Ενας ισραηλινός στρατιώτης και ένας παλαιστίνιος ακτιβιστής σε μαξιλαροπόλεμο πάνω από το διπλό κρεβάτι ενός δωματίου | REUTERS/ Ammar Awad
Επικαιρότητα

Διανυκτερεύοντας με τον Banksy στη Δυτική Οχθη

Ενα ξενοδοχείο γεμάτο έργα και πολιτικά μηνύματα του μυστηριώδους βρετανού street artist ανοίγει τις πόρτες του στη Βηθλεέμ προσκαλώντας ισραηλινούς επισκέπτες στην «απαγορευμένη» ζώνη των Παλαιστινιακών Εδαφών
Protagon Team

Θα είναι το ξενοδοχείο με τη χειρότερη θέα στον κόσμο. Ο ιδιοκτήτης του δεν το κρύβει, αντιθέτως, το διατυμπανίζει. Βρίσκεται στη σκιά του τείχους της ντροπής που έχει ανεγείρει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη. Τα δέκα δωμάτιά του λούζονται από το φως του ηλίου για μόλις 25 λεπτά κάθε ημέρα! Μετά σκιά.

Το ξενοδοχείο στη σκιά του τείχους που διαχωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη (REUTERS/ Ammar Awad)

Αλλά δεν είναι απλώς ξενοδοχείο. Είναι παράλληλα μουσείο, γκαλερί, μέσο διαμαρτυρίας, τόπος συμφιλίωσης. Είναι γεμάτο αντιφάσεις, ειρωνικά σχόλια, πολιτικά μηνύματα. Στην πραγματικότητα, το Walled Off Hotel, που θα ανοίξει για τους επισκέπτες στις 20 Μαρτίου στη Βηθλεέμ, είναι μία κραυγή διαμαρτυρίας από τον πιο δημιουργικό street artist των καιρών μας, Banksy:«Μία τριώροφη θεραπεία του φανατισμού», όπως το αποκαλεί ο ίδιος.

Η κατακόκκινη κρεβατοκάμαρα της «προεδρικής σουίτας» στολίζεται με μία καρδιά που ξεπροβάλλει πίσω από συρματόπλεγμα (REUTERS/ Ammar Awad)
Κάμερες ασφαλείας, τσεκούρια, σφεντόνες και ένας άγγελος με μάσκα οξυγόνου σε τοίχο του εστιατορίου (REUTERS/ Ammar Awad)

«Τα τείχη είναι της μόδας αυτές τις ημέρες, αλλά εγώ είχα εμμονή πολύ πριν τα κάνει κουλ ο Τραμπ», δηλώνει, ειρωνικά, σε ανακοίνωσή του ο μυστήριος ακτιβιστής και καλλιτέχνης του δρόμου που έχει κατορθώσει να διατηρήσει την ανωνυμία του από τότε που έριξε με σπρέι το πρώτο του πολιτικό μήνυμα στο Μπρίστολ, τη γενέτειρά του.

Ο ίδιος επισκέφθηκε και άφησε το στίγμα του στο τείχος που έχει ανεγείρει το Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των Παλαιστίνιων για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια. Και τώρα συνεργάστηκε –σε άκρα μυστικότητα εννοείται- με τον ιδιοκτήτη του νέου ξενοδοχείου για να δημιουργήσουν έναν χώρο που στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης. Σε κάθε τοίχο, γωνία, τραπέζι, κρεβάτι ο καλλιτέχνης έχει φυτέψει ένα έργο του, δηλαδή ένα πολιτικό μήνυμα.

Σερβιτόρες και σερβιτόροι με στολές στέκονται στο μπαρ που έχει στολιστεί με έργα του καλλιτέχνη (REUTERS/ Ammar Awad)

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ελπίζει ότι οι επισκέπτες του ξενοδοχείου δεν θα αναλωθούν απλώς στις σέλφι με φόντο τα έργα του. «Είναι μία τριώροφη θεραπεία στον φανατισμό, με περιορισμένο χώρο στάθμευσης», τονίζει.

Σκοπός του έργου είναι να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως Ισραηλινούς. «Θέλουμε να μάθουν περισσότερα για εμάς, γιατί αν μας γνωρίσουν από κοντά θα καταρρίψουν τα στερεότυπα και τα πράγματα θα αλλάξουν», δηλώνει ο μάνατζερ, Ουισάμ Σαλσάα.

Ενα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου, ευρύχωρο και φυσικά πολιτικοποιημένο (REUTERS/ Ammar Awad)
Η είσοδος του ξενοδοχείου με μασκαρεμένους εργαζόμενους (REUTERS/ Ammar Awad)

Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να επισκεφθούν τη Βηθλεέμ. Και παρότι ο Banksy έχει επιλέξει μία τοποθεσία η οποία επισήμως υπάγεται στον έλεγχο του ισραηλινού στρατού –που σημαίνει ότι η παρουσία Ισραηλινών είναι νόμιμη- ο μόνος τρόπος να φτάσεις εκεί είναι μέσα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τηλεόραση; Οχι βέβαια. Εργο τέχνης (REUTERS/ Ammar Awad)

«Ο λογιστής μου ανησυχούσε ότι πολλοί θα φοβούνταν να ταξιδέψουν στη Δυτική Οχθη. Αλλά του υπενθυμίζω ότι στην τελευταία επίδειξη των έργων μου πέρασαν μία ολόκληρη ημέρα στο Γουέστον Σούπερ Μερ», λέει ο Bansky στην ανακοίνωση, αναφερόμενος στην έκθεση «Dismaland» που διοργάνωσε το 2015 στην πόλη της Αγγλίας.

Η αντίφαση που λατρεύει ο καλλιτέχνης: αναγεννησιακού τύπου κορνίζα με στένσιλ που αναπαριστά διαδηλωτή (REUTERS/ Ammar Awad)