Η πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν έχει εκλείψει. Αυτό τόνισε σε διάγγελμά του την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έδειξε να πείθεται από τις αναφορές, για απόσυρση από τα ουκρανικά σύνορα ορισμένων ρωσικών δυνάμεων. Ωστόσο και αυτός αναγνώρισε ότι υπάρχει χώρος για διπλωματία, σε μια έμμεση ένδειξη εκτόνωσης, προς το παρόν τουλάχιστον της κρίσης. Αλλωστε η 16η Φεβρουαρίου που τάχα θα γινόταν η εισβολή, ουσιαστικά έφτασε και δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή», είπε ο Μπάιντεν και επέμεινε ότι όσα έχουν αναφερθεί για απόσυρση δυνάμεων δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις ΗΠΑ.
Αυτή την αίσθηση προετοιμασίας μετέφερε ακριβώς ο Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για ό,τι και αν συμβεί».
Οπως το εξειδίκευσε: «Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε διπλωματικά με τη Ρωσία. Οι σύμμαχοι και εταίροι μας είναι έτοιμοι να βελτιώσουν τη σταθερότητα στην Ευρώπη στο σύνολό της. Είμαστε έτοιμοι και να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή».
Υπάρχει, πάντως, «πολύς χώρος για διπλωματία» με τη Ρωσία για να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ευρώπη. Επισήμανε ότι η ρωσική κυβέρνηση μιλά και αυτή για συνέχιση των προσπαθειών σε υψηλό επίπεδο. «Να δώσουμε στη διπλωματία κάθε ευκαιρία για να πετύχει», τόνισε, «είναι ο καλύτερος δρόμος για να πάνε μπροστά όλες οι πλευρές».
Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, «έχουν βάλει στο τραπέζι σαφείς ιδέες για το περιβάλλον ασφάλειας στην Ευρώπη. Προτείνουμε νέα μέτρα για τον έλεγχο των εξοπλισμών, νέα μέτρα διαφάνειας και νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας». Ωστόσο, οι ΗΠΑ «δεν θα θυσιάσουν βασικές αρχές» στην επιδίωξη για την κοινή σταθερότητα.
Σε περίπτωση όμως που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες (ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στο πότε ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό), η κίνηση της Μόσχας θα συναντήσει «διεθνή καταδίκη» γιατί «ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τους αχρείαστους θανάτους και την καταστροφή».
Μια εισβολή, είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα συναντήσει την αντίδραση της Δύσης, η οποία είναι «ενωμένη και αποφασισμένη όσο ποτέ».
Αλλά πάντως, έστειλε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθροί της Ρωσίας και δεν την απειλούν. «Ούτε η Ρωσία, ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Δεν έχουμε και σχέδια να τους εγκαταστήσουμε. Δεν έχουμε στο στόχαστρο τον ρωσικό λαό, δεν θέλουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία.
» Πολίτες της Ρωσίας, δεν είμαστε εχθροί σας. Δεν πιστεύω ότι θέλετε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Αφού αναφέρθηκε στη συμμαχία ΗΠΑ και ΕΣΣΔ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -έναν «πόλεμο της ανάγκης», όπως είπε- παραλλήλισε εκείνη την εποχή με το σήμερα. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι «πόλεμος από επιλογή, χωρίς αιτία και λογική». Δεν τα λέω όλα αυτά για να προκαλέσω, συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν, «αλλά για να πω την αλήθεια».