Ο Λιονέλ Μέσι με τον Μπερτομέου όταν υπέγραψε το τελευταίο του συμβόλαιο. Πού θα βρει καλύτερα; | Reuters/Handout
Επικαιρότητα

Μπαρτσελόνα και Μέσι για πάντα μαζί

Για άλλη μια φορά ο Λιονέλ Μέσι βρήκε την πόρτα ξεκλείδωτη, όμως δεν κίνησε να φύγει. Να πάει, πού; Εχει εξάρτηση από την Μπαρτσελόνα, όσο κι ο καταλανικός σύλλογος από εκείνον. Δεν είναι μόνο το συναίσθημα, που τον κρατάει «δεμένο» στη Βαρκελώνη. Είναι κι ένα συμβόλαιο που δεν θα βρει αλλού
Sportscaster

Πάνε τρία χρόνια τώρα, που τον Μάιο οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα… χάνουν τον ύπνο τους. Ανυπομονούν να ξημερώσει η πρώτη μέρα του καλοκαιριού. Το πρωί της 1ης Ιουνίου ανοίγουν τους υπολογιστές και τα ραδιόφωνά τους, ελπίζοντας πως -για άλλη μια χρονιά- δεν θα διαβάσουν και δεν θα ακούσουν την παραμικρή είδηση για τον Λιονέλ Μέσι. Είναι η μέρα που ο αργεντινός «Θεός» τους ανανεώνει τον όρκο αφοσίωσής του στη μόνη ομάδα που γνώρισε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Η προθεσμία που είχε στη διάθεσή του για να ενημερώσει τον καταλανικό σύλλογο πως επιθυμεί να αποχωρήσει ως ελεύθερος παίκτης, παρήλθε άπρακτη. Από χθες (Δευτέρα) ισχύει και πάλι η ρήτρα αποδέσμευσης που προβλέπει το πιο πρόσφατο συμβόλαιό του (2017). Οποια ομάδα θελήσει να τον αποκτήσει, θα πρέπει να καταβάλει στους «Μπλαουγκράνα» το αστρονομικό ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2018 και το 2019 η αγωνία των φίλων της «Μπάρτσα» δεν ήταν τόσο μεγάλη. Εφέτος, όμως, στις αρχές Απριλίου, το σενάριο ότι η επόμενη σεζόν δεν θα τον έβρισκε στη Βαρκελώνη είχε κυκλοφορήσει ευρέως. Ο Μέσι δεν συμφωνούσε με την απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε και, επιπλέον, τον Φεβρουάριο είχε απαντήσει σε πολύ έντονο ύφος στον αθλητικό διευθυντή, Ερίκ Αμπιντάλ, όταν εκείνος επιχείρησε να «χρεώσει» στους παίκτες την απόφαση για αντικατάσταση του προπονητή. Επειτα, στις αρχές Απριλίου, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του καιρού μας είχε καταγγείλει, πάλι μέσω Instagram, τη διοίκηση του συλλόγου για μεθοδεύσεις που άφηναν εκτεθειμένους τον ίδιο και τους συμπαίκτες του στο ζήτημα των περικοπών των αποδοχών τους.

Οι αντιδράσεις του Μέσι ήταν ασυνήθιστες. Ασύμβατες με τον ήπιο χαρακτήρα του. Ηταν λογικό να σκεφτεί κανείς ότι η δημοσιοποίηση της δυσαρέσκειάς του για τους χειρισμούς του προέδρου, Τζουζέπ Μπαρτομέου, έγινε σκοπίμως. Για να προετοιμάσει τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα για το «διαζύγιο» με τον ποδοσφαιριστή που λάτρεψαν περισσότερο από κάθε άλλον. Οι φόβοι τους, όμως, δεν επαληθεύτηκαν. Ο αργεντινός «μάγος» δεν έφυγε – κι αυτή ήταν, ίσως, η τελευταία του ευκαιρία να το κάνει.

Το συμβόλαιό του λήγει στις 30 Ιουνίου του 2021. Οι πρώτες επαφές των δύο πλευρών για την επέκτασή του δεν καρποφόρησαν. Αλλά, τότε ο Μέσι θα έχει, μόλις, κλείσει τα 34. Θα του είναι ακόμη πιο δύσκολο να αλλάξει περιβάλλον. Και όποιος σύλλογος μπει στον πειρασμό να τον αποκτήσει, ως ελεύθερο πια, θα το σκεφτεί διπλά να του δώσει τα χρήματα που η Μπαρτσελόνα, ήδη, του προσφέρει για να τον κρατήσει κοντά της για πάντα: 104.441.346 ευρώ το χρόνο.

Αυτές είναι, σήμερα, οι ετήσιες αποδοχές του, σύμφωνα με τα «Football Leaks», ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του συνολικού μισθολογικού κόστους του ποδοσφαιρικού τμήματος του καταλανικού συλλόγου. Η «καθαρή» αμοιβή του, στην οποία περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης του ονόματος και της εικόνας του, ανέρχεται σε 71.053.846 ευρώ. Τα επιπλέον χρήματα του καταβάλλονται με τη μορφή πρόσθετων παροχών. Μπόνους υπογραφής (63.500.000 ευρώ για την τετραετία 2017-2021) και μπόνους αφοσίωσης (70.000.000 ευρώ, για το ίδιο χρονικό διάστημα). Ενα τρίτο μπόνους (23.000.000 ευρώ)… τυχαίνει να είναι ισόποσο με τις ετήσιες δόσεις που ο παίκτης πληρώνει στην ισπανική Εφορία για παλιές του φορολογικές αμαρτίες.

Δεν είναι μόνον το συναίσθημα που τον κρατά «δεμένο» με την Μπαρτσελόνα, στην οποία ανήκει από τα 13 του, αλλά και το χρήμα. Υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι -μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού-, που θα άντεχαν να του δίνουν 286.000 ευρώ την ημέρα. Δύσκολα, όμως, θα διακινδύνευαν την ειρήνη των αποδυτηρίων τους, προσφέροντάς του ένα συμβόλαιο που θα είναι τρεις, τέσσερις, ή πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνα των άλλων πρωτοκλασάτων παικτών τους. Η Μπαρτσελόνα το κάνει, επειδή γι’ αυτήν ο Μέσι δεν είναι μόνον… ο Μέσι, αλλά το παγκόσμιο σύμβολό της εδώ και μιάμιση δεκαετία.

Μπαρτσελόνα και Μέσι ένωσαν τις μοίρες τους τον Δεκέμβριο του 2000, υπογράφοντας πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Η πρώτη επέκταση του συμβολαίου τους έγινε το 2005, και ήταν διπλή. Επειτα από τα «όργια» του 18χρονου -τότε- Αργεντινού στο Μουντιάλ U-20, το οποίο κατέκτησε, ο πρόεδρος Λαπόρτα έσπευσε να διπλασιάσει τις αποδοχές του λίγους μήνες μετά την αρχική συμφωνία. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη συνεργασία τους πολλές φορές ακόμη: το 2007, το 2008 (με τριπλασιασμό αποδοχών), το 2009, το 2012, το 2014 και το 2016. Για να φτάσουμε στο… σίριαλ του 2017.

Ποτέ άλλοτε οι Καταλανοί δεν είχαν φοβηθεί ότι θα χάσουν το πιο πολύτιμο πετράδι τους. Η Μπαρτσελόνα είχε ανακοινώσει την επίτευξη της συμφωνίας στις 5 Ιουλίου, όμως τέσσερις μήνες μετά ο Μέσι δεν την είχε υπογράψει ακόμη. Ηθελε πρώτα να σιγουρευτεί ότι η διοίκηση του συλλόγου θα εξασφάλιζε μια πλήρως ανταγωνιστική ομάδα; Τον είχαν ανησυχήσει οι πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία, που ετοιμαζόταν να αυτονομηθεί; Ποιος ξέρει. Τελικώς, τον Νοέμβριο του 2017 έβαλε την υπογραφή του. «La historia continúa», είχε γράψει εκείνη τη μέρα η Μπαρτσελόνα στους λογαριασμούς της στα social media. «Η ιστορία συνεχίζεται». Η ρήτρα αποδέσμευσης του παίκτη ανερχόταν σε 700 εκατ. ευρώ. Αλλά, όπως μάθαμε αργότερα, κάθε Μάιο είχε τη δυνατότητα να αποχωρήσει, εφόσον το επιθυμούσε, έναντι ελαχίστου τιμήματος.

Επρόκειτο για ένα ιδιότυπο «εφ’ όρου ζωής» συμβόλαιο, σαν κι αυτό που είχε προσφερθεί στον Αντρές Ινιέστα. Ο Ινιέστα αποχώρησε, όμως ο «Λίο» παρέμεινε. Τον Ιούνιο του 2021 θα συμπληρώσει 17 χρόνια στην πρώτη ομάδα. Ο Μέσι έχει εξάρτηση από την Μπαρτσελόνα, όσο κι εκείνη από τον ηγέτη της.