Επικαιρότητα

Μπακογιάννη: Ο Πούτιν «θα τα δώσει όλα» για την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης

Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν ένα επιχειρησιακό λάθος, τόνισε η πρώην υπουργός. Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ οφείλουν να τηρούν τους νόμους, επανέλαβε για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή της για το απόρρητο και τις κυρώσεις σε βάρος όσων δεν το τηρούν
Protagon Team

Ο Πούτιν «θα τα δώσει όλα» σε όλα σε επίπεδο πολεμικό, ενεργειακό και αποσταθεροποίησης των κυβερνήσεων της Ευρώπης, ενόψει του δύσκολου χειμώνα, και αν τελικά καταφέρει να διασπάσει την Ευρώπη, θα έχει πετύχει μία μεγάλη νίκη, επεσήμανε σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 και στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη, τα κοινοβούλια της Ευρώπης είναι θορυβημένα, ενώ η πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ετοιμάζει έρευνα για «παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες από τρίτες χώρες όπως η Ρωσία».

Στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι λόγω των προκλήσεων Ερντογάν η χώρα δεν αντέχει να μείνει ακυβέρνητη ούτε ελάχιστο χρόνο. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει, θα συγκρίνει και θα εμπιστευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η εκτίμησή της.

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επανέλαβε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα θωρακιστεί, ώστε να μην μπορεί να ξαναγίνει νέο επιχειρησιακό λάθος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Πρώτος στόχος στην Εξεταστική Επιτροπή είναι να μάθουμε από πού έγινε αυτό το μεγάλο επιχειρησιακό λάθος. Ο δεύτερος είναι να καταλήξει αυτή η Εξεταστική Επιτροπή για το ποια είναι τα θεσμικά μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε για να μην επαναληφθεί αυτό», σημείωσε στις δηλώσεις το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Οσον αφορά το θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, η Ντόρα Μπακογιάννη θέλησε να επισημάνει ότι το λάθος του Πρωθυπουργού ήταν η εκτίμησή του για τον τέως –πια– επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

«Πράγματι», υποστήριξε, «δεν το ήξερε (την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ) ο Πρωθυπουργός. Για να κάνεις ένα λάθος, πρέπει να το ξέρεις. Το λάθος του Πρωθυπουργού ήταν η λάθος εκτίμησή του για τον επικεφαλής της ΕΥΠ και τη λανθασμένη κρίση που έδειξε ο τελευταίος. Και αυτός ήταν και ο λόγος της απομάκρυνσής του», υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη και συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά της:

 

Απαντώντας εξάλλου στις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η δήλωσή της για τις ποινές που προβλέπονται σε βάρος όσων δεν τηρούν το απόρρητο σχετικά με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι επικαλέστηκε τον ισχύοντα νόμο για όσους υπηρετούν στην ΕΥΠ.

«Δεν έχουν την ελευθερία που έχουμε εμείς οι υπόλοιποι. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο καλείται ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί και μετά να κρίνει, αν θέλει ο ίδιος, να δημοσιοποιήσει τους λόγους της παρακολούθησής του.

»Ετσι είναι ο νόμος. Μιλάμε για υπαλλήλους και οι υπάλληλοι πρέπει να τηρούν τους νόμους», ξεκαθάρισε.

«Οταν λες πράγματα που είναι αλήθεια, κάποιοι ενοχλούνται», παρατήρησε, «είπαν ότι κούνησα το δάχτυλο και απείλησα. Μια εξήγηση του νόμου έκανα, για να εξηγήσω τις διαδικασίες, γιατί δεν οφείλει ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τις διαδικασίες».

Σημείωσε, τέλος, για τις κλητεύσεις στην Εξεταστική Επιτροπή ότι η λίστα των μαρτύρων μπορεί να αλλάξει και να προστεθούν μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν.