Καρέ από τη συνέντευξη του Τζο Μπάιντεν στο CBS | YouTube
Επικαιρότητα

Μπάιντεν για Τραμπ: Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα είναι ειρηνική η μεταβίβαση της εξουσίας

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι πρέπει να λάβουν στα σοβαρά την απειλή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για «λουτρό αίματος» μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν είναι σίγουρος» πως η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, τόσο σε περίπτωση νίκης όσο και ήττας του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στο CBS που μεταδόθηκε την Τετάρτη.

«Αν κερδίσει ο Τραμπ, όχι, δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Αν χάσει ο Τραμπ, πάλι δεν είμαι καθόλου σίγουρος», απάντησε ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος, ερωτηθείς αν αναμένει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. «Εννοεί αυτό που λέει (ο Τραμπ). Δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Το εννοεί όταν λέει πράγματα όπως, “αν χάσουμε, θα γίνει λουτρό αίματος”», τόνισε ο Μπάιντεν.

Αναφερόταν στην πιθανότητα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια από οπαδούς του πρώην προέδρου.

Η συνέντευξη —η πρώτη που παραχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος μετά την απόφασή του στα τέλη Ιουλίου να τερματίσει την εκστρατεία του για δεύτερη θητεία— θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ποτέ δεν αναγνώρισε την ήττα του στις εκλογές του 2020. Μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου του 2021, ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία, για τον ρόλο του στα πρωτοφανή επεισόδια.

Την ίδια στιγμή, η Κάμαλα Χάρις, συνεχίζοντας την εκστρατεία της στο Γουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν, πολιτείες-κλειδιά αν θέλει να μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα ήγειρε η νίκη του αντιπάλου της.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται, ανοικτά, ότι αν επανεκλεγεί, θα είναι δικτάτορας από την πρώτη μέρα, θα εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη για να καταδιώξει πολιτικούς του αντιπάλους (…) και ότι, βάζω εισαγωγικά, “θα καταργήσει το Σύνταγμα”», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών, αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις του αντιπάλου της.

«Οποιος λέει πως θα καταργήσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει την ευκαιρία» να γίνει πρόεδρος, πρόσθεσε η πρώην εισαγγελέας, την οποία συνοδεύει πλέον στις εμφανίσεις της ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της Τιμ Γουόλζ, τον οποίο μόλις επέλεξε.

Η Κάμαλα Χάρις και ο Τιμ Γουόλζ στην ομιλία τους στο Γουισκόνσιν – REUTERS/Kevin Mohatt

Η Χάρις εξαπέλυσε νέα επίθεση στον αντίπαλό της στο Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν, μπροστά σε 15.000 υποστηρικτές της. «Βάλ’ τον φυλακή!» άρχισε να επαναλαμβάνει ρυθμικά το πλήθος – σύνθημα πανομοιότυπο με αυτό που κραύγαζαν το 2016 οπαδοί του Τραμπ για την Χίλαρι Κλίντον.

Αντίθετα όμως με τον πρώην πρόεδρο, που άφηνε το σύνθημα αυτό να δονεί τις συγκεντρώσεις του, η Χάρις έκανε νόημα στους υποστηρικτές της να σταματήσουν, λέγοντας: «Με αυτό θα ασχοληθούν τα δικαστήρια, εμείς θα δώσουμε τη μάχη εναντίον του τον Νοέμβριο».