Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε: «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ» | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

«Η εισβολή έχει αρχίσει» τόνισε ο Μπάιντεν και εξήγγειλε μέτρα εναντίον της Ρωσίας

Στόχο τις ελίτ θα έχουν οι κυρώσεις που ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος επισήμανε ακόμη ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ
Protagon Team

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες θα ξεπερνούν κάθε μέτρο που έχει επιβληθεί στο παρελθόν, τόνισε την Τρίτη σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Την επομένη της ανακοίνωσης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αναγνωρίζει η Μόσχα την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ ακολουθούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις, όπως είπε ο Μπάιντεν, θα αφορούν τις ρωσικές ελίτ και θα αποκόψουν τη Ρωσία από τη χρηματοδότηση από τη Δύση. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται: το «πάγωμα» του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, οι κυρώσεις στην τράπεζα VEB, κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα των ενόπλων δυνάμεων και κυρώσεις που αφορούν το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας, δηλαδή την αναχρηματοδότησή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «η εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να πολεμήσουν με τη Ρωσία, θα ενισχύσουν όμως τις Δημοκρατίες στη Βαλτική.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», επισήμανε και είπε ακόμη ότι «αν η Ρωσία προχωρήσει, μόνη αυτή θα φέρει την ευθύνη». Είπε ακόμη ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

«Θα υπάρχει κόστος»

Προειδοποίησε ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας «θα κοστίσει και στην πατρίδα», διαβεβαίωσε όμως ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι ενωμένοι στην πρόθεσή τους να υπερασπιστούν το ΝΑΤΟ από τη ρωσική επιθετικότητα.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ: σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει «αμυντικά όπλα» στην Ουκρανία.