Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει πια κανέναν. Ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τον Τζο Μπάιντεν… «Η προσέγγιση του ισραηλινού πρωθυπουργού στον πόλεμο της Γάζας» δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Τζο Μπάιντεν, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως έχει αλλάξει η στάση της χώρας του απέναντι στον παραδοσιακό της σύμμαχο το Ισραήλ , ακολουθώντας το διεθνές «ρεύμα» που υποστηρίζει τον τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες άρχισαν ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αλλά ξέφυγαν πια από κάθε έλεγχο.
Σε συνέντευξή του στην ισπανόφωνη τηλεόραση Univision –που βιντεοσκοπήθηκε, σύμφωνα με το BBC, την περασμένη Τετάρτη μετά τις επιδρομές κατά τις οποίες σκοτώθηκαν μέλη της ΜΚΟ World Central Kitchen– ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα: «Νομίζω ότι αυτό που κάνει (ο Νετανιάχου) είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του». Είπε ακόμη οτι η Γάζα θα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα για τις επόμενες 6 έως 8 εβδομάδες, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Η σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας έχει αποτελέσει αντικείμενο κλιμακούμενης διεθνούς κριτικής. Αλλά και στο εσωτερικό, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πλήθος διαμαρτυριών από ακτιβιστές, κυρίως Μουσουλμάνους και Αραβοαμερικανούς,
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ έχει λάβει περισσότερη αμερικανική βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 2016, όπως μεταδίδει το διεθνές δίκτυο, ΗΠΑ και Ισραήλ υπέγραψαν ένα τρίτο 10ετές μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προβλέπει συνολικά 38 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, 33 δις σε επιχορηγήσεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και 5 δις για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Με τα κονδύλια αυτά, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που απέκτησε μαχητικά F-35 Joint Strike Fighter, που θεωρούνται το πιο προηγμένα τεχνολογικά που κατασκευάστηκαν ποτέ. Το Ισραήλ βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς 75 τέτοιων αεροσκαφών και – από πέρυσι – είχε παραλάβει 36.
Και βέβαια, οι ΗΠΑ είναι διαχρονικός σύμμαχος του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχοντας ασκήσει βέτο σε όλες τις προτάσεις και ψηφοφορίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Όλες εκτός από την τελευταία, τον περασμένο μήνα, από την οποία οι ΗΠΑ απείχαν.