Με κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι χαιρέτισαν μια Ευρώπη «στην αυγή μιας νέας εποχής», λίγες ώρες πριν η αποχώρηση της Βρετανίας οριστικοποιηθεί.
Οι τρεις πρόεδροι υπενθυμίζουν ότι η Βρετανία χάνει τα προνόμια του κράτους-μέλους μετά το Brexit. Δηλώνουν όμως έτοιμοι να διαμορφώσουν μια νέα σύμπραξη με τους βρετανούς γείτονες της Ευρώπης.
«Για εμάς, όπως και για τόσους άλλους, η σημερινή ημέρα θα σημαδευτεί αναπόφευκτα από σκέψεις και ανάμεικτα συναισθήματα», παραδέχονται.
Καθώς ανοίγεται μία περίοδος διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Λονδίνο, οι τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «αν δεν υπάρξουν όροι ισοτιμίας στους τομείς του περιβάλλοντος, της εργασίας, της φορολογίας και των κρατικών επιδοτήσεων, δεν πρόκειται να υπάρξει ευρεία πρόσβαση (της Βρετανίας) στην ενιαία αγορά».
«Δεν μπορεί κανένας να διατηρήσει τα προνόμια που συνοδεύουν το καθεστώς του μέλους της ΕΕ όταν δεν έχει πλέον αυτήν την ιδιότητα», υπενθυμίζουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευθεί τη μετά το Brexit σχέση από τις αρχές του Μαρτίου και μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2020.
«Αν και όχι πλέον μέλος της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρώπη. Η κοινή γεωγραφία και η ιστορία μας, καθώς και οι δεσμοί μας σε τόσο πολλούς τομείς μάς ενώνουν κατά αναπόδραστο τρόπο και μας κάνουν φυσικούς συμμάχους», σημειώνουν οι τρεις αξιωματούχοι.
Μετά το Brexit, «τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχίσουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να οικοδομούν ένα κοινό μέλλον.
»Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να ανασχέσει την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, να βρει λύσεις για το ψηφιακό μέλλον ή να κάνει τη φωνή της να ακουστεί μέσα στην αυξανόμενη κακοφωνία που κυριαρχεί στον κόσμο», προειδοποιούν οι τρεις αξιωματούχοι.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει το έργο της μόλις ο ήλιος ανατείλει αύριο το πρωί», καταλήγουν.