Επικαιρότητα

Bατόπουλος: Λάθος μήνυμα ότι η Ομικρον είναι απλό κρυολόγημα, θα χάσουμε ανθρώπους

«Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου, τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά. Ας κάνουμε δυο-τρία ή και τέσσερα αυτές τις μέρες. Δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε στην οικογενειακή συγκέντρωση». Ο ανεμβολίαστος, όμως, ξεκαθάρισε ο καθηγητής, «δεν πάει πουθενά, δεν θα τον καλέσουμε»
Protagon Team

«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η Ομικρον είναι απλό κρυολόγημα. Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολύ μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά και, προφανώς, θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποιεί ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος προς απάντηση όσων υποβαθμίζουν με ευκολία την επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής.

«Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δεν θα μπορέσει να τους αντέξει, αυτό είναι που φοβόμαστε», τόνισε.

«Με βάση την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής, ξέρουμε ότι αυτή η επιδημία ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πόσο θα ανέβει, κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός», εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, ενώ για το πόσο ψηλά μπορεί να φθάσουν τα κρούσματα ή/και οι νοσηλείες, είπε:

«Ολες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα. Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά, αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς στη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ».

«Το μήνυμα –υπογράμμισε– είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου, τώρα, που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά, πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει, ας κάνουμε τρία-τέσσερα αυτές τις μέρες. Μιλάμε για τις τρεις δόσεις για συγκεντρώσεις, για τις δύο δόσεις, ας μην πάνε οι άνθρωποι (στο ρεβεγιόν), δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση, δεν πειράζει».

Ο ανεμβολίαστος, όμως, ξεκαθάρισε, «δεν πάει πουθενά», δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση.

Για τα σχολεία, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες και στην Επιτροπή και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Τα σχολεία –σημείωσε– είναι ένας ελεγχόμενος χώρος, ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο». Και το πότε κλείνει το σχολείο, συμπλήρωσε, εξαρτάται από τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Ομικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα, πολύ πιο γρήγορα.