Λεπτό προς λεπτό περιέγραψε στο δικαστήριο, από το πρωί της Πέμπτης έως τις 4 το απόγευμα, ψύχραιμος, ατάραχος και, σε σημεία, κυνικός, ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Ρουπακιάς, πώς σκότωσε τον 34χρονο μουσικό στο Κερατσίνι, στις 18 Σεπτέμβρίου του 2013.
Ο Ρουπακιάς επέμεινε στην προκλητική θέση ότι ο φόνος του Φύσσα ήταν μία «απλή ανθρωποκτονία», η οποία «έγινε ολόκληρη ιστορία για πολιτικούς λόγους».
Σε δύο σημεία της πολύωρης απολογίας του, ο πατέρας του μουσικού τού φώναξε «είσαι ψεύτης».
Η απολογία έγινε σε κατάμεστη αίθουσα και για πρώτη φορά, χωρίς την παρουσία της μητέρας του Παύλου Φύσσα.
Στο δικαστήριο παραβρέθηκε και ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν.
Ο κατηγορούμενος, για πρώτη φορά σήμερα, έδωσε άλλη εκδοχή για το πού βρισκόταν λίγο πριν τραυματίσει θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα, εκδοχή που ταυτίζεται με αυτές των συγκατηγορουμένων του Καζαντζόγλου και Πατέλη, ισχυριζόμενος πως το επίμαχο βράδυ βρέθηκε λίγα μέτρα από την Τοπική της Νίκαιας γιατί έπρεπε να παραδώσει τρικάκια.
Μέχρι σήμερα, ο Ρουπακιάς είχε υποστηρίξει πως το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 βρισκόταν στο σπίτι του και ότι από εκεί ξεκίνησε για την Τοπική της Χρυσής Αυγής, ειδοποιημένος από άλλο τότε μέλος της οργάνωσης για το μήνυμα-κάλεσμα του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη.
Σήμερα ωστόσο, απολογούμενος είπε πως το επίμαχο απόγευμα βρισκόταν από νωρίς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής από όπου με εντολή Πατέλη πήγε σε τυπογραφείο στο Περιστέρι να πάρει τα τρικάκια για να τα δώσει στον συγκατηγορούμενό του, Καζαντζόγλου.
Ο Ρουπακιάς αναφέρθηκε αρχικά με λεπτομέρειες στη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή για να φθάσει στα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία Φύσσα το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013.
Αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που δέχθηκε εκείνο το βράδυ για να πάει στην Τοπική της Νίκαιας γιατί «κάτι είχε συμβεί», ο Ρουπακιάς περιέγραψε ως εξής τα γεγονότα:
«Εμένα το μυαλό μου πήγε στο κακό με το μήνυμα. Σκέφτηκα μήπως μας έχουν πετάξει καμία μολότοφ ή έχουν σπάσει την είσοδο της πολυκατοικίας. Παλαιότερα, μας είχε πει ο Πατέλης ότι όσοι μένουμε κοντά, όταν μας χρειάζεται να τρέχουμε. Εγώ προσπάθησα να βρω Πατέλη και Καζαντζόγλου αλλά δεν τα κατάφερα. Είπα στον Δήμου να πάει και ότι έρχομαι κι εγώ. Κατευθύνομαι στην τοπική, δεν βλέπω κανέναν απ’ έξω και συνεχίζω προς το ραντεβού μου με τον Καζαντζόγλου».
Και συνέχισε, όπως αναφέρει η kathimerini.gr, λέγοντας ότι είδε πολλούς από τους συγκατηγορουμένους του.
«Ηταν όλοι με αναμμένες μηχανές. Ηταν 8-10 μηχανές και κάποιες είχαν δύο άτομα. Εγώ από τον σωματότυπο κατάλαβα κάποιους», είπε ο Ρουπακιας με την Πρόεδρο να του απαντά ότι είχε τοποθετήσει και τον Γιώργο Πατελη στο σημείο σε κάποια από τις απολογίες του.
«Ημουν φορτισμένος και ταραγμένος κι έφτιαξα μια ιστορία από το μυαλό μου», είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε τι έγινε στη συνέχεια, λέγοντας πως όταν έφθασε στην Τοπική Οργάνωση της Χ.Α. ρώτησε «τι έγινε ρε παιδιά;» και του είπαν «την έπεσαν σε δικό μας στο Κερατσίνι και πάμε να τον απεγκλωβίσουμε».
«Τους ακολούθησα με το αμάξι. Στη μέση της διαδρομής βρήκαμε και τον Τζόρβα. Φτάσαμε στο Κοράλλι, την καφετέρια. Βλέπω τον Παύλο Φύσσα και καμία εικοσαριά άτομα. Είχε τελειώσει ο αγώνας και δεν ξέρω αν ήταν παρέα του όλοι αυτοί ή απλώς τελείωσε ο αγώνας. Ηταν όλοι σταματημένοι μπροστά από την καφετέρια. Ολα έγιναν πολύ γρήγορα», περιέγραψε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως δεν τον ήξερε καθόλου μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Αυτή του η φράση εξόργισε τον πατέρα του Παύλου Φύσσα, που φώναξε «είσαι ψεύτης!» από το σημείο που καθόταν.
«Ηταν ο Φύσσας με καμία εικοσαριά άτομα. Εκοψαν μετά οι μηχανές, έκοψα κι εγώ και με κατάλαβε ο Φύσσας και μου φώναξε «γ… το σπίτι σου». Ηταν μικρό το στενό, έκοψαν οι μηχανές, έκοψα κι εγώ. Δεν του απάντησα και άνοιξα την πόρτα για να κατέβω. Εκείνη τη στιγμή έρχεται ένας της ομάδας ΔΙΑΣ και μου χτυπάει τον ουρανό και μου λέει «έλα, έλα», σαν να μου λέει φύγε.
Εφυγα, πήγα λίγο πιο κάτω και άφησα το αυτοκίνητο αλλά ήταν το μισό απ’ έξω. Βλέπω στο αντίθετο ρεύμα της Παναγή Τσαλδάρη μια θέση. Περίμενα να περάσουν δύο αυτοκίνητα και πήγα στο αντίθετο ρεύμα για να μπω να παρκάρω».
Πρ: Οι αστυνομικοί έχουν καταθέσει ότι εκεί υπήρχαν άνθρωποι με κοντάρια και λοστούς.
Κατ: Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα
Πρ: Γιατί να το πουν αυτό οι αστυνομικοί;
Κατ: Δεν ξέρω, αλλά δεν ήταν λογικό.
Πρ: Αρα είναι αναληθής αναφορά των αστυνομικών;
Κατ: Εχουν κάνει πολλές αναληθείς αναφορές. Το ξέρετε.
Η στυγερή δολοφονία
Ο Γιώργος Ρουπακιάς επιχείρησε στη συνέχεια να δώσει τη δική του εξήγηση για τη στυγερή δολοφονία.
«Μόλις άφησα το αυτοκίνητο βλέπω στο δρόμο τον Φύσσα με 3-4 άτομα ακόμα. Είναι 2-3 μέτρα πιο πίσω του τα άτομα. Είναι μια παρέα. Φωνές άκουγα αλλά δεν ξέρω από πού. Διασταυρώθηκαν τα βλέμματά μας. Είχαμε απόσταση 4 μέτρα. Εγιναν όλα σε δευτερόλεπτα. Μάλλον με θυμήθηκε και μου λέει «τι είναι ρε;» κι έρχεται κατά πάνω μου. Ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου, τράβηξα χειρόφρενο και τράβηξα ένα μαχαίρι που είχα..».
Πρ: Μισό λεπτό. Γιατί πήρατε μαχαίρι. Ησασταν στο αμάξι.
Κατ: Τι να έκανα; Να έκλεινα τις ασφάλειες; Είχα ανοιχτά παράθυρα.
Πρ: Σήμερα αυτό θα κάνατε;
Κατ: Ε, τι θα έκανα;
Πρ: Είχατε την ευχέρεια να φύγετε.
Κατ: Πώς να φύγω είχε κίνηση;
Πρ: Να κλείσετε ασφάλειες και παράθυρα. Κρατούσε μαχαίρι ή κάτι;
Κατ: Οχι δεν κρατούσε. Αλλά ήταν ένα δευτερόλεπτο μακριά και είχε και 3-4 άτομα μαζί.
Πρ: Εσείς πήγατε να βοηθήσετε κάποιον στο Κερατσίνι υποτίθεται. Γιατί σταματήσατε εκεί;
Κατ: Οχι, δεν τον ήξερα. Ηξερα ότι θα τους κυνηγήσουν; Οτι θα πέσω πάνω του την ώρα που παρκάρω; Αυτός σκέφτηκε προφανώς ότι πάμε να τον κυκλώσουμε, όχι ότι εγώ πάω να παρκάρω. Υπέθεσα ότι τους κυνήγησαν οι Χρυσαυγίτες και όταν με είδε μπροστά του σκέφτηκε ότι πάμε να τους κυκλώσουμε.
Στην συνέχεια ο Ρουπακιάς περιέγραψε τα κρίσιμα δευτερόλεπτα:
«Στο αυτοκίνητο είχα ένα μαχαίρι. Και άνοιξα την πόρτα. Αν δεν είχα το μαχαίρι, θα άνοιγα να φύγω πεζός. Θα ήταν η τελευταία λύση γιατί θα με έφταναν. Είχα το μαχαίρι. Βγαίνω έξω, κάνω ένα βήμα στο πεζοδρόμιο κι αρχίζει να με χτυπάει με γροθιές. Κρατώντας το μαχαίρι έκανα τα χέρια μου προς τα πάνω για να προστατευθώ. Ηταν πιο ψηλός από εμένα. Τα σήκωσα για να προστατέψω το κεφάλι μου. Του έριξα στα πόδια για να κάνει πίσω. Οπως πήγα για τη δεύτερη είχε πέσει και τον πέτυχα στην καρδιά».
Πρ: Ο Ιατροδικαστής βρήκε χτυπήματα; Εχετε δει την έκθεση;
Κατ: Εχω μαλακό τριχωτό κεφαλής και μου βρήκε κάποιες εκδορές. Στην έκθεση δεν αναφέρεται τίποτα.
Πρ: Η διαφορά ύψους με τον Φύσσα ποια ήταν;
Κατ: Ενα κεφάλι περίπου…
Πρ: Την πρώτη φορά πού τον χτυπήσατε;
Κατ: Στο πόδι.
Πρ: Οταν σκοπός κάποιου δεν είναι να σκοτώσει, επιλέγει μέρη που δεν είναι ζωτικά και τον αποδυναμώνει και ολοκληρώνει τον σκοπό του. Με τη μία μαχαιριά λογικά ο οποιοσδήποτε αποδυναμώνεται. Η συνέχεια γιατί;
Κατ: Δεν έχω απασχολήσει ποτέ εγώ. Ούτε γήπεδο ούτε πουθενά. Το μόνο που θέλεις εκείνη την ώρα είναι να φύγεις από τα χέρια του.
Πρ: Να φύγεις από τα χέρια αλλά ενός ανθρώπου, που κατά τον ιατροδικαστή, δεν σας έχει καταφέρει πλήγμα. Τον χτυπάτε στο μηρό, τον αποδυναμώνετε. Γιατί συνεχίζετε, αν σκοπός σας δεν ήταν το αποτέλεσμα;
Κατ: Ούτε να τον τραυματίσω ήθελα.
Πρ: Αν δε θέλατε να τον τραυματίσετε δεν θα παίρνατε το μαχαίρι στα χέρια.
Ρουπ: Πρώτη κίνηση ήταν να πάρω το μαχαίρι…
Πρ: Τα επόμενα δυο χτυπήματα του στήθους, της καρδιάς και στον πνεύμονα, είναι χτυπήματα που οδηγούν…
Ρουπ: Οταν εισαι σκυμμένος… δεν διαφωνώ καθόλου, αλλά όταν είσαι σκυμμένος και ο άλλος σε βαράει από πάνω… και δεν ξέρω τι έχει γράψει ο ιατροδικαστής, όταν σε βαράει από πάνω, εκεί, πάνω στην τρέλα σου…
Πρ: Ναι, που ξύλο βέβαια δεν προκύπτει.
Κατ: Εχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και το έκαναν…
Πρ: Δεν μπορείτε να λέτε αυτή τη φράση, “μία απλή ανθρωποκτονία”.
Ρουπ: Εντάξει συγγνώμη, ότι ήταν μια ανθρωποκτονία και επειδή ήταν πολιτικό το θέμα, το μπλέξανε με αυτό, και μια απλή ανθρωποκτονία την κάνανε ολόκληρη ιστορία…
Στη συνέχεια και ενώ η πρόεδρος ανακοίνωσε μία ολιγόλεπτη διακοπή, ο πατέρας του Π. Φύσσα φώναξε από το ακροατήριο: «Κα πρόεδρε, λέει ψέμματα, ήταν σκόπιμο, μπορούσε να φύγει, χρυσαυγίτες ήταν με τα μηχανάκια, τον Παύλο φοβήθηκε; Σούμο πάλευε»;
Από την 18η Μαρτίου 2016, ημέρα Παρασκευή (2,5 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013) ο Ρουπακιάς παραμένει εκτός φυλακής, έπειτα από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την αποφυλάκισή του, λόγω παρέλευσης του ανώτατου επιτρεπτού, σύμφωνα με το νόμο, ορίου προσωρινής κράτησης. Εκτοτε βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό εν αναμονή της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η ένταξή του στη Χρυσή Αυγή
Ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα αναφέρθηκε εκτενώς και στη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή, πώς εντάχθηκε σε αυτή και τι ακριβώς έκανε.
«Ημουν υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής. Το καλοκαίρι του 2012 πήγα για πρώτη φορά στην τοπική της Νίκαιας. Δεν με πήγε κάποιος, διάβασα στο Ιντερνετ και πήγα με τη σύζυγό μου. Στην αρχή πηγαίναμε αραιά και μετά πιο τακτικά», είπε στο δικαστήριο εξηγώντας ότι όταν λέει «υποστηρικτής» της οργάνωσης, εννοεί ότι δεν είχε γραφτεί ποτέ και δεν είχε δώσει τη σχετική συνδρομή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως άλλαζε κάτι στη σχέση του με την οργάνωση.
«Στην αρχή βοηθούσα όποτε μου ζητήσουν αν και στην συνέχεια έγινα κάτι σαν βοηθός του Τσακανίκα επειδή έμενε μακριά στη Γλυφάδα και δούλευε ο άνθρωπος. Οπότε καθόμουν εγώ στο πόδι του. Οι αρμοδιότητες ήταν να πουλάμε κουπόνια για οικονομική ενίσχυση που έδινε ο Πατέλης, η πώληση ρούχων της Χρυσής Αυγής και είχα πάει και κάποιες φορές στη Μεσογείων να φέρω πράγματα», περιέγραψε στο δικαστήριο.
Σχετικά με τη φράση του, «χρυσαυγίτης δε γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι, χρυσαυγίτης πεθαίνεις», ισχυρίστηκε ότι την είχε ακούσει από τον βουλευτή Αλεξόπουλο και τον είχε εντυπωσιάσει. «Είχα πάει στη κατασκήνωση στη Νέδα. Κάποια στιγμή ανακάλυψα τα όπλα και ρώτησα τον Πατέλη «τι είναι αυτά εδώ πέρα», μου είπε ότι τα «έφερε ένας συναγωνιστής», αλλά ήταν με πλαστικές σφαίρες. Και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, παρά μόνο για να φωτογραφηθούμε. Ο Πατέλης έριξε μια στον αέρα για να φωτογραφηθεί», σχολίασε σχετικά με της φωτογραφίες από την επίμαχη κατασκήνωση.
Για τον όρκο που έδιναν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ο κατηγορούμενος είπε: «Στη Νέδα, ήμασταν ο Καζαντζόγλου, ο Πατέλης και ο Τσακανίκας, με τον τελευταίο να διαβάζει ένα κείμενο. Ημουν κι εγώ και άλλοι δυο εκεί. Οταν τελείωσε αυτό που διάβαζα, είπαμε ένα “ορκίζομαι”. Ηταν ανούσιο τελείως. Δεν θυμάμαι τι έλεγε. Ξέρω ότι ήταν κάποιος αρχαίος ελληνικός όρκος. Τελειώσαμε με ένα χαιρετισμό που είναι αρχαίος ελληνικός, που κάποιοι λένε για τον Χίτλερ. Σημασία έχει τι νιώθεις εκείνη την ώρα».
Κατ: Είναι αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός.
Πρ: Μόνο αρχαίος; Μόνο εκεί τον έχετε δει;
Κατ: Οχι, και οι Ρωμαίοι χαιρετάγανε έτσι, και ο Χίτλερ χαιρέταγε έτσι, άμα θέλετε να το πάμε εκεί, αλλά δεν το εκλαμβάναμε έτσι… Πότε προλάβαμε και γίναμε ναζιστές; 600.000 άτομα ψήφιζαν ΧΑ…
Πρ: Δεν σας προβλημάτισε, να του αντιτάξετε ότι, “αυτά που λες ότι είναι σωστά αλλά μπορεί κάποιοι να δούνε και να πούνε ότι είναι ο χιτλερικός ο χαιρετισμός”;
Κατ: Να σας πω κάτι… όχι…
Στη συνέχεια, ο Ρουπακιάς δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από το δικαστήριο με προφανή στόχο να καταδειχθεί ότι ήθελε να σκοτώσει τον Φύσσα, ότι δεν βρέθηκε ούτε σε άμυνα ούτε σε κίνδυνο ούτε σε βρασμό ψυχής, και επίσης, ότι είχε λάβει εντολή από ανώτερα στελέχη της ΧΑ.
Ενδεικτικά, αποσπάσματα από τους διαλόγους:
Κατ: «Επειδή κάθισα και το σκέφτηκα έξω για αυτό το ατυχές για την απλή ανθρωποκτονία, θέλω να πω πως το έχω μετανιώσει. Λυπάμαι ειλικρινά, μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω. Ήταν μία τραγική ανθρωποκτονία…»
Εισαγγελέας: Για τη δήλωσή σας ότι είναι απλή ανθρωποκτονία δώσατε μια εξήγηση…
Κατ: Έχω κλείσει δύο σπίτια το δικό μου και το δικό του..
Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο;
Συνήγορος Ρουπακιά: Αφήστε τον να ολοκληρώσει…
Κατ: Νιώθω μετανιωμένος. Τι να πω; Μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω…
Πρ: φαίνεται ότι εκτελέσετε ένα καίριο χτύπημα και επαγγελματικά εκτελεσμένο..
Κατ: Έσκυψε και τον χτύπησα…
Πρ: Επειδή υπάρχει και μια μελέτη. Προκύπτει ότι το χτύπημα έγινε από καλό γνωστή και του σημείου και του τρόπου.
Κατ: Εγώ τέτοιος γνωστής δεν είμαι…
Πρ: Δεν μπορεί να λέτε ότι από τις κινήσεις του σώματος στράφηκε το μαχαίρι. Να απαντάτε στα πλαίσια της λογικής…
Πρ: Δυο μάρτυρες είπαν ότι βγήκατε ατάραχος, πήγατε προς το μέρος του, τον μαχαιρώσατε και τον αγκαλιάσετε. Ούτε ότι σας χτυπούσε, ούτε τίποτα…
Κατ: Αυτό που έγινε σας καταθέτω. Εκανε τρία – τέσσερα βήματα, εγώ δεν πρόλαβα να κουνηθώ…
Πρ: Αυτή η κατάθεση έρχεται από μάρτυρα που δεν έχει σχέση με κάποιο χώρο… Σήμερα μας είπατε ότι φταίει ο Παύλος που έσκυψε και πήγε το μαχαίρι στην καρδιά; Γιατί αυτό μας λέτε…
Κατ: Έτσι έχουν τα πράγματα όπως τα λέω. Χτύπησα στα πόδια….
Πρ: Προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει οτι τον είχατε στοχοποιήσει…
Κατ: Ξέρω και προσωπικά ποιοι είναι οι μάρτυρας αυτοί. Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα…
Αναπλ. Εισαγγελέας: Ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε πολιτική ευθύνη. Τί λέτε για αυτό;
Κατ: Αυτό που κατάλαβα, είναι όχι την ευθύνη της ανθρωποκτονίας.
Πρ: Τι σχέση έχει με εσάς;
Κατ: Δεν μπορώ να καταλάβω…
Πρ: Γιατί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτό που διαπράξατε εσείς;
Κατ: Δεν ξέρω. Εγώ υποστηρικτής υπήρξα, ούτε στέλεχος, ούτε τίποτα. Μέχρι τον Πατέλη, πιο πάνω δεν ήξερα.
Δήλωση του πατέρα του Παύλου Φύσσα μετά το τέλος της απολογίας:
«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο Ρουπακιάς προσπαθεί να το κάνει να φανεί σαν απλή ανθρωποκτονία. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είπε πολλά ψέματα. Να σας πω ένα που είπε; Είπε ότι το μαχαίρωμα ήταν άμυνα. Πήρε μετά όμως τον Γιώργο Πατέλη τηλέφωνο και του είπε “μαχαίρωσα τον Φύσσα”», ανέφερε έξω από το Εφετείο.
Ερωτώμενος για την απουσία της συζύγου του, για πρώτη φορά από την δικαστική αίθουσα, απάντησε: «Με τη Μάγδα Φύσσα είναι άλλο θέμα. Ανθρωπος είναι, αντοχές έχει».