Τις αντιδράσεις απέναντι στις νέες εξαγγελίες για τον Μεγάλο Περίπατο απέκρουσε την Τρίτη, με εμφάνισή του στο στούντιο του Mega, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Εξήγησε γιατί θα τοποθετηθούν στην Πανεπιστημίου δεκάδες πλατάνια, είπε τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και έδωσε και το χρονοδιάγραμμα.
«Η Αθήνα δεν είναι ζούγκλα και δεν μπορούμε να την αφήσουμε να γίνει ζούγκλα. Θέλουμε να ζούμε σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», ήταν το μήνυμα του κ. Μπακογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε και στο οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας. Εξήγησε ότι ο κόσμος αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ότι υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων, δεκάδες χιλιάδες νέα οχήματα στους δρόμους και ότι στατιστικά υπάρχει συσχέτιση της οικονομικής ανάπτυξης με την κυκλοφορία, κάτι που συμβαίνει διεθνώς. Αυτό, όμως, που δεν συμβαίνει διεθνώς και είναι ελληνική πρωτοτυπία είναι ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων.
«Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας υπεύθυνος» είπε ο κ. Μπακογιάννης, καλωσορίζοντας τη σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
«Δεν είναι μόνο η Τροχαία, είναι η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, ο ΟΑΣΑ, το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Περιβάλλοντος… Δεν γίνεται έτσι. Δεν μπορεί όλοι να είμαστε υπεύθυνοι-ανεύθυνοι. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν νέο φορέα που θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες», είπε.
Αναφορικά με τον πολυσυζητημένο Μεγάλο Περίπατο, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το σχέδιο ανάπλασης «περνάει στην τελική του φάση. Εχει ξεκινήσει να δουλεύεται η πλατεία Συντάγματος και θα παραδοθεί λίγο μετά τα Χριστούγεννα, κάπου εκεί», είπε ο δήμαρχος, ενώ για τα έργα στην Πανεπιστημίου εκτίμησε ότι θα ξεκινήσουν λίγο πριν από το τέλος του χρόνου (δηλαδή, όπως φαίνεται, στις γιορτές το κέντρο της πόλης θα έχει δύο εργοτάξια).
Ο ίδιος είπε ότι η Πανεπιστημίου θα κρατήσει τις ίδιες λωρίδες που έχει και τώρα «και δουλεύουν μια χαρά», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ως προς αυτό επιχειρηματολόγησε ότι μπορεί να «κολλάει» η Βασ. Σοφίας, αλλά δεν κολλάει η Πανεπιστημίου (το ότι το μποτιλιάρισμα προκαλείται στους δρόμους πριν από τη στένωση, δεν τέθηκε στον δήμαρχο από το δίδυμο των παρουσιαστών της εκπομπής «Κοινωνία Ωρα Mega»).
Κατά τα άλλα, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι στην Πανεπιστημίου θα μπουν 82 νέα μεγάλα πλατάνια. Συνολικά, ο δρόμος θα μετράει 160 με 170 δέντρα. «Σκοπός μας δεν είναι να ξεριζώσουμε δέντρα», διαβεβαίωσε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων εξήγησε τους λόγους που επέλεξαν τα πλατάνια: πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο, ψηλό, που δίνει σκιά και λειτουργεί σαν αντιπλημμυρικό έργο. «Το πρόβλημα της Πανεπιστημίου είναι ότι τα παρτέρια της είναι σηκωμένα και είναι ό,τι χειρότερο για το νερό», σημείωσε.
Είπε επίσης ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα ξενοδοχεία, όπου μπροστά θα υπάρχουν εσοχές για να μπαίνουν τα αυτοκίνητα. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για όλα τα ξενοδοχεία της πόλης (ούτε το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία του Συντάγματος συζητήθηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή).
Ενα άλλο, πάντως, ακανθώδες ζήτημα που σχολιάστηκε στην εκπομπή ήταν το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας που τοποθετήθηκε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, καθώς άφησε ανάμεικτα συναισθήματα, σε βαθμό που να γίνει και αντικείμενο χλεύης στα social media.
«Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που τιμάει τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας. Του χρόνου έχουμε τα 100 χρόνια από την γέννησή της και ο Δήμος Αθηναίων δεν θέλω να τα τιμήσει με μία ακόμα εκδήλωση, αλλά με το μουσείο Μαρία Κάλλας, το οποίο θα λειτουργεί ως πόλος έλξης για του τουρίστες στην Ελλάδα», είπε.