Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες –η ηγεσία έχει αλλάξει αλλά το πρόβλημα παραμένει ίδιο- να αντιμετωπίσει το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς: τα εργασιακά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται (συμβάσεις, απολύσεις, κατώτατος μισθός). Φαίνεται ότι ενώ προσπαθεί να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές και να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα, το ίδιο υπουργείο καλείται να αναλάβει κι άλλον έναν ρόλο: να «αποκαταστήσει την αλήθεια». Ναι, το ίδιο το υπουργείο πρέπει να επέμβει, με επίσημη ανακοίνωση και μία δόση ειρωνείας, για να διαψεύσει ένα ρεπορτάζ, να επικρίνει τον συντάκτη του και να βάλει την αλήθεια στη θέση της.
Αυτό που πυροδότησε το αίσθημα υπευθυνότητας απέναντι στην αλήθεια ήταν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΕΦΑΛΑΙΟ», στο φύλλο του Σαββάτου, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι λίγο πριν αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών από την Αθήνα, «κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στα βασικά σημεία του νέου Εργασιακού» και ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» σε ομαδικές απολύσεις. Αν βλέπει ο συντάκτης «πράσινο» φως, αυτό είναι επειδή πάσχει από βαριάς μορφής αχρωματοψία, όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, την Κυριακή.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:
Προφανώς ο συντάκτης της εφημερίδας “Κεφάλαιο” πάσχει από βαριάς μορφής αχρωματοψία. Κανένα “πράσινο φως” δεν έχει δοθεί για τις ομαδικές απολύσεις, ούτε έχουν καταπατηθεί οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης. Είναι τόσο ευφάνταστο το δημοσίευμα που ο συντάκτης ανακαλύπτει μία “δήθεν συμφωνία” μεταξύ των δύο πλευρών λίγο πριν φύγουν τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών από την Αθήνα.
Είναι γνωστό ότι ουδεμία συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου και τα ανώτατα κλιμάκια την τελευταία εβδομάδα. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να συμβεί αυτό καθώς η υπουργός Εργασίας βρισκόταν στο Βερολίνο». (σ.σ. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών έφτασαν στην Αθήνα την Τρίτη. Η κυρία Αχτσιόγλου μετέβη στο Βερολίνο την Πέμπτη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Λόγω βλάβης του αεροσκάφους καθυστέρησαν με αποτέλεσμα να αναβληθεί η συνέντευξη Τύπου για το απόγευμα της ίδιας ημέρας)
Πάντως, το ρεπορτάζ που έσπευσε να διαψεύσει το υπουργείο αναφέρει λεπτομερώς ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις των δανειστών, που υπήρξε εμπλοκή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και σε ποια σημεία συμφώνησαν οι δύο πλευρές.
«Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Κ”», γράφει ο δημοσιογράφος, «το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει την κατάργηση της εμπλοκής του κράτους στην απόφαση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του προσωπικού μιας μεγάλης επιχείρησης, τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού από το Κράτος και τη δυνάμει υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας», δηλαδή όλα αυτά που ήθελε να αποφύγει η κυβέρνηση θέτοντας τις κόκκινες γραμμές της.
Η εφημερίδα παρουσιάζει ποια ήταν τα αναχώματα τα οποία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές και συμπεραίνει ότι τελικά η τελευταία «σέρνεται σε μια πολιτικά επώδυνη για την ίδια συμφωνία». Σημειώνει ότι «η προσεχής Τετάρτη 21/12 φαίνεται πως θα αποτελέσει ορόσημο για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – “θεσμών” σε σχέση με το νέο Εργασιακό, γιατί προβλέπεται να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ». Μάλλον τότε θα λάμψει η αλήθεια.