654
Η Τζιλ και ο Τζο Μπάιντεν κατευθύνονται στο αυτοσχέδιο μνημείο για τα θύματα της σφαγής | REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν: Δηλητήριο η θεωρία της «λευκής υπεροχής» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 11:55
Η Τζιλ και ο Τζο Μπάιντεν κατευθύνονται στο αυτοσχέδιο μνημείο για τα θύματα της σφαγής
|REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν: Δηλητήριο η θεωρία της «λευκής υπεροχής» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 11:55

Η δολοφονία 10 ανθρώπων, οι εννέα από τους οποίους Αφροαμερικανοί, από 18χρονο λευκό σε σουπερμάρκετ του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, είναι μία από τις χειρότερες ρατσιστικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων στις ΗΠΑ και για αυτό εξακολουθεί να απασχολεί τον αμερικανικό Τύπο.

Οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με την επίσκεψη του ζεύγους Μπάιντεν στο σημείο της επίθεσης, στα πρωτοσέλιδά τους. Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Μπάφαλο για να τιμήσει τα θύματα μιας επίθεσης που για μία ακόμα φορά κατέδειξε πόσο δύσκολο είναι για τον πρόεδρο της χώρας να ελέγξει την οπλοκατοχή.

Λίγο μετά την άφιξή τους στην πόλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία πήγαν κοντά στο σουπερμάρκετ Tops, όπου σημειώθηκε μία από τις χειρότερες ρατσιστικές επιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Κάτω από τον καυτό ήλιο, μέσα σε απόλυτη σιωπή, που τη διέκοπτε μόνο ο άνεμος και τα κλικ των φωτογραφικών μηχανών, προχώρησαν κατόπιν στον χώρο, στη ρίζα ενός δέντρου, όπου οι κάτοικοι έχουν αφήσει λουλούδια, σημειώματα και αναμμένα κεριά.

Η Τζιλ Μπάιντεν κατέθεσε ένα μεγάλο μπουκέτο με άσπρα λουλούδια. Ο Τζο Μπάιντεν, αφού έβγαλε τα γυαλιά ηλίου που φορούσε, έκανε τον σταυρό του.

Το προεδρικό ζεύγος συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων, μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και με τοπικούς αξιωματούχους.

Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν το «δηλητήριο» της λευκής υπεροχής, απευθυνόμενος σε οικογένειες και σε τοπικούς αξιωματούχους στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, την πόλη όπου το Σάββατο ένας 18χρονος εκτέλεσε 10 ανθρώπους.

«Η λευκή υπεροχή είναι δηλητήριο. Είναι δηλητήριο πραγματικά, που διατρέχει το πολιτικό σώμα μας», είπε ο Μπάιντεν.

Το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, ο νεαρός που σκότωσε εννέα μαύρους και έναν λευκό φύλακα ασφαλείας, ο οποίος προσπάθησε να τους προστατεύσει, υποκινήθηκε «από το μίσος», ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι «μέσω του Διαδικτύου, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής» ριζοσπαστικοποιήθηκαν «θυμωμένοι, αποξενωμένοι, χαμένοι και απομονωμένοι άνθρωποι» που κατέληξαν να πιστεύουν λανθασμένα ότι «θα αντικατασταθούν από τους άλλους, από ανθρώπους που δεν τους μοιάζουν».

Αναφερόμενος στη ρατσιστική θεωρία συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης», την οποία πρεσβεύει ο δράστης, ο Μπάιντεν, πολύ συγκινημένος και πολύ σοβαρά, τόνισε: «Καλώ όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν αυτό το ψέμα και να καταδικάσουν όλους εκείνους που διαδίδουν τη θεωρία για να κερδίσουν εξουσία, ψήφους, χρήματα».

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, υπάρχει μια «συνωμοσία» για να μειωθεί η επιρροή των λευκών.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση και τόνισε ότι η ιδεολογία της λευκής υπεροχής «δεν έχει θέση» στην Αμερική, ενώ όσοι σιωπούν είναι «συνένοχοι». Παραδέχτηκε, όμως, ότι θα είναι δύσκολο να περάσει από το Κογκρέσο νόμος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα υποχωρήσει.

«Πρέπει να πείσω το Κογκρέσο», είπε στους δημοσιογράφους, κατά την αποχώρησή του από το Μπάφαλο, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συγγενείς των θυμάτων.

Το πρωτοσέλιδο των New York Times

Ο αμερικανός πρόεδρος, αν και γνωρίζει ότι το κόμμα του δεν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία, θέλει να καλέσει το Κογκρέσο «να δράσει ώστε τα πολεμικά όπλα να μην κυκλοφορούν στους δρόμους μας» και «να μη βρεθούν στα χέρια εγκληματιών ή ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές».

«Αυτό που θα πρέπει εν μέρει να κάνει η χώρα μας είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εχουμε πρόβλημα εγχώριας τρομοκρατίας. Είναι πραγματικό. Είναι τρομοκρατία που υποκινείται από μια διεστραμμένη ιδεολογία μίσους, μια ιδεολογία που ξεσκίζει την ψυχή της χώρας», υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό να απαγορευτούν τα επιθετικά όπλα, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε την Κυριακή στο Μπάφαλο. Σε μια τέτοια απαγόρευση προχώρησε η Νέα Ζηλανδία μετά τη ρατσιστική επίθεση στα τεμένη του Κράιστσερτς, το 2019, μια σφαγή από την οποία εμπνεύστηκε ο δράστης του Μπάφαλο, ο 18χρονος Πέιτον Τζέντρον. Ομως αυτό, στις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πρόσφατα, εφετείο της Καλιφόρνιας ακύρωσε, ως «αντισυνταγματική», δικαστική απόφαση για την απαγόρευση πώλησης ημιαυτόματων όπλων σε άτομα κάτω των 21 ετών…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...