Απαραίτητη η παιδική συναίνεση: όπως πολλά ακόμη εφτάχρονα, έτσι και ο Εμίλ Ρούστιτς εκνευρίζεται όταν βλέπει τους γονείς του να ασχολούνται περισσότερο με το κινητό τους παρά με τον ίδιο. Σε αντίθεση όμως με πολλούς συνομήλικούς του, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Οπως αναφέρει και ρεπορτάζ του Quartz, το συγκεκριμένο παιδί αποφάσισε να βγει στον δρόμο και να διαδηλώσει ενάντια στον εθισμό των «μεγάλων» στην τεχνολογία.
Ολα αυτά συνέβησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η πρωτότυπη διαδήλωση, με μπροστάρηδες τα ίδια τα παιδιά, κατάφερε να συγκεντρώσει 150 άτομα, που φώναξαν για το δικαίωμα των μικρών σε μία ζωή πιο μακριά από τα social media, και πιο κοντά τους γονείς τους.
Το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν πολύ σαφές: «Παίξε με ΕΜΕΝΑ, όχι με το κινητό σου!».
Τα πράγματα δηλαδή, αντιστρέφονται: ενώ οι γονείς είναι εκείνοι που πασχίζουν να μετριάσουν τον εθισμό των παιδιών τους στο κινητό και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα παιδιά περνούν στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι γονείς τους δεν πάνε πίσω στην τεχνολογική εξάρτηση.
Σε πρόσφατη αμερικανική έρευνα άλλωστε, το 33% των ερωτηθέντων ηλικίας 13-17 ετών, εξέφρασε την επιθυμία να αποσυνδέονται πιο συχνά οι γονείς τους από την τεχνολογία και να συνδέονται πιο ουσιαστικά με τα ίδια τους τα παιδιά.
«Τα παιδιά ενοχλούνται όταν οι γονείς τους περνούν τόσο πολύ χρόνο στα social media. Νιώθουν ότι δεν τους δίνουν αρκετή προσοχή» λέει χαρακτηριστικά ο Ρον Νταλ, διευθυντής στο κέντρο Εφηβικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.
Η ίδια έρευνα, επισημαίνει κάτι πολύ σημαντικό, αλλά και ανησυχητικό: όσο τα παιδιά και οι έφηβοι παραπονιούνται για τη συνεχή ενασχόληση των ενηλίκων με τα social media, κάνουν και εκείνα το ίδιο. Και φυσικά, ενώ οι γονείς ανησυχούν για ένα παιδί που είναι διαρκώς κολλημένο στον υπολογιστή ή στο κινητό του, την ίδια στιγμή μοιράζονται τον ίδιο ακριβώς εθισμό μαζί του.
Με άλλα λόγια, είτε είσαι μικρός, είτε είσαι μεγάλος, η αυτοκριτική είναι ένα ζήτημα που θέλει αρκετή δουλειά.
Η παιδική διαδήλωση στο Αμβούργο πάντως, θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένη, καθώς συμβόλισε την αποξένωση που προκαλεί η τεχνολογία- ή οποία υποτίθεται ότι φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.
Κρατώντας αυτοσχέδια πανό με συνθήματα γραμμένα με χρωματιστούς μαρκαδόρους, δεκάδες παιδιά βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Είμαστε εδώ και σας φωνάζουμε γιατί εσείς κοιτάτε τα κινητά σας!». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Γερμανοί είναι πρωταθλητές στην εξάρτηση από την τεχνολογία, αφιερώνοντας όλο και λιγότερο χρόνο στους άλλους, καθώς προτιμούν να σκοτώνουν την ώρα τους στο Διαδίκτυο.
Αλλά και τα παιδιά τους δυστυχώς, μιμούνται αυτή τη συμπεριφορά: περίπου το 50% των παιδιών ηλικίας 4-13 ετών έχουν ήδη το δικό τους smartphone, συνεχίζοντας την ανησυχητική οικογενειακή παράδοση.