Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, την Πέμπτη | REUTERS/Jonathan Ernst
Επικαιρότητα

Μπάιντεν: «Ωρολογιακή βόμβα» η οικονομία της Κίνας

Σε επίσημη επίσκεψή του στη Γιούτα, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα που μαστίζουν το Πεκίνο, όπως η υψηλή ανεργία και η γήρανση του εργατικού δυναμικού του ασιατικού γίγαντα
Protagon Team

Τα προβλήματα της οικονομίας της Κίνας τόνισε ο Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, σε ομιλία του στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως η κατάσταση στην Κίνα, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα», αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας της και στη γήρανση του εργατικού δυναμικού της.

«Η Κίνα είναι ωρολογιακή βόμβα από διάφορες σκοπιές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ασιατικός γίγαντας έχει υψηλή ανεργία και ότι το εργατικό του δυναμικό γερνάει.

Εξαιτίας αυτών των στοιχείων «η Κίνα βρίσκεται σε δυσκολία», και αυτό του προκαλεί ανησυχία, διότι, όπως είπε «όταν “κακοί” άνθρωποι έχουν προβλήματα, κάνουν άσχημα πράγματα». Το τελευταίο σχόλιο δεν πρέπει να άρεσε και πολύ στο Πεκίνο.

Στα τέλη Ιουνίου, ο αμερικανός πρόεδρος είχε προκαλέσει την οργή της κινεζικής ηγεσίας όταν αποκάλεσε τον ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, «δικτάτορα». Το σχόλιο αυτό εκλήφθηκε ως «προσβλητικό» από την κινεζική διπλωματία.

Την Πέμπτη, o Μπάιντεν διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως θέλει η Ουάσιγκτον να έχει «λογική σχέση» με το Πεκίνο. «Δεν θέλω να γίνει κακό στην Κίνα, αλλά την παρακολουθώ».