To παραλιακό μέτωπο του πάρκου του Ελληνικού. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο ψηφιακές απεικονίσεις... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Lamda Development
Επικαιρότητα

Lamda Development: Ετοιμοι να ξεκινήσουμε την επένδυση στο Ελληνικό από… χθες

Απαιτείται πολιτική βούληση «που περνάει από λόγια σε πράξεις», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development και κάλεσε την κυβέρνηση να επιλύσει τα τελευταία προβλήματα
Protagon Team

Την ώρα που υπόθεση της επένδυσης στο Ελληνικό εισέρχεται σε μία από τις κρισιμότερες φάσεις της (με το σχετικό σχέδιο Προεδρικό Διατάγματος να είναι έτοιμο να προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας) ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση να συμβάλλει «με πράξεις» στη υπερπήδηση και των τελευταίων εμποδίων που καθυστερούν (ακόμη) την επένδυση των 8 δισ. ευρώ.

«Η επένδυση, στο πλαίσιο της νομιμότητας, πρέπει να συνοδευτεί από την απαραίτητη πολιτική βούληση που περνάει από λόγια σε πράξεις», τόνισε ο κ. Αθανασίου σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και στον Γιώργο Κουβαρά. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές αναμένουν από την κορυφή της κυβέρνησης να επιλύσει τα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο από… χθες. Το Ελληνικό δεν είναι απλώς ένα έργο 7 δισ. ευρώ, είναι ένα εμβληματικό έργο, εθνικού σκοπού, ένα όραμα που θα αναδείξει τη χώρα διεθνώς». Περιμένουμε από την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα», ήταν το σαφές μήνυμα προς το Μαξίμου.

Ο Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda αναγνώρισε ότι υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, μέσα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, απλά όπως σημείωσε, «χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Όσο για την αντίδραση της εταιρείας  και τους χαμηλούς τόνους που τηρεί μέχρι στιγμής μπροστά στις συνεχείς καθυστερήσεις, ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις προθέσεις της Lamda ένας επικοινωνιακός χαρτοπόλεμος. «Θέλαμε να δώσουμε χρόνο και χώρο στην ελληνική Πολιτεία. Μετά από τρία χρόνια από την αρχική υπογραφή της σύμβασης κι έχοντας στα χέρια μας τις επίσημες θέσεις της ελληνικής Πολιτείας, βγάλαμε τις σχετικές ανακοινώσεις προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό».

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου, για να ξεκινήσει η επένδυση, απαιτείται να υλοποιηθεί το master plan αυτής στην ολότητά του. «Οποιαδήποτε ουσιαστική αλλοίωση του master plan αποτελεί παραβίαση της σύμβασης», σημείωσε με νόημα.

Βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει το έργο είναι η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο που αποτελεί τμήμα του πρώτου στην Ευρώπη ολοκληρωμένου θερέτρου με ξενοδοχειακές αναπτύξεις και χώρους πολιτισμού. «Πρέπει να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός προτού γίνει η επένδυση, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, ένα ακόμα προαπαιτούμενο -όπως είπε- για να ξεκινήσει το έργο.

Κάθε ημέρα που περνάει, καθυστερεί τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη που θα φέρει ένα εκατομμύριο τουρίστες υψηλού επιπέδου τον χρόνο και νέο πλούτο στην χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στις  αξίες των περιουσιών των κατοίκων των όμορων δήμων που όπως είπε, «θα αυξηθούν θεαματικά, καθώς θα βρίσκονται δίπλα στο μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στον κόσμο και δίπλα σε ένα από τα πιο σύγχρονα σε υποδομές και περιβαλλοντική ευαισθησία, έργα διεθνώς».

Ενδεικτικά ανέφερε, «το Σεπτέμβριο του 2016, όταν προχώρησε η σύμβαση, πήραμε 1500 βιογραφικά μέσα σε δύο μέρες. Η επένδυση έχει μεγάλη ποικιλομορφία, και οι θέσεις εργασίας καλύπτουν όλο το φάσμα των κλάδων από μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες αλλά πολύ περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπολογίζουμε ότι θα υπάρξουν 10.000 προσλήψεις με την έναρξη της επένδυσης φθάνοντας τις 70.000 όσο θα προχωρούν οι επενδύσεις σε βάθος 20ετίας».

Όσο για το θέμα του ύψους των κτιρίων που θα κατασκευαστούν στην έκταση σημείωσε ότι «με βάση το νόμο του Ελληνικού, υπήρχε η δυνατότητα απεριόριστου αριθμού ψηλών κτιρίων, απεριόριστου υψους. Εμείς επιλέξαμε να κατασκευάσουμε έξι. Σε όλο τον κόσμο συνδυάζουν το μέλλον με το παρελθόν: Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι ταυτισμένη με ψηλά κτίρια τοπόσημα από τη Μαδρίτη ως το Μιλάνο, από το Λονδίνο έως το Παρίσι. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν σεβαστεί την πολιτιστική τους κληρονομιά; Επιπλέον, κάθε ψηλό κτίριο ισοδυναμεί με 15 εξαώροφες πολυκατοικίες. Φαντάζεστε πόσο ελεύθερο χώρο αφήνει αυτό για δημιουργία χώρων πρασίνου και απρόσκοπτης θέας;» διερωτήθηκε στη συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda.