Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης κατά την ομιλία του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/STR
Επικαιρότητα

Αυγενάκης προς αγρότες: Δεν είμαστε απέναντι, αλλά στην ίδια όχθη

Ως κυβέρνηση πασχίζουμε για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο με φορείς γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων από όλη την Κρήτη
Protagon Team

«Δεν είμαστε απέναντι. Είμαστε στην ίδια όχθη και ως κυβέρνηση πασχίζουμε για το καλό των αγροτών, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά τους σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε, από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με τους αγροτικούς φορείς της Κρήτης.

Μετά από πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων από όλη την Κρήτη, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

«Ο διάλογος είναι συνεχής, γιατί μόνο μέσα από αυτόν επιλύονται προβλήματα», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τα μπλόκα στο Δομοκό και το Κάστρο Βοιωτίας, αύριο θα επισκεφθεί την Κομοτηνή για να συναντήσει αντιπροσωπείες αγροτών μετά από αίτημά τους, ενώ την Τρίτη θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις τόσο σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση της ΚΑΠ όσο και στη μείωση του κόστους εργασίας.

«Θα παλέψω όσο μπορώ, όσο περνάει από το χέρι μου. Να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσω όλα τα εργαλεία που είτε έχουν ξεχαστεί είτε θα πρέπει να δημιουργήσουμε για το καλό του πρωτογενούς τομέα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Εθεσε, ακόμη, στο τραπέζι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, όπως η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα και επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024). Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων, εφόσον έχουν προτάσεις για ορθότερο τρόπο κατανομής των χρημάτων αυτών, να τις καταθέσουν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας. Στόχος να υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των πραγματικών δυνάμεων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, όπως επίσης και να μετεξελιχθεί το ήδη υπάρχον μητρώο, που είναι ελλιπές σε πληροφορίες.

Το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ συζητιέται ήδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Μια από τις διατάξεις αφορά και την ίδρυση Σχολής Κρεοπωλών που θα λειτουργεί με έδρα το Ηράκλειο.

«Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι ο ΟΠΕΚΕΠΕ»

«Είχα πει ότι αυτό το απόστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να τελειώσει, αυτό ήδη γίνεται. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για καμία εταιρεία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει μηχανισμός υπόδειγμα που θα λειτουργεί μόνο προς όφελος των δικαιούχων», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ επαναλαμβάνοντας το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Οργανισμού:

Αναφορικά με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ είπε πως στόχος είναι να μη μένει κανένας ανασφάλιστος εξού και θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και έπειτα οι προαιρετικοί κίνδυνοι. Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε να κατατεθούν, μέχρι 15 Φεβρουαρίου, προτάσεις ώστε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να μπορεί να λειτουργεί σωστά και ανταποδοτικά.

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠ και παρέθεσε τις 6 αλλαγές που κατέθεσε η χώρα μας, για τις οποίες ατύπως υπήρξε ενημέρωση ότι έχουν γίνει δεκτές.