Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στο αμερικανικό έθνος, το βράδυ της Τετάρτης | Evan Vucci/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Μπάιντεν: Ηρθε η ώρα για νεότερες φωνές

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι σημαντικότερη από κάθε αξίωμα και προσωπική φιλοδοξία και πρόσθεσε ότι η Κάμαλα Χάρις είναι έτοιμη να ηγηθεί του έθνους
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε στους συμπατριώτες του το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του, πως αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα τον Νοέμβριο προκειμένου να «σωθεί η δημοκρατία» στη χώρα και να δώσει τόπο σε «νεότερες φωνές».

«Ηταν η τιμή και το προνόμιο της ζωής μου να είμαι ο πρόεδρός σας, όμως η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η οποία διακυβεύεται, είναι πιστεύω σημαντικότερη από οποιονδήποτε τίτλο», είπε ο Μπάιντεν στο διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, έγινε προφανές για μένα ότι έπρεπε να ενώσω το κόμμα μου» και «το έθνος», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «τώρα» είναι η στιγμή, «η εποχή» να «αποκτήσουμε νέες φωνές, νεότερες φωνές».

Η Κάμαλα Χάρις είναι «έμπειρη», «δυνατή», «σκληρή» και «ικανή» υποψήφια για το αξίωμα, διαβεβαίωσε.

«Υπήρξε καταπληκτική συνεργάτης για μένα και ηγέτης για τη χώρα μας. Τώρα εναπόκειται σε εσάς, στον αμερικανικό λαό, να επιλέξετε», τόνισε.

Ο Μπάιντεν υπαινίχθηκε την προχωρημένη ηλικία του μιλώντας για την ανάγκη να παραχωρήσει τη θέση του σε «νεότερη φωνή», αλλά δεν στάθηκε στο ζήτημα αυτό.

Αφησε να εννοηθεί όμως, ότι θεωρούσε τον εαυτό του ικανό για μία δεύτερη θητεία:

«Πιστεύω ότι το ιστορικό μου ως πρόεδρος, η ηγετική μου θέση στον κόσμο, το όραμά μου για το μέλλον της Αμερικής, όλα αυτά αξίζουν μια δεύτερη θητεία. Αλλά τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στη διάσωση της δημοκρατίας μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωπική φιλοδοξία».

Υποσχέθηκε επίσης να «επικεντρωθεί» στα προεδρικά καθήκοντά του για το υπόλοιπο της θητείας του, που ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Στο Οβάλ Γραφείο, βρισκόταν η οικογένεια του Μπάιντεν, η σύζυγός του, ο γιος του και οι εγγονές του, οι οποίοι όλοι συγκινημένοι τον αγκάλιασαν μετά το τέλος του διαγγέλματος.

Οι εγγονές του Τζο Μπάιντεν, συγκινημένες αγκαλιάζουν τον παππού τους μετά το διάγγελμα, παρουσία της Τζιλ και του Μπο Μπάιντεν – Evan Vucci/Pool via REUTERS

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρώην αντιπάλου του, ο Ντόναλντ Τραμπ ειρωνεύθηκε για την ομιλία του Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι είναι «μετά βίας κατανοητή», «τόσο κακή!».

Νωρίτερα, σε προεκλογική ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έβαλε οριστικά ταφόπλακα στην απόπειρα του κόμματός του να τον πλασάρει ως «ανθρώπινο», κοροϊδεύοντας τον αμερικανό πρόεδρο: «Ο Μπάιντεν δεν ξέρει καν αν είναι ζωντανός», είπε ενώ καταφέρθηκε εναντίον των «ηγετών του Δημοκρατικού κόμματος», οι οποίοι «ανάγκασαν» τον αντίπαλό του να εγκαταλείψει κατά τρόπο «πολύ αντιδημοκρατικό».

Ο Τραμπ έστρεψε τα βέλη του βέβαια και στην Χάρις, τη νέα αντίπαλό του, αυτή στην οποία επιφύλαξε τα σφοδρότερα φραστικά πυρά: η πρώην εισαγγελέας και γερουσιάστρια είναι, κατά τον 78χρονο μεγιστάνα, «“τρελή” της ριζοσπαστικής Αριστεράς», που «θα καταστρέψει τη χώρα μας» αν εκλεγεί στο ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό αξίωμα.

«Θέλει αμβλώσεις ως τον όγδοο και τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης, ως τη γέννα, ακόμα και μετά τη γέννα, εκτελέσεις μωρών», είπε ο πρώην πρόεδρος, συνεχίζοντας να λέει τα γνωστά του ψέματα.