Επικαιρότητα

Αττική Οδός: Απερρίφθη η προσφυγή Mytilineos-VINCI – στα χέρια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέχρι το φθινόπωρο

Λίγες μέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ, η κοινοπραξία Mytilineos – VINCI είχε προσφύγει αρχικά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και ακολούθως στο ΣτΕ
Protagon Team

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε σύμφωνα με πληροφορίες την προσφυγή του σχήματος Vinci – Μytilineos για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Στον διαγωνισμό -υπενθυμίζεται- έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με προσφορά-ρεκόρ 3,27 δισ. ευρώ, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αφήνοντας πίσω το σχήμα Mytilineos – Vinci (η προσφορά του οποίου ανήλθε στα 3,106 δισ. ευρώ, μόλις 600.000 κάτω από το όριο του 5% που είχε θέσει το Ταμειο ώστε να ζητήσει δεύτερο γύρο προσφορών).

Η προσφυγή στο ΣτΕ είχε γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, ενώ είχε προηγηθεί η απόρριψη από την Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Η κοινοπραξία είχε υποβάλει προσφυγή επικαλούμενη μη τεκμηρίωση του τρόπου χρηματοδότησης του πλειοδότη, δηλαδή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με δεδομένο ότι η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού (στην κοινοπραξία ΑΒΑΞ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ) λήγει τον Οκτώβριο του 2024, πλέον μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή ως νόμος του κράτους και το οικονομικό κλείσιμο, με τελικό βήμα την εκκίνηση της παραχώρησης.

Τόσο το υπουργείο Υποδομών, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τάχιστα τις παραπάνω διαδικασίες έτσι ώστε η Αττική Οδός να βρίσκεται στα χέρια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέχρι το φθινόπωρο.