| Shutterstock
Επικαιρότητα

«Αστυνομικός της χρονιάς» στο κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και λέσχες

Πώς δρούσε η συμμορία που είχε έδρα τη λεωφ. Συγγρού και είχε τιμοκατάλογο για τις «υπηρεσίες» της. Ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες, τέσσερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος-κλειδί 37χρονης αξιωματικού που προ ετών είχε τιμηθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Protagon Team

Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος, στο οποίο συμμετείχαν και αστυνομικοί, το οποίο φέρεται να αποκόμιζε τεράστια ποσά από την παροχή «προστασίας» σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες, ενώ εξαπατούσε και το Δημόσιο μέσω εικονικών εταιρειών και μη απόδοσης ΦΠΑ.

Ουσιαστικά, όπως ανέφερε το kathimerini.gr, επρόκειτο για δύο παράλληλες εγκληματικές οργανώσεις με κύρια δραστηριότητα τις οικονομικές απάτες. Εδρα της σπείρας ήταν ένας χώρος στη λεωφ. Συγγρού που τυπικά λειτουργούσε ως εταιρεία security και ως «εγκέφαλος» εμφανίζεται επιχειρηματίας από την Κρήτη.

Σύμφωνα με tanea.gr, τρία άτομα βρίσκονται στην κορυφή της «πυραμίδας» της συμμορίας: Πρόκειται για έναν 58χρονο με το ψευδώνυμο «Κρητικός» ή «Λευτέρης», έναν 55χρονο με ψευδώνυμο «Νώντας» ή «φίλος» ή «θείος» και ένας 37χρονος.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ο ρόλος στην όλη επιχείρηση 37χρονης αξιωματικού, η οποία υπηρετούσε μέχρι πρότινος στην Οικονομική Αστυνομία και σύμφωνα με το skai.gr, είχε βραβευτεί το 2019 ως «αστυνομικός της χρονιάς»! Συνάδελφοί της την περιγράφουν ως μια αστυνομικό που είχε όλα τα προσόντα να κάνει μια λαμπρή καριέρα στην ΕΛ.ΑΣ καθώς εκτός των άλλων έιχε αποφοιτήσει από τη Νομική.

Η συγκεκριμένη αξιωματικός φέρεται να είχε ρόλο-κλειδί καθώς παρείχε πληροφορίες για τυχόν ελέγχους, ενώ η «δραστηριότητά» της καταγράφεται μόνο στην πρώτη εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν σε δωροληψίες με το πρόσχημα κάλυψης της λειτουργίας οίκων ανοχής και χαρτοπαικτικών λεσχών. Οι επαφές της με τον 58χρονο «Κρητικό» έχουν επιβεβαιωθεί από την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι τρεις κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί, όπως προέκυψε από την έρευνα των «Αδιάφθορων», φέρεται να ήταν υπεύθυνοι για τις μεταφορές χρημάτων: έβγαζαν τα χρήματα από τους λογαριασμούς των «αχυρανθρώπων» και να τα έδιναν στη συνέχεια σε φακέλους, στα μέλη της οργάνωσης.

Ο «τιμοκατάλογος» των αστυνομικών ήταν: από 800 έως 2.000 για τους οίκους ανοχής και από 1.000 έως 3.000 για τις χαρτοπαικτικές λέσχες, με τις πληρωμές να γίνονται κάθε 1η και 15 του μήνα. Τα έσοδα των δύο κλάδων της συμμορίας ήταν εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.

Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής είχαν συλληφθεί 19 άτομα, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι έρευνες για την τυχόν εμπλοκή και άλλων αστυνομικών στο κύκλωμα.