Από αριστερά: Γιώργος Σαββαΐδης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Αλέξης Παπαχελάς, Ντόρα Μπακογιάννη και Παύλος Αποστολίδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Μπακογιάννη: Ειδική σχέση ΕΕ – Αγκυρας και τα ελληνοτουρκικά στη Χάγη

Η πρώην ΥΠΕΞ μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο τάχθηκε υπέρ μιας νέας στρατηγικής από πλευράς Ελλάδας
Protagon Team

«Βόμβες» πέταξε την Δευτέρα το απόγευμα η Ντόρα Μπακογιάννη καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής μας έναντι της Τουρκίας.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, τάχθηκε υπέρ μιας νέας στρατηγικής από πλευράς Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και απέφυγε να εμπλακεί εμφανώς στις τρέχουσες πολιτικές αντιπαραθέσεις που προκαλούνται από την παρέμβαση Σημίτη.

Ουσιαστικά υποστήριξε την άποψη ότι η Ελλάδα πορεύτηκε μια 20ετία με την στρατηγική του Ελσίνκι, η οποία πλέον δεν υφίσταται, λόγω αλλαγής των δεδομένων.

Ταυτόχρονα όμως η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε με νόημα ότι η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας, η ένταξη δηλαδή της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ούτε από τους Ευρωπαίους ούτε από τους Τούρκους.

Αναφερόμενη στη διαμόρφωση ειδικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας μετά το Brexit, τόνισε ότι «με την ίδια λογική της ειδικής σχέσης πρέπει να πορευτούμε και στη σχέση μας με την Τουρκία, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει θέματα άμυνας και ασφάλειας» και πρόσθεσε ότι αυτή η επιδιωκόμενη ειδική σχέση ΕΕ και Τουρκίας δεν μπορεί να είναι καθαρά οικονομική.

«Να μην επιτρέψουμε τη συναλλακτική διπλωματία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «ακραία διεκδίκηση από τον Ερντογάν» την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη, ωστόσο τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι είναι προϊόν εκβιασμού της Άγκυρας και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, εντούτοις, αυτή η συμφωνία «δεν είναι κενό γράμμα» καθώς, «η κυβέρνηση την Τρίπολης είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ».

Εκτίμησε ότι σε αυτή την ακραία κίνηση η Τουρκία προχώρησε επειδή «ένιωσε απομονωμένη από τις ενεργειακές εξελίξεις στη Μεσόγειο και δεν μπορεί να το αποδεχτεί».

Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρεί ότι ο Ερντογάν τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και ορθώς η Ελλάδα αυξάνει τη διπλωματική πίεση.

«Ο διεθνής παράγοντας δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια δεύτερη Συρία στη Μεσόγειο» υπογράμμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της άμεσης ανακήρυξης οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας με τις Ιταλία, Αλβανία και Αίγυπτο (με την τελευταία έστω και μερικώς).

Υποστήριξε ακόμη, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια στο Ιόνιο και να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία.

«Να κλείσουν οι μαύρες τρύπες στα δυτικά όπως και στα νότια» σημείωσε.

«Να προσπαθήσουμε για Χάγη όπως ο Καραμανλής με το Ντεμιρέλ»

Επίσης επανέλαβε την άποψή της ότι δεν μπορεί να υπάρξει διμερής συμφωνία με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα, μάλιστα έκανε λόγο για σενάριο «επιστημονικής φαντασίας» και τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, πέραν της άρνησης της Τουρκίας, επέρριψε ευθύνες για ολιγωρία και στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με την άποψη που κατέθεσε, αν γίνει κατορθωτό και υπογραφεί συνυποσχετικό για την προσφυγή στη Χάγη θα είναι διπλωματική νίκη της Ελλάδας καθώς η Τουρκία θα αναγνωρίζει εμμέσως και το δίκαιο της θάλασσας.

Κατά την ίδια, ο μοχλός πίεσης για την προσφυγή με την Τουρκία στη Χάγη θα είναι η διεκδίκηση ειδικής σχέσης Ευρώπης-Τουρκίας, μέρος της οποίας θα είναι δεσμεύσεις της Τουρκίας ως προς τα σύνορά της με την Ευρώπη αλλά και η επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, για τις δυνατότητες υπογραφής του συνυποσχετικού τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να το ξαναπροσπαθήσουμε όπως με Καραμανλή και Ντεμιρέλ».

Ταυτόχρονα, αν και τάχθηκε κατά της στρατιωτικοποίησης των ελληνοτουρκιών σχέσεων, επικρίνοντας τέτοιες φωνές στο εσωτερικό της Ελλάδας, κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας –ακόμα και με τον κίνδυνο του πολιτικού κόστους– και μάλιστα μίλησε για «αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς».

Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ που, όπως είπε, προβλέπει υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια.

«Κατά τη δική μου γνώμη, η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18. Επίσης, οφείλουμε να πούμε ανοικτά ότι η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού», είπε.

Βενιζέλος: Να επανεξετάσουμε όλες τις παραδοχές και τις αδράνειες του παρελθόντος

Παίρνοντας τον λόγο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος υποστήριξε ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε όλες τις παραδοχές και τις αδράνειες του παρελθόντος με όρους εθνικής στρατηγικής. Η μετάθεση στο μέλλον των μεγάλων αποφάσεων δεν προσφέρει αποτελέσματα στην ελληνική πλευρά, ούτε ευνοεί τις ελληνικές θέσεις, όπως έχει φανεί από τις μέχρι τώρα εξελίξεις», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Το ευρωπαϊκό δέλεαρ πλέον δεν είναι ανύπαρκτο αλλά σίγουρα είναι πολύ αχνό για την Τουρκία».

«Οι δίαυλοι με την Τουρκία πρέπει να είναι πάντοτε ανοιχτοί. Αν και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει έντονη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει συνηθίσει να τοποθετεί τις ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο», σημείωσε προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον των Τούρκων έχει πλέον μετατοπιστεί στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία εμφανίζεται γενναιόδωρη απέναντι σε Λιβύη και Αίγυπτο, σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, κλείνοντας έτσι το μάτι σε κάποιους από τους γείτονες με στόχο να αδειάσουν την Ελλάδα, όπως προειδοποιεί ο ίδιος, ο οποίος, ωστόσο, προκρίνει μια πλήρη και όχι μερική οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς μια μερική οριοθέτηση θα άφηνε ανεπίλυτη την εκκρεμότητα του Καστελόριζου.

«Πρέπει να αποσαφηνιστεί η εθνική γραμμή. Η αυτονόητη διπλωματική πρωτοβουλία που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα είναι η διατύπωση επίσημης πρότασης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι, σε περίπτωση αποτυχίας των διερευνητικών, οι δυο χώρες θα πρέπει να πάνε στη Χάγη.