Ανδρες του Μηχανικού κατά τη διάρκεια άσκησης του ρωσικού στρατού σε ποτάμι, στις 3 Αυγούστου | REUTERS/Maxim Shemetov
Επικαιρότητα

Ασκήσεις πολέμου από τη Ρωσία στην Ασία, με 300.000 στρατιώτες!  

Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου θα πραγματοποιήσει ο ρωσικός στρατός τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας και της Μογγολίας, θέλοντας να στείλει στη Δύση ένα μήνυμα πολυεπίπεδης ισχύος
Protagon Team

Η Ρωσία θα διεξαγάγει τον επόμενο μήνα τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν γίνει εδώ και σαράντα χρόνια, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου την περασμένη Τρίτη.

Πρόκειται για στρατιωτικά γυμνάσια τεράστιας κλίμακας, στα οποία θα συμμετάσχουν κιόλας οι στρατοί της Κίνας και της Μογγολίας.

Η άσκηση ονομάζεται «Ανατολή 2018» (Vostok 2018) και θα γίνει μεταξύ 11 και 15 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά και ανατολικά εδάφη της αχανούς χώρας.

Επίδειξη δύναμης, απάντηση στον κλοιό της Δύσης

Θα συμμετάσχουν 300.000 στρατιώτες κάθε Οπλου και Σώματος, περισσότερα από 1.000 αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, δύο από τους πολεμικούς στόλους της Ρωσίας και όλες οι αερομεταφερόμενες μονάδες.

Ενα ρωσικό άρμα μάχης Armata T-15 όπως παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση στρατιωτικού υλικού ARMY στις 21 Αυγούστου στη Μόσχα (REUTERS/Maxim Shemetov)

Αξίζει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι αυτά τα προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια και κυρίως η κλίμακά τους είναι αξιοπρόσεχτα σε πολλά επίπεδα ισχύος (γεωπολιτικό και οικονομικό πρωτίστως), καθώς η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την αύξηση της έντασης  στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Η Δύση μεθοδικά και έως έναν βαθμό αποτελεσματικά σχηματίζει ασφυκτικό κλοιό, με διπλωματικά μέσα αλλά και με το ΝΑΤΟ, γύρω από τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της ανησυχεί από την απώλεια των ερεισμάτων της στις πρώην σοβιετικές χώρες, όπως είναι η Ουκρανία, οι καυκάσιες, οι βαλτικές και άλλες, αλλά και σε παραδοσιακά φιλικές της ευρωπαϊκές γειτονιές, όπως είναι τα Βαλκάνια.

Από πλευράς του το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη με στόχο να αποτρέψει πιθανή ρωσική στρατιωτική δράση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους και τη φιλορωσική εξέγερση της Ανατολικής Ουκρανίας.

Τα τεθωρακισμένα 2S4 Tyulpan και T-72 B3 επί το έργον στην έκθεση ARMY, στη Μόσχα, στις 23 Αυγούστου (REUTERS/Maxim Shemetov)

Υπάρχει και ακόμη ένα ζήτημα που δεν είναι αμελητέο: στον ασιατικό χώρο οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων με πολεμικό παρελθόν: η Ιαπωνία, παλιός εχθρός της Ρωσίας και της Κίνας, έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην Απω Ανατολή, δίνοντας πάντα μεγάλη βαρύτητα στη ρωσοκινεζική στρατιωτική σχέση (είτε πρόκειται για συνεργασία, όπως συμβαίνει τώρα, είτε για αντιπαλότητα που έφθασε έως τις συνοριακές αψιμαχίες, όπως συνέβη στο τέλος της δεκαετίας του ’60 κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης των Κινέζων).

Ενα ολμοβόλο όχημα MSTA-S κατά τη διάρκεια επίδειξης στην έκθεση ARMY, Μόσχα 23 Αυγούστου (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ο κ. Σόιγκου δήλωσε ότι τα γυμνάσια θα είναι τα μεγαλύτερα μετά τη σοβιετική στρατιωτική άσκηση του 1981 με την ονομασία «Δύση 1981» (Zapad 1981): «Ομως τώρα η κλίμακα θα είναι μεγαλύτερη» υπογράμμισε

Το κόστος της άσκησης

Οταν ρωτήθηκε εάν το κόστος διεξαγωγής μιας τέτοιας τεράστιας στρατιωτικής άσκησης δικαιολογείται σε μια εποχή που η Ρωσία αντιμετωπίζει υψηλότερες απαιτήσεις για κοινωνικές δαπάνες, ενώ περικόπτει και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε ότι τέτοιες ασκήσεις είναι απαραίτητες: «Η αναγκαιότητα της Ρωσίας να αμυνθεί στη σημερινή διεθνή κατάσταση, η οποία είναι συχνά επιθετική και εχθρική προς εμάς, καθιστά την άσκηση δικαιολογημένη» απεφάνθη ο Ντμίτρι Πεσκόφ απευθυνόμενος στον Τύπο.

Ερωτηθείς εάν η εμπλοκή της Κίνας σημαίνει ότι η Μόσχα και το Πεκίνο κινούνται προς μία στρατιωτική συμμαχία, ο Πέσκοφ είπε ότι οι δύο σύμμαχοι συνεργάζονται σε όλους τους τομείς. (Ρωσία και Κίνα έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ σε τόσο μεγάλη κλίμακα.)

ΝΑΤΟ: Εχουμε τον νου μας

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ντίλαν Ουάιτ δεν περιορίστηκε να πει μόνο ότι η Ρωσία είχε ενημερώσει τον περασμένο Μάιο την Ατλαντική Συμμαχία για την προγραμματισμένη άσκηση του Σεπτεμβρίου και ότι το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να την παρακολουθήσει, αλλά διευκρίνισε επιπλέον ότι η Ρωσία είχε προσκαλέσει και στρατιωτικούς ακολούθους ΝΑΤΟϊκών κρατών στην άσκηση, σε ρόλο παρατηρητών.

Και κατέληξε: «Ολα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να ασκούν τις ένοπλες δυνάμεις τους, αλλά είναι απαραίτητο αυτό να γίνεται με διαφανή και προβλέψιμο τρόπο»…