Τη στάση των αρνητών του κορονοϊού –και την επικινδυνότητά της για τη δημόσια υγεία– κλήθηκε να σχολιάσει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Κάποια στιγμή, είπε, ο κόσμος θα καταλάβει τι γίνεται (με τον κορονοϊό) ελπίζω μόνο να μην το καταλάβει πολύ αργά, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, καλώντας τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.
Ερωτηθείς αν τα μέτρα αποδίδουν, ο κ. Βατόπουλος απάντησε καταφατικά, καθώς, παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλύτερα, συγκριτικά με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ισπανία, και η Γαλλία, που, όπως είπε, «έχουν ξεφύγει πάρα πολύ σε θανάτους».
Η Ελλάδα τουλάχιστον δεν αυξάνει εκθετικά, παρατήρησε, απευχόμενος να συμβεί κάτι τέτοιο.
Οπως επεσήμανε ο καθηγητής, η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα συρροών (στο γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα, στην Κύθνο και αλλού). «Ενας κολλάει πολλούς […] και αυτό φέρνει την εκρηκτική αύξηση που έχουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριά περιστατικά και κατά συνέπεια αύξηση διασωληνώσεων», εξήγησε.
«Το “καμπανάκι’’ έχει ήδη χτυπήσει, οι ΜΕΘ αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι», τόνισε, εκτιμώντας ότι «κάποια στιγμή –και αρκετά σύντομα– θα έχουμε χρήση μάσκας μέσα κι έξω».
Αντικειμενικά δεν θα προσφέρει πολλά, συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος, όσο κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο.
Γι’ αυτό, επανέλαβε, ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός όταν βρίσκεται με πολλούς άλλους μαζί. Πρέπει ο καθένας να προφυλάξει τον εαυτό του, να αποφεύγει να κυκλοφορεί χωρίς λόγο και να φοράει μάσκα.
Κλείνοντας, ο καθηγητής εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της διασκέδασης, όπου παρατηρείται σχεδόν πλήρης χαλάρωση των μέτρων.
«Αισθάνομαι ότι έχουμε δύο Ελλάδες, δύο πληθυσμούς», παρατήρησε χαρακτηριστικά, «τον πρωινό, που προσέχει, και τον βραδινό, που είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που δεν προσέχει».