Eίχαν προηγηθεί οι μονογραφές για τον εξοπλισμό μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού μας και συγκεκριμένα τεσσάρων κανονιοφόρων κλάσης «Μαχητής», αλλά και των τεσσάρων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών | Youtube/Rafael
Επικαιρότητα

«Ασπίδα» σε Αιγαίο και Εβρο: Πέφτουν επιτέλους οι υπογραφές για τους ισραηλινούς πυραύλους Spike NLOS

Το συνολικό κόστος για τα 27 συστήματα Spike NLOS που αφορούν τον Στρατό Ξηράς, φτάνει τα €280 εκατ., ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού κυμαίνεται στα €55 εκατ. Σειρά παίρνουν τα UCAV Heron TP. Σκληρή «μάχη» για τις κορβέτες του ΠΝ
Protagon Team

Η αμυντική θωράκιση της χώρας προχωρά σταθερά και επιτέλους πέφτουν και οι τελικές υπογραφές για τους ισραηλινούς πυραύλους Spike NLOS – τα πυραυλικά συστήματα ακριβείας τελευταίας τεχνολογίας που σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό μονάδων από τον Εβρο μέχρι τα νησιά.

Αρμόδιες πηγές του Πενταγώνου τις οποίες επικαλείται στο σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τονίζουν ότι με την απόκτηση των Spike NLOS δημιουργείται πλέον μία «ασπίδα ασφαλείας» που σφραγίζει αμυντικά την περιοχή σε αέρα, θάλασσα και στόχους εδάφους, δημιουργώντας μια απροσπέλαστη ζώνη για τις εχθρικές δυνάμεις.

Σύμφωνα πάντα με «Τα ΝΕΑ», οι τελευταίες λεπτομέρειες έκλεισαν την Τετάρτη με την επίσκεψη του γενικού διευθυντή του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ στην Αθήνα, Αμίρ Εσελ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σύμβαση θα αφορά 17 συστήματα των πυραύλων ακριβείας Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς, εννέα για την Αεροπορία Στρατού και τα ελικόπτερα Apache  ΑΗ-64Α και οκτώ για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους.

Ηδη άλλωστε είχαν προηγηθεί οι μονογραφές για τον εξοπλισμό μονάδων του Πολεμικού μας Ναυτικού και συγκεκριμένα τεσσάρων κανονιοφόρων κλάσης «Μαχητής», αλλά και των τεσσάρων σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

To ύψος της σύμβασης αγγίζει τα 335 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 280 εκατομμύρια αφορούν τους Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς στον Εβρο και τα νησιά και τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια, τα οκτώ συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού (τέσσερα συστήματα για τις κανονιοφόρους και τέσσερα Spike ER2 για τα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου).

Πρόκειται για όπλο ακριβείας το οποίο μπορεί να ελέγχει με την ίδια ευκολία νύχτα και μέρα, έχοντας την εικόνα της πορείας του σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ενώ θα μπορεί να αλλάξει διαδρομή ή και να ακυρώσει την αποστολή κατά τη διαδρομή του πυραύλου προς τον στόχο.

Κάθε σύστημα Spike NLOS διαθέτει τρία οχήματα, εκτοξευτές, το Κέντρο Διεύθυνσης Πυρών και το ραντάρ, αλλά και drone το οποίο θα χρησιμοποιείται για έρευνα και εντοπισμό στόχων.

Με βεληνεκές που ξεπερνά τα 32 χιλιόμετρα, οι Spike NLOS έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν μακρινούς ή κρυμμένους στόχους, ακόμα και χωρίς οπτική επαφή.

Η δυνατότητα εξάλλου μεταφοράς τους από διαφόρων ειδών πλατφόρμες, τους κάνει ακόμα πιο ευέλικτους.

Κατά πληροφορίες οι πρώτοι πύραυλοι αναμένεται να μεταφερθούν σε Μονάδες του Εβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και θα ανήκουν στους Λόχους Αντιαρματικών.

Τον χειρισμό τους θα αναλάβουν μόνιμα στελέχη, υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ οι οποίοι αναμένεται να κάνουν… «ταχύρρυθμα»  στο ισραηλινό οπλικό σύστημα.

Οι δυνατότητες που προσφέρουν στο χειριστή οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι, σχολίαζαν στρατιωτικές πηγές, τον καθιστούν «game changer» ειδικά στην περιοχή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή από αέρα, στεριά και θάλασσα.

Το «σίριαλ» των  Spike NLOS

Οπως υπενθυμίζει στο δημοσίευμα της η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα είχαν πάρει την απαιτούμενη έγκριση από τη Βουλή εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο η συμφωνία κινδύνευσε με «ναυάγιο» λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, με τον απερχόμενο ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντζ, να προειδοποιεί τον έλληνα ομόλογό του στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα ότι αν δεν γίνουν ενέργειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Ελλάδα θα έχανε τη σειρά, αλλά και την τιμή την οποία είχε «κλειδώσει».

Οι εντάσεις και το παρασκήνιο προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» δεν έλειψαν, περιγράφει η εφημερίδα, σε μία περίοδο μάλιστα που η Αθήνα δεν ήθελε να δημιουργήσει την παραμικρή «σκιά» στη σχέση της με το Ισραήλ.

Μετά τους πυραύλους τα Heron

Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά στην ελληνο-ισραηλινή αμυντική συνεργασία αναμένεται να πάρουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη -UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle), HERON TP, που αποτελούν την οπλισμένη έκδοση των αντίστοιχων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ήδη νοικιάζει η Ελλάδα για την επιτήρηση του ανατολικού Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Ελλάδα και Ισραήλ έχουν άλλωστε  στενή συνεργασία στον εν λόγω τομέα, αλλά και στα συστήματα αντιμετώπισης UCAV, με πρόσφατη την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος στα νησιά.

«Μάχη» για τις κορβέτες

Εντονη κινητικότητα, τέλος, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και για τις κορβέτες που επιθυμεί να αποκτήσει (μετά τις FDI) τo Πολεμικό Ναυτικό.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Πενταγώνου οι εκπρόσωποι της γαλλικής πλευράς, ενώ ήδη τη δική τους πρόταση παρουσίασαν οι Ιταλοί, χωρίς να αποκλείεται –κατά πληροφορίες– και το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» όσον αφορά την τελική επιλογή της Αθήνας για την αναγκαία ενίσχυση του ΠΝ.