζεκτ του 1992, που σταμάτησε λόγω οικονομικών προβλημάτων το 1997. Η βύθιση του υποβρυχίου «Kursk» στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ήταν η αφορμή να δρομολογηθεί ξανά η κατασκευή και η λειτουργία του υπό νέες συνθήκες. Το υποσχέθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξάλλου, μόλις ανέλαβε την εξουσία. Το 2006, με την τσετσενική τρομοκρατία, οι προτεραιότητες άλλαξαν πάλι. Η ανάσταση του πρότζεκτ έγινε το 2012, όταν «η Ρωσία ένιωσε να ξαναγίνεται παγκόσμια δύναμη».

H Repubblica έγραψε ότι το «Belgorod» δεν θα λέγεται έτσι στο εξής, αλλά είναι σαφές ότι θα γίνει εργαλείο ειδικών επιχειρήσεων, αφού οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες και οι δύο τουρμπίνες του τού επιτρέπουν ταχύτητα 32 κόμβων και δυνατότητα παραμονής στο βυθό για 120 συνεχόμενες ημέρες. Η καταδυτική ικανότητά του εικάζεται ότι θα αφορά το ασύλληπτο βάθος του μισού χιλιομέτρου! Αυτό το τελευταίο στοιχείο έχει ιδιαίτερη σημασία.

Οπως ισχυρίστηκε το ιταλικό φύλλο, οι πυρηνικοί γίγαντες του Ναυτικού των ΗΠΑ δεν πιάνουν καν τη μισή απόδοση του ρωσικού σούπερ υποβρυχίου σε αυτόν τον τομέα, έτσι το Πεντάγωνο αρχίζει να ανησυχεί για τη «νεκρανάσταση του δεινοσαύρου». Κυρίως το βασανίζει ένα αμείλικτο ερώτημα: Τι λόγος υπάρχει ώστε πρέπει να καταδυθεί τόσο βαθιά; Μάλιστα το γεγονός ότι το 2015 οι ίδιοι οι Ρώσοι έδωσαν εσκεμμένως δημοσιότητα στα άκρως απόρρητα σχέδιά τους για το υποβρύχιο προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς. Η CIA και οι στρατιωτικοί είδαν καθαρά το σχέδιο του «Belgorod» και «τα μυστηριώδη αντικείμενα που το πλαισιώνουν».

Η καθέλκυση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «Belgorod» έγινε τον Απρίλιο του 2019: τότε αποκαλύφθηκαν πολλά πράγματα, όχι όμως και όλα – στο καρέ φαίνεται ότι οι έλικες του σκάφους είναι καλυμμένοι (Oleg Kuleshov, TASS via Getty Images)
Διηπειρωτική τορπίλη

Το πρώτο «αντικείμενο» δεν χωρεί αμφιβολία ότι είναι τορπίλη. Ομως, τι τορπίλη είναι αυτή! «Εχει μήκος 24 μέτρα, είναι δηλαδή τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε μήκος από τις κανονικές τορπίλες. Πλέει υποθαλασσίως για περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα και μπορεί να εξαλείψει μία παραθαλάσσια μεγαλούπολη σαν τη Νέα Υόρκη ή σαν το Λος Αντζελες».

Η Repubblica ομολόγησε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρέθεσε είναι ανεπιβεβαίωτα, ωστόσο επέμεινε ότι η ιδέα της τεράστιας τορπίλης που μπορεί να διασχίσει ωκεανούς ολόκληρους είναι σκέτος εφιάλτης. Γιατί; Επειδή δεν ανιχνεύεται η πορεία της από τους δορυφόρους, όπως συμβαίνει με τους πυραύλους οι οποίοι εντοπίζονται από την παραγόμενη κατά την εκτόξευσή τους θερμότητα και, έτσι, ανακλαστικώς, ενεργοποιούνται οι αμυντικές ασπίδες. Στον βυθό, δηλαδή, επικρατεί… σκότος.

Υποβρύχιο υποβρυχίου

Το δεύτερο αντικείμενο που επισημαίνεται στα πλευρά του «Belgorod» είναι γνωστό: πρόκειται για κατασκοπευτικό υποβρύχιο με μοναδική δομή, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από τιτάνιο. Οι Ρώσοι το λένε «Losharik». Είναι σχεδιασμένο να αντέχει τη μέγιστη πίεση, να κατεβαίνει δηλαδή ακόμη και σε βάθος δύο χιλιομέτρων!

Με αυτό οι Ρώσοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αρτηρίες του πλανήτη: στα υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών, τουτέστιν στην καρδιά της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, στους επίσης υποθαλάσσιους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δηλαδή στη διοχέτευση της ενέργειας. Εκεί το «Losharik» μπορεί να δράσει όπως και όποτε θέλει, χωρίς να γίνει αντιληπτό. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η Δύση αν επιχειρηθεί υποβρύχιο σαμποτάζ τέτοιων διαστάσεων.

Σαν επίθεση εξωγήινων

H Repubblica μεταχειρίζεται έναν όρο του Χόλιγουντ, δανεισμένο από τις ταινίες του σωρού που έχουν θέμα την παγκόσμια απειλή την οποία συνιστούν οι εξωγήινοι, για να περιγράψει τι πιστεύει η CIΑ. Η αμερικανική μυστική υπηρεσία, λοιπόν, κρίνει ότι το σούπερ υποβρύχιο «Belgorod» θα είναι «το μητρικό σκάφος» από το οποίο θα εξαπολύεται το «διαβολικό» μικρότερο υποβρύχιο πολύ βαθείας καταδύσεως: «Θα είναι η πλατφόρμα για να εξαπολύσουν [οι Ρώσοι] επιθέσεις με διηπειρωτικές τορπίλες πρωτοφανέρωτες, αλλά και για να υπονομεύσουν τα βασικά δίκτυα της δυτικής οικονομίας».

Και υπογραμμίζουν οι Ιταλοί έναν επιπλέον φόβο τους: ότι το «μητρικό σκάφος» θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το «Losharik» σε όλον τον κόσμο για σαμποτάζ, όπου επιθυμούν κάθε φορά οι Ρώσοι.

Μήπως υπερβάλλουμε;

Το 2019 οι Ρώσοι έριξαν το νέο «Belgorod» στο νερό. Εκαναν τις πρώτες δοκιμές στη θάλασσα, όμως ήταν μικρής διάρκειας. Το σκάφος επέστρεψε στη βάση του. Ετσι στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ οι φόβοι για το «τέρας της αβύσσου» εναλλάσσονται με τις αμφιβολίες. Μήπως το Κρεμλίνο προβάλλει ισχύ που δεν έχει; Μήπως δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά τις προδιαγραφές του αμέσως, και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο; Τόσο οι έξι σούπερ τορπίλες του θηριώδους υποβρυχίου όσο και το προσκολλημένο επάνω του σκάφος «Losharik» απαιτούν άθλους από τους μηχανικούς. Εξάλλου υπάρχει και ένα κακό παρελθόν που αφορά το υποβρύχιο τιτανίου με ειδικότητα σαμποτέρ. Μια γρουσουζιά, σαν να λέμε.

Τον Ιούλιο του 2019 ξέσπασε πυρκαγιά η οποία παρά λίγο να το καταστρέψει. Τότε είχαν σκοτωθεί και δεκατέσσερα μέλη του πληρώματός του. Τώρα το συγκεκριμένο σκάφος επισκευάζεται, όμως υπάρχουν φήμες περί υπάρξεως ενός διδύμου του. Οπωσδήποτε φαντάζει απίθανη η επιχειρησιακή δράση του πριν από την παρέλευση μερικών χρόνων. Φυσικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να προσκολληθεί στο «Belgorod» κάποιο άλλο ρωσικό υποβρύχιο, με δυνατότητες πολύ πιο περιορισμένες, όμως τέτοια εξέλιξη ακυρώνει οποιονδήποτε σχεδιασμό για σαμποτάζ.

Παντού το… Ουκρανικό

Στα καθαρώς πραγματολογικά στοιχεία τώρα. Το «Belgorod» δεν έχει απομακρυνθεί από τη Βόρεια Θάλασσα, αν και έχει γίνει λόγος περί παρέμβασής του στον Ειρηνικό – ένα πεδίο που μεταβλήθηκε απότομα σε βασική σκακιέρα γεωπολιτικού παιγνίου για τις ΗΠΑ λόγω Κίνας (συμφωνία AUKUS). Στο ακροτελεύτιο μέρος του αφιερώματός τους οι Ιταλοί παραδέχθηκαν ότι «μέχρι στιγμής, το μόνο σίγουρο είναι το μέγεθος του ‘‘τέρατος’’» και έδωσαν την πληροφορία ότι οι αμερικανικοί δορυφόροι το παρακολουθούν, «προφανώς χωρίς να έχουν βγάλει ξεκάθαρα συμπεράσματα».

Ας δώσουμε και μία επιπλέον πληροφορία: το όνομά του το «τέρας» το πήρε από τη μικρή (για τα ρωσικά δεδομένα) πόλη Μπέλγκοροντ, που σημαίνει Λευκόπολη, η οποία ιστορικά συνδέθηκε με την άμυνα των Ρώσων απέναντι σε πολλούς επιδρομείς (από τους Τατάρους, στον Μεσαίωνα, μέχρι τους Γερμανούς, στον 20ό αιώνα) και γειτνιάζει με την Ουκρανία (στα νοτιοδυτικά της μεθορίου κείται το Χάρκοβο), ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι αυτονομημένες περιοχές των ρωσόφιλων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ…