Νότης Μηταράκης και Εφη Αχτσιόγλου στην αντιπαράθεσή του στο Οpen | YouTube/Οpen
Επικαιρότητα

Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του φράχτη στον Εβρο – Μηταράκης: Δεν θα ξαναζήσουμε εικόνες 2015

Η θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων, επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης κα Ασύλου, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει καταστάσεις 2015-16, με χιλιάδες αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά, αλλά και δεκάδες χαμένες ζωές στο Αιγαίο. Σφοδρή αντιπαράθεση με την βουλευτή και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Είμαστε κατά του φράχτη στον Εβρο. Με τις έξι αυτές λέξεις η βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, συνόψισε τη θέση του κόμματός της στο Μεταναστευτικό και τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Η κυρία Αχτσιόγλου μιλούσε καλεσμένη το πρωί της Παρασκευής μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην τηλεόραση του Οpen, καταγγέλλοντας  επαναπροωθήσεις (pushbacks) προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές και απώλειες ζωών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Απώλειες ζωών είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ, αντέτεινε ο κ. Μηταράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας δεν θα ζήσει ξανά καταστάσεις 2015-2016, με χιλιάδες αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά αλλά και δεκάδες χαμένες ζωές στο Αιγαίο.

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν χαθεί 2.000 άνθρωποι στις ελληνικές θάλασσες και οι 1.500 πέθαναν επί των ημερών σας το 2015-2016 με την πολιτική ανοιχτών συνόρων», παρατήρησε ο υπουργός  απευθυνόμενος στη βουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ, για να τονίσει ότι είναι ακριβώς η πολιτική προστασίας των συνόρων αυτή που σώζει ζωές.

Σε εκείνο το σημείο της αντιπαράθεσής τους στο πάνελ της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής των Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη στο Οpen, η Εφη Αχτσιόγλου εξέφρασε ανοικτά την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την επέκταση του φράχτη στον Εβρο – επέκταση την οποία έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησής της το νωρίτερο το 2024 σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Λευτέρης Οικονόμου.

Δεν είμαστε υπέρ του φράχτη, είπε ευθαρσώς η κυρία Αχτσιόγλου, με τον Nότη Μηταράκη να υπογραμμίζει πως είναι ξεκάθαρη η διαφορά πολιτικής και αντίληψης στο Μεταναστευτικό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων, επεσήμανε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει εικόνες 2015 στο Μεταναστευτικό.

Η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις, αλλά αποτροπές εισόδου, υπογράμμισε, και προστατεύει τα σύνορά της σε ξηρά και θάλασσα.

«Οταν έχουμε μία λέμβο με ανθρώπους στη θάλασσα, οφείλουμε να τους σώζουμε», απάντησε η Εφη Αχτσιόγλου αποκαλώντας την πολιτική αποτροπής του ασκεί η κυβέρνηση «καρικατούρα».

«Εσείς τι λέτε;», ρώτησε τη συνομιλήτριά του ο υπουργός. «Οποιος θέλει να έρχεται στη χώρα και στην συνέχεια να εξετάζεται το αίτημα ασύλου;»

«Η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατ’ επέκταση δεν μπορεί κάποιος Σομαλός ή Μπαγκλαντεσιανός που ζει στην Τουρκία επί δύο χρόνια και πήγε εκεί αεροπορικώς, να θεωρηθεί ότι κινδυνεύει εκεί εάν θέλει να περάσει παράνομα στην Ευρώπη», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Στο «δεν θα ξαναζήσουμε καταστάσεις 2015», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να απαντήσει κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι είναι αυτή που δημιούργησε τις εικόνες της Μόριας, ενώ με τη σειρά του ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι επρόκειτο για δομές που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και ντρόπιασαν τη χώρα διεθνώς, όπως και η Ειδομένη.

«Θυμάστε τι έγινε με τα ανοιχτά σύνορα; Από τη Χίο, το νησί μου πέρασαν 120.000 άνθρωποι σε έναν χρόνο, ενώ υπήρχαν μέρες που έφταναν ακόμα και 1.500 άτομα την ημέρα», είπε ο χιώτης Νότης Μηταράκης.

Οι νησιώτες είναι αυτοί που βοήθησαν τους πρόσφυγες, επανήλθε η κυρία Αχτσιόγλου, για να έρθει η ανταπάντηση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου:

«Ενδιαφέρεστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά όχι για τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών»,  είπε, υπενθυμίζοντας το βάρος των μεταναστευτικών ροών που σήκωσαν οι τοπικές κοινωνίες επί ΣΥΡΙΖΑ.