«Η προσωπική μου πρόκληση για το 2016 είναι να δημιουργήσω ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα φροντίζει το σπίτι και θα με βοηθά με τη δουλειά μου. Μπορείτε να τη φανταστείτε σαν τον (μπάτλερ) Τζάρβις στο “Iron Man”» είχε γράψει στο Facebook στις αρχές του έτους ο ιδρυτής της δημοφιλέστερης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης. Ολο το προηγούμενο διάστημα ο Ζάκερμπεργκ και οι συνεργάτες του είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν το σύστημα το οποίο εκτελούσε κάποιες λειτουργίες όπως τον έλεγχο του φωτισμού, της θερμοκρασίας κ.ά. του σπιτιού με τις φωνητικές εντολές του ζεύγους Ζάκερμπεργκ.
Πριν από λίγα 24ωρα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι το σύστημα που το ονόμασε και αυτός «Τζάρβις» (Jarvis) βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της ανάπτυξης του. Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ το σύστημα μπορεί πλέον να αναγνωρίζει τα πρόσωπά συγγενών και φίλων όταν χτυπούν το κουδούνι και να τους ανοίγει. Το σύστημα παρακολουθεί επίσης το δωμάτιο της ενός έτους κόρης του ζευγαριού και τους ενημερώνει ανά πάσα στιγμή όπου και αν βρίσκονται (ακόμη και αν λείπουν από το σπίτι) τι συμβαίνει εκεί. Το σύστημα μπορεί επίσης να ψυχαγωγεί την μικρή Μαξ.
Και ενώ ο Μαρκ είναι μάλλον ευχαριστημένος από το επίτευγμά του, η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν έχει διαφορετική γνώμη. Η μικρή Μαξ είναι πολύ μικρή για να μας πει κάτι, το ίδιο και ο σκύλος της οικογένειας, το Θηρίο (Beast).
Οπως και αν έχει, το σύστημα καθημερινά μαθαίνει τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των κατοίκων του σπιτιού ώστε να μπορεί να δρα αναλόγως αυτόνομα χωρίς καθοδήγηση. Οπως ανακοίνωσε ο Ζάκερμπεργκ ήθελε το σύστημα του να διαθέτει φωνή για να υπάρχει αλληλεπίδραση και επικοινωνία μαζί του και μάλιστα ήθελε η φωνή αυτή να ανήκει σε κάποιο διάσημο ηθοποιό. Αρχικά ο Ζάκερμπεργκ ήθελε το σύστημα του να έχει την φωνή του Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ αλλά αποδείχτηκε στην πράξη ότι ακουγόταν αρκετά περίεργη ως και… τρομακτική. Ετσι ο Ζάκερμπεργκ στράφηκε στον Μόργκαν Φρίμαν. Ο 79χρονος ηθοποιός, αν και είχε κάποιους ενδοιασμούς τελικά αποδέχτηκε την πρόταση. Το σύστημα αυτό ο Ζάκερμπεργκ το μετέτρεψε και σε μια εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα ώστε να αποκτήσει και την απαραίτητη εμπορική διάσταση. Ο Ζάκερμπεργκ έχει επισημάνει ότι η δημιουργία του ψηφιακού του «μπάτλερ» εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο του για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ζάκερμπεργκ μαζί με άλλους μεγιστάνες, όπως ο Ελον Μασκ της Tesla και ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της εταιρείας online πληρωμών PayPal Πίτερ Θίελ, επένδυσαν στην εταιρεία Vicarious, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Η startup εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει λογισμικό το οποίο «σκέφτεται και μαθαίνει όπως ένα ανθρώπινο ον» και για να το καταφέρει προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο μιμείται τον νεοφλοιό του εγκεφάλου. Ο νεοφλοιός είναι το ανώτατο στρώμα – το κάλυμμα – των ημισφαιρίων του εγκεφάλου στα θηλαστικά. Εχει περίπου 3 χιλιοστόμετρα πάχος και αποτελείται από έξι στρώματα, καθένα εκ των οποίων εμπλέκεται σε διαφορετικές λειτουργίες, όπως η αισθητηριακή αντίληψη, η συνειδητή σκέψη, η γλώσσα, καθώς και η χωρική αντίληψη.