Μόλις 24 ώρες από τη δημοσίευση της σχετικής διάταξης σε ΦΕΚ, πιθανότατα την Τρίτη, έχουν τα λογιστήρια όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη» τους εργαζομένους που τίθενται υποχρεωτικά σε καθεστώς τηλεργασίας.
Σύμφωνα με την kathimerini.gr, η διάταξη νόμου του υπουργείου Εργασίας με τα έκτακτα, προσωρινά και άμεσης εφαρμογής μέτρα για την Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζεται άμεσα και προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εφαρμόσουν το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των εργαζομένων τους που μπορούν να εργαστούν με το σύστημα αυτό.
Επίσης, υποχρεούνται να προαναγγείλουν το προσωπικό που θα απασχοληθεί εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το σχετικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» εντός 24ώρου.
Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει η διάταξη, σε συνδυασμό με το πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ που θα επιβάλλεται στους παραβάτες, έχει προκαλέσει την αντίδραση των επιχειρήσεων, κυρίως δε των λογιστών και φοροτεχνικών, οι οποίοι ζητούν περισσότερο χρόνο να εφαρμόσουν το μέτρο.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ελλείψει ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία, που θα ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα επιχειρήσεων και εργαζομένων, υπάρχουν πολλά θολά σημεία στη διάταξη, κυρίως ως προς το ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός αυτών που «η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας».
Οπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι εργοδότες θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν εκ των προτέρων τους μισθωτούς τους που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία, έως τις 4 Οκτωβρίου, στο έντυπο ειδικού σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας», ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας.
Με την ίδια διάταξη, η έναρξη και η λήξη του ωραρίου προσαρμόζονται με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Η προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία θα εφαρμοστεί σε τέσσερα κύματα, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν χωρίς να συγχρωτίζονται.
Για παράδειγμα, κι εφόσον σε μια επιχείρηση, το οκτάωρο ξεκινάει στις 8 το πρωί και τελειώνει τις 4 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται και να αποχωρούν από τη δουλειά ανά κύματα ως εξής:
• Το 25% στις 8 π.μ. και να αποχωρεί στις 4 μ.μ.
• Το 25% στις 8.30 π.μ. και να αποχωρεί στις 4.30 μ.μ.
• Το 25% στις 9 π.μ. και να αποχωρεί στις 5 μ.μ.
• Το υπόλοιπο 25% στις 9.30 π.μ. και να αποχωρεί στις 5.30 μ.μ.
Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους.
Εάν τα μέτρα που ελήφθησαν και ισχύουν έως τις 4 Οκτωβρίου δεν οδηγήσουν σε περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, η διάταξη προβλέπει τη χρονική ή και γεωγραφική τους επέκταση. Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης, δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στη σύμβαση εργασίας ή στον μισθό όσων τεθούν σε υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία.