Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη, ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την απόφαση που ελήφθη για την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων, αμερικανικής τεχνολογίας, από την Αυστραλία.
Ο Μακρόν και ο Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», ανέφερε η γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.
Την επόμενη εβδομάδα ο γάλλος πρεσβευτής Φιλίπ Ετιέν, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή αυτήν την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι, αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία, θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική προεδρία.
Ο αμερικανός πρόεδρος έκρινε «απαραίτητο η ευρωπαϊκή άμυνα να είναι πιο ισχυρή» ώστε να συμβάλει στη διατλαντική ασφάλεια και να συμπληρώνει «τον ρόλο του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών.
Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σε ένδειξη δυσαρέσκειας αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 54 δισ. ευρώ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν «στα τέλη Οκτωβρίου» στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην G20 στη Ρώμη, στις 30-31 Οκτωβρίου και κατόπιν στην COP-26 στη Γλασκώβη, τη διάσκεψη για το περιβάλλον, στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σάχελ.