Επικαιρότητα

Bατόπουλος: Να πάμε σε lockdown τύπου Κίνας – Κλείστε τα όλα για 15 ημέρες

«Ολοι θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και να ανοίξει η αγορά, αλλά δεν είναι εφικτό με τα δεδομένα που υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθητηγής, οπότε, αντί για άνοιγμα, θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα
Protagon Team

Υπέρ της λήψης αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων –κατά το πρότυπο της Κίνας– προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, να πέσουν τα κρούσματα και να αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τάχθηκε σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς δεν βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Η ανάσχεση της επιδημίας δεν σημειώνεται στον βαθμό που θα θέλαμε. Δεν υπάρχει η επιπέδωση που περιμέναμε ότι θα γινόταν σταδιακά. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Εχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά», εξήγησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Βατόπουλος, εκτιμώντας ότι είναι απίθανο ένα άνοιγμα της αγοράς στο άμεσο μέλλον.

«Ολοι θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και να ανοίξει η αγορά, αλλά δεν είναι εφικτό με τα δεδομένα που υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, οπότε αντί για άνοιγμα, υποστήριξε, θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα.

Απαντώντας στο γιατί το δεύτερο lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα με το πρώτο, τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι στο πρώτο lockdown οι αριθμοί, όπως και η διασπορά του ιού, δεν ήταν σε τόσο υψηλά επίπεδα. Ηδη όμως από τον Αύγουστο, πρόσθεσε, υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα.

Γι’ αυτό, επέμεινε, «πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γουχάν έβγαινε μία φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή». «Ενα lockdown τύπου Γουχάν, για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», υποστήριξε ο καθηγητής, διαφορετικά, τόνισε, «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».

Οσον αφορά την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό, καθώς, πέρα από τις υποδομές, απαιτείται εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.