Επικαιρότητα

AstraZeneca: Ξεκινούν πάλι οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η αρμόδια αρχή έδωσε το πράσινο φως για την επανεκκίνηση τους στη Μεγάλη Βρετανία καθώς κρίνονται ασφαλείς - Η εταιρεία τις είχε σταματήσει πριν από τέσσερις ημέρες
Protagon Team

Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που πραγματοποιούνται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αρχίζουν εκ νέου.

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Υγείας (MHRA) της Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνοντας πως πλέον ήταν ασφαλές να προχωρήσουν οι δοκιμές. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία το Σάββατο.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα ενώ όλοι οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες αναμένεται να ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία: « Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως χορηγός της δοκιμής, δεν μπορούν να αποκαλύψουν περαιτέρω ιατρικές πληροφορίες αλλά, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές η AstraZeneca έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια των συμμετεχόντων σε δοκιμές βάσει των υψηλότερων στάνταρ. Η εν λόγω εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο να καθοδηγείται για το πότε μπορούν να ξαναρχίσουν άλλες κλινικές δοκιμές για την παροχή του εμβολίου ευρέως, δίκαια και χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας».

Το πιθανό εμβόλιο με την επωνυμία AZD1222 επινοήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία, Vaccitech, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση. «Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χιμπατζή που βασίζεται σε μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος (αδενοϊός) και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2. Μετά τον εμβολιασμό, παράγεται η πρωτεΐνη, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2».

Υπενθυμίζεται πως η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα (δείτε εδώ).

Το εμβόλιο αυτό έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θεωρείται ένα από πιο ελπιδοφόρα υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο καθηγητής στο LSE Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε με ανάρτηση του στο Facebook: