Στάχτη έγιναν τα σπίτια των προσφύγων στον καταυλισμό | REUTERS/Ro Yassin Abdumonab
Επικαιρότητα

Μπαγκλαντές: 12.000 Ροχίνγκια άστεγοι από φωτιά σε προσφυγικό καταυλισμό

Η φωτιά έκαιγε επί τρεις ώρες εκτός ελέγχου, την Κυριακή, στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στον πλανήτη και εξαπλώθηκε ταχύτατα λόγω των φιαλών υγραερίου που χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα
Protagon Team

Οι αρχές του Μπανγκλαντές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή σε στρατόπεδο προσφύγων Ροχίνγκια, που άφησε χωρίς στέγη 12.000 ανθρώπους.

Θύματα δεν αναφέρθηκαν, ωστόσο η πυρκαγιά την Κυριακή κατέστρεψε 2.000 σπίτια, καθώς εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των φιαλών υγραερίου που χρησιμοποιούσαν οι ένοικοί τους για το μαγείρεμα.

Η αστυνομία ερευνά αν η φωτιά ήταν έργο σαμποτέρ. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ένας άνθρωπος έχει συλληφθεί.

Ο καταυλισμός θεωρείται το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στον πλανήτη.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του, πρόσφυγες Ροχίνγκια, εγκατέλειψαν τη γειτονική Μιανμάρ λόγω διώξεων εναντίον τους.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής και γρήγορα εξαπλώθηκε μέσα από τα σπίτια από  μπαμπού και μουσαμάδες, είπε ένας αξιωματούχος.

Σπίτια καίγονται στον καταυλισμό των Ροχίνγκια, την Κυριακή – REUTERS/Ro Yassin Abdumonab

«Περίπου 2.000 σπίτια έχουν καεί, αφήνοντας άστεγους 12.000 βίαια εκτοπισμένους πολίτες της Μιανμάρ», δήλωσε ο Μιτζανούρ Ραχμάν, επίτροπος του Μπαγκλαντές για τους πρόσφυγες.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από τρεις ώρες καταστρέφοντας τουλάχιστον 35 τεμένη και 21 κέντρα εκμάθησης για τους πρόσφυγες.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο BBC ότι υπήρξαν μαζικές ζημιές σε βασικές υποδομές στο στρατόπεδο.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους 12.000 άστεγους πρόσφυγες, καθώς δεν υπάρχει χώρος στον καταυλισμό για τη μετεγκατάστασή τους.

Η παροχή βασικών υπηρεσιών είναι επίσης δύσκολη, διότι κλινικές υγείας και σχολεία έχουν καταστραφεί.

Οι πυκνοκατοικημένοι καταυλισμοί στη χώρα είναι εδώ και καιρό επικίνδυνοι για πυρκαγιές.

Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του ’22, υπήρξαν 222 περιστατικά πυρκαγιάς στα στρατόπεδα των Ροχίνγκια, συμπεριλαμβανομένων 60 περιπτώσεων εμπρησμού, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Αμυνας του Μπανγκλαντές που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50.000 εκτοπίστηκαν, από πυρκαγιά σε καταυλισμό.

Οι Ροχίνγκια είναι μουσουλμάνοι κυρίως από τη Μιανμάρ, όπου έχουν αντιμετωπίσει διώξεις εδώ και πολλές γενιές.

Η τελευταία έξοδος των Ροχίνγκια από το Μπανγκλαντές ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 ύστερα από επιθέσεις εξτρεμιστών Ροχίνγκια εναντίον αστυνομικών στη Μιανμάρ.