Η στιγμή της ανακοίνωσης του βραβείου του Ιδρύματος Doug Moran για την καλύτερη αυτοπροσωπογραφία, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 150.000 δολαρίων, ήταν πολύ συγκινητική. Η Αυστραλή Λιν Σέιβερι βρισκόταν εκεί, ντυμένη ακριβώς με τα ίδια ρούχα με τα οποία ποζάρει και στον πίνακά της, ως μοντέλο του εαυτού της. Το στιλ της ιδιαίτερο, με καπέλο, και χαρακτηριστικά γυαλιά με κοκκάλινο σκελετό. Και ξαφνικά, ανακοινώνεται το όνομά της και μένει με το στόμα ανοιχτό.
Προχωρά σαστισμένη για να κάνει κάποιες δηλώσεις, ενώ οι φωτογράφοι απαθανατίζουν τη χαριτωμένη αμηχανία της: «Δεν ξέρω τι να πω, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα κέρδιζα αυτό το βραβείο. Ηρθα απλά για να δω όλα αυτά τα υπέροχα έργα από κοντά. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, αυτή είναι η πρώτη μου αυτοπροσωπογραφία, κι αυτό είναι το πρώτο μου λάδι σε καμβά και δεν πίστευα καν ότι θα έφτανα στους ημιτελικούς, ούτε φυσικά ότι θα κέρδιζα αυτό το βραβείο».
Και κάπως έτσι, η 58χρονη άσημη ζωγράφος από τη Μελβούρνη έγινε πλουσιότερη κατά 150.000 δολάρια, κερδίζοντας ταυτόχρονα θαυμασμό και καταξίωση, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Η Λιν Σέιβερι έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τον σχεδιασμό επίπλων και έχει κάνει το διδακτορικό της στη διεθνή πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον τελευταίο καιρό όμως, έχει αφοσιωθεί στη φροντίδα του συζύγου της, ο οποίος έχει καρκίνο και του πατέρα της, που έπασχε από άνοια και πέθανε τον Φεβρουάριο του 2018, στην ημέρα των γενεθλίων της.
Η ζωγραφική λοιπόν, έγινε ο τρόπος απόδρασής της, από τον πόνο που της προκάλεσαν οι ασθένειες των δύο σημαντικότερων ανδρών της ζωής της. Στην αυτοπροσωπογραφία της, εικονίζεται καθισμένη με ανοιχτά τα πόδια, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την κλασική στάση των ανδρών που συμβολίζει επιβολή και υπεροχή σε μία κοινωνία που αρνείται να απαρνηθεί το ανδροκρατούμενο μοντέλο.
«Μάλλον βγήκε η φεμινίστρια που έκρυβα μέσα μου» σχολιάζει η ίδια. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται για τριακοστή χρονιά και θεωρείται το πιο «γενναιόδωρο» βραβείο πορτραίτου, καλώντας τους καλλιτέχνες να αποδώσουν στον καμβά την εικόνα και την προσωπικότητα ενός καθισμένου ατόμου της επιλογής τους, είτε άσημου, είτε διάσημου.