Εφη Αχτσιόγλου και Αναστάσιος Πετρόπουλος στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ | INTIME NEWS /ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ.
Επικαιρότητα

«Κλείδωσαν» προς τα πάνω οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων

Στο εξής βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα και τα πρώτα ποσά θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου - «Γίνονται μικρά αλλά σταθερά βήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας» ισχυρίστηκε η υπουργός Εργασίας
Protagon Team

Με ερωτήματα για τον τρόπο αξιοποίησης της περιουσίας αλλά και «βαριά κληρονομιά» ελλειμμάτων, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, άρχισε η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Η χρονιά που μόλις ξεκίνησε αποτελεί ορόσημο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθεί το μεγάλο εγχείρημα ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων κύριας, επικουρικής ασφάλισης, καθώς και των ταμείων πρόνοιας.

«Δεν μπορούμε ακόμη να πανηγυρίζουμε», δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του ΕΦΚΑ, μαζί με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, σε μια προσπάθεια να διαλύσει το θολό τοπίο για τα «μπλοκάκια».

Εκτίμησε ότι «γίνονται μικρά αλλά σταθερά βήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης», ωστόσο τόνισε πως η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. «Δεν εφησυχάζουμε με τη μικρή μείωσή της αλλά σήμερα καταγράφουμε το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων», πρόσθεσε. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία της για τον νέο ασφαλιστικό φορέα σημειώνοντας ότι «οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες».

«Η χρονιά σηματοδοτεί την έναρξή της με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, που ενώνει όλους τους σφαλισμένους. Προστατεύει τους ασθενέστερους. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος.

«Ποδαρικό με νέα ψέματα από την κυρία Αχτσιόγλου», υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία

Για ποδαρικό με νέα ψέματα από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι η χρονιά άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

«Για μια ακόμη φορά, η διάδοχος του κ. Κατρούγκαλου επιχείρησε, στη γραμμή που χάραξε ο προκάτοχός της, με ψέματα και υποσχέσεις, να κρύψει την σκληρή πραγματικότητα, που επιφυλάσσει ο Νόμος 4387/2016 για συνταξιούχους και εργαζόμενους» σημειώνουν οι βουλευτές.

Οπως εξηγούν στη δήλωσή τους:

«Με την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016, που ξεκίνησε στις 12.5.2016, όλες οι νέες συντάξεις, που θα εκδοθούν από τότε και μετά, θα είναι μεσοσταθμικά κατά 25% μικρότερες από ό,τι ίσχυε μέχρι τότε. Ουσιαστικά, δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει τις μεγαλύτερες μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην απονομή των συντάξεων. Εφεξής, συντάξεις στα 1.000 ευρώ θα είναι πλέον σπάνιες.

Εκτός, όμως, από τις μειώσεις των συντελεστών αναπλήρωσης, προβλέπεται και ένας επιπλέον κρυμμένος “κόφτης”: ο μηχανισμός προσαρμογής των αποδοχών με βάση την ετήσια μεταβολή των μισθών που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για μηχανισμό, που – με βάση τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ – θα επιφέρει μια οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% στο ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων.

Από την 1η Ιανουαρίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη “εισφοροκαταιγίδα”. Οι επιπτώσεις θα είναι εξοντωτικές, καθώς με την επιβολή εισφορών από 26,95% έως 37% “σκοτώνουν“ την ελπίδα και το όνειρο κάθε Ελληνα για δημιουργία. Και, ταυτόχρονα, εξισώνει στη φτώχεια όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποτελώντας αντικίνητρο για όσους θέλουν να δουλέψουν και να πετύχουν.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριακός Μητσοτάκης έχουν εναλλακτική πολιτική. Κίνητρα για ενίσχυση της δημιουργικότητας, μείωση της φορολογίας, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στη χώρα. Έτσι ώστε να δημιουργούνται κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, «κλείδωσαν» οι αλλαγές στις εισφορές χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων – επιστημόνων, γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο.

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται έχει ως βάση υπολογισμού το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα και οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, συνεπώς τα πρώτα «ραβασάκια» θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, ακόμη και κατά τη διάρκεια ισχύος της έκπτωσης στο ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, θα έχουν αυτοαπασχολούμενοι με εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Και αυτό γιατί, όπως αναλύεται και στη σχετική εγκύκλιο, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες ωφελούνται σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, με εκπτώσεις που ισχύουν μέχρι και 31/12/2020.

Το ύψος των εισφορών καθορίζεται τουλάχιστον στο 26,95% (για σύνταξη και υγεία), ενώ αν υπάρχει στον κλάδο επικούρηση και εφάπαξ απαιτούνται πρόσθετες εισφορές 7% και 4% αντίστοιχα.

Ειδικά για τους επιστήμονες με δραστηριότητα άνω των 5 ετών (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους και φαρμακοποιούς που μέχρι πρότινος ασφαλίζονταν στο ΕΤΑΑ) ο νόμος προέβλεψε μεταβατική περίοδο με εκπτώσεις που ξεκινούν από 50% για όσους δηλώνουν από 7.032 (πρόκειται για το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα) μέχρι και 13.000 ευρώ και κλιμακώνονται στο 5% για όσους δηλώνουν 57.000 – 58.000 ευρώ.

Εύνοια υπάρχει και για τους νέους επιστήμονες, που είτε είναι ασφαλισμένοι για λιγότερο από 5 χρόνια, είτε ασφαλιστούν για πρώτη φορά εντός του 2017. Για αυτούς ορίζεται ειδικό κατώτατο πλαφόν εισοδήματος στα 4.922 ευρώ και κλιμακούμενες εισφορές για κύρια σύνταξη: 14% (αντί 20%) για την πρώτη διετία υπαγωγής στην ασφάλιση και 17% για την επόμενη 3ετία.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις που μέχρι το τέλος του 2016 οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν σταθερά ποσά (παλαιοί ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών) ή ίσες με το 20% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας (παλαιοί ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ) ή 20% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία υπάγονται οι ασφαλισμένοι (νέοι ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ), η αύξηση των εισφορών γίνεται άμεσα, από 1ης Ιανουαρίου 2017 και δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος.

Καταργούνται επίσης όλες οι διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών και κατά 40% για τους ασφαλισμένους του ΤΣΑΥ.

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, τους οποίους βαρύνει το σύνολο της εισφοράς, θα ασφαλίζονται από 1ης Ιανουαρίου 2017 και οι γιατροί που ασκούν το επάγγελμα αμειβόμενοι κατά πράξη και περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, με την εισφορά να υπολογίζεται επί του ποσού των 586,08 ευρώ, δεδομένου ότι δεν προκύπτει εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας (ελεύθερου επαγγελματία). Ωστόσο για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων δεν προβλέπεται μικρότερο κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος για τους ασφαλισμένους κάτω της 5ετίας.

Τέλος, προβλέπεται ότι από 1/1/2017 οι δικηγόροι θα καταβάλουν υπέρ του ΕΦΚΑ εισφορά ύψους 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση για την οποία προβλέπεται η έκδοση γραμματίου προείσπραξης. Τα ποσά αυτά θα αφαιρούνται από την εισφορά που οφείλει να καταβάλει ο δικηγόρος, και για τον λόγο αυτό ο οικείος δικηγορικός σύλλογος θα πρέπει να αποστέλλει στον ΕΦΚΑ σχετική συγκεντρωτική κατάσταση ανά δικηγόρο.