| REUTERS/Leah Millis
Επικαιρότητα

Μπάιντεν: «Είμαστε πολύ κοντά» σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων

«Πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά, πολύ κοντά, στο να επιστρέψουμε πολύ σύντομα ορισμένους από αυτούς τους ομήρους στα σπίτια τους. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνει», ανέφερε στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος
Protagon Team

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ορισμένων από τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

«Πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά, πολύ κοντά, στο να επιστρέψουμε πολύ σύντομα ορισμένους από αυτούς τους ομήρους στα σπίτια τους. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνει» τόνισε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. «Οταν έχουμε περισσότερα να πούμε, θα το κάνουμε» πρόσθεσε.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters επισήμανε και εκείνος πως η Χαμάς και το Ισραήλ έχουν σχεδόν καταλήξει σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει:

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την Τρίτη υπήρχε στο τραπέζι το προσχέδιο μιας τέτοιας συμφωνίας. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας» τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει (…). Αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».

Ο ίδιος κάλεσε σε συνεδριάσεις τόσο το πολεμικό όσο και το υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης, με αντικείμενο τις εξελίξεις αυτές, μετέδωσαν τα ισραηλινά ΜΜΕ (περισσότερα εδώ).