Η προσφιλής τακτική του Ταγίπ Ερντογάν να αλλάζει πλευρά, ανάλογα με το πού… φυσά ο άνεμος, προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν, σημειώνουν οι New York Times.
Ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να λέει τη μία ημέρα «άσπρο» και την άλλη «μαύρο», αναφορικά με σοβαρά διεθνή ζητήματα, στηρίζοντας μία το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και μία τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ο Ερντογάν παραμένει πηγή σημαντικής ενόχλησης για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν», αναφέρει ο Μάικλ Κρόουλι, στους NYT.
Λίγες ημέρες πριν την υπογραφή συμφωνίας για τα σιτηρά με Ρωσία και Ουκρανία, για την οποία τον ευχαρίστησε ο Λευκός Οίκος, ο τούρκος πρόεδρος είχε απειλήσει και πάλι να θέσει βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τζο Μπάιντεν είχε ευχαριστήσει προσωπικά τον Ερντογάν επειδή συμφώνησε να μην θέσει εμπόδιο στις σκανδιναβικές χώρες.
Τότε, ο αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί 40 F-16 στην Τουρκία, όμως το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να επιτρέψει την πώλησή τους στην Αγκυρα, κάτι που έχει εξαγριώσει τους Τούρκους.
Την Τρίτη, ο Ερντογάν ταξίδεψε στην Τεχεράνη και φωτογραφήθηκε με τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς των ΗΠΑ, τον Πούτιν και τον Εμπραχίμ Ραϊσί, πρόεδρο του Ιράν. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο δεν άρεσε αυτή η εικόνα στην Ουάσινγκτον.
Την Παρασκευή, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις απειλές Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία και να πολεμήσει τους Κούρδους.
Αντίστοιχα έπραξαν το Κογκρέσο –υπό την προτροπή του φιλέλληλα Μπομπ Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, που έχει αναρωτηθεί αν η Τουρκία έχει θέση στο ΝΑΤΟ– και το Πεντάγωνο.
«Ο Τζο Μάντσιν του ΝΑΤΟ»
Ολες αυτές οι κινήσεις του τούρκου προέδρου αντιβαίνουν τον ρόλο του ως μέλος του ΝΑΤΟ και συμμάχου των ΗΠΑ. Και ο Μπάιντεν, όπως σημειώνουν οι NYT, δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τον περιορίσει.
«Ο Ερντογάν είναι ο Τζο Μάντσιν του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Σάκελφορντ, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτνμεντ, χρησιμοποιώντας το όνομα του Δημοκρατικού γερουσιαστή που μόνο ζημιά έχει κάνει στον Τζο Μπάιντεν. «Είναι μεν στην ομάδα μας, αλλά κάνει πράγματα που ξεκάθαρα κάνουν κακό στην ομάδα. Και δεν βλέπω να αλλάζει αυτό», είπε.
Ομως, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν εντελώς τον Ερντογάν λόγω της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας, στα όρια Ανατολής και Δύσης, η οποία δίνει την δυνατότητα στον τούρκο πρόεδρο να συνομιλεί με ακόμα πιο ενοχλητικούς για τη Δύση γείτονές του, όπως έκανε τώρα, στη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε στους New York Times ότι ο Ερντογάν θέλει να στρέψει αλλού την προσοχή των τούρκων ψηφοφόρων: από τον πληθωρισμό που έχει φτασει στο 80% και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κακή διακυβέρνησή του σε εκδηλώσεις εθνικισμού και δημαγωγίας για την απειλή των Κούρδων.
Μερικοί από τους επικριτές του τούρκου προέδρου προειδοποιούν ότι η τουρκική στάση είναι ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο ο Ερντογάν ζητά και λαμβάνει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ νέα μαχητικά αεροσκάφη και σκληρότερη στάση έναντι των Κούρδων, μόνο και μόνο για να ζητήσει ακόμα περισσότερα την επόμενη φορά.
«Αυτός ο χορός γύρω από τα F-16, είναι διπλωματία και κρύβει το τι πραγματικά συμβαίνει. Ενας καλός σύμμαχος δεν εκβιάζει για να πάρει αυτά που θέλει σε κρίσιμες για τη Συμμαχία εποχές», σημειώνει ο Μαρκ Γουάλας, ιδρυτής του Σχεδίου Τουρκικής Δημοκρατίας, μίας ομάδας εναντίον του Ερντογάν και της στροφής τους στον απολυταρχισμό.