Ο Νίκος Παππάς έχει αρχίσει να μετρά ημέρες. Αν όχι για την παραμονή στη θέση του υπουργού Επικρατείας, σίγουρα μέχρις ότου εκδηλωθούν και δημοσίως οι επικρίσεις εις βάρος του για τους άκομψους και ατελέσφορους χειρισμούς της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών. Την υπόθεση που χειρίστηκε προσωπικά και εξελίσσεται σε φιάσκο.
Η άρνηση-αδυναμία του σχήματος Καλογρίτσα να καταβάλλει την πρώτη δόση του τιμήματος που πόνταρε στην δημοπρασία για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, αφήνουν αυτομάτως έκθετο τον υπουργό Επικρατείας και τον υφιστάμενό του, γενικό γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο.
Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: το συγκεκριμένο δίδυμο είχε σχεδιάσει την διαδικασία και έφθασε να βάζει την σφραγίδα του για την… αξιοπιστία του πόθεν έσχες Καλογρίτσα (όπως και όλων των άλλων) ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου ως γνωστόν έπρεπε να μοιραστούν τα 246 εκατομμύρια από την δημοπρασία στους αναξιοπαθούντες.
Τις ίδιες ημέρες δε, ο κ. Παππάς ήταν αυτός που διευκρίνιζε ότι έλεγχος του πόθεν έσχες είχε γίνει μόνον για τα χρήματα της πρώτης δόσης και όλα ήταν καλά.
Η ημέρα της πρώτης δόσης για τους υπερθεματιστές ήταν η Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Και η οικογένεια Καλιογρίτσα, ανακοίνωσε ότι τελικά δεν διαθέτει τα 17,1 εκατ. ευρώ που όφειλε να καταθέσει υπέρ του δημοσίου.
Τι ακριβώς θα επακολουθήσει είναι προς το παρόν άγνωστο και οι απόψεις συγκεχυμένες. Ηδη πάντως η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με ανακοίνωσή της ανακήρυξε νέο προσωρινό υπερθεματιστή την εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη.
Οι νομικές περιπλοκές είναι πολλές και σύμφωνα με κάποιες απόψεις, στην ουσία θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσα άκυρος ο διαγωνισμός, με το σκεπτικό ότι ένας από τους πλειοδότες δήλωσε ότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά, αφότου όμως είχε συμμετάσχει στην διαδικασία, ανεβάζοντας το τίμημα με «αέρα». Η συνέχεια επ’ αυτών επί της οθόνης.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όμως το κλίμα για τον κ. Παππά είναι βαρύ, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του από καιρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όποια και αν είναι η εξέλιξη στο μέτωπο των αδειών, τα μαχαίρια ακονίζονται εν όψει συνεδρίου.
Είτε οργανωμένες ομάδες όπως οι «53», είτε ανένταχτοι και ασύνταχτοι είναι φανερό – και κάποιοι δεν κρύβουν τις διαθέσεις τους σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις – ότι ετοιμάζονται να βάλουν στο στόχαστρο τον κ. Παππά στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος που έχει οριστεί να γίνει στις 13-16 Οκτωβρίου.
Το σκεπτικό τους είναι πως η στάση του, οι χειρισμοί του και το ύφος με το οποίο πολιτεύεται έχουν εκθέσει το κόμμα, ενώ τα μέτωπα που έχει ανοίξει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά, καθώς έχει ασκήσει προσωπικά πιέσεις σε βουλευτές είτε για την ψήφιση νομοσχεδίων είτε στο πλαίσιο άλλων μεθοδεύσεων, επικαλούμενος απλά και μόνο την ισχύ που απορρέει από την θέση του παρά τω πρωθυπουργώ.
Σημαντικότερο στοιχείο από όλα όμως ίσως να είναι η αισθητή δυσαρέσκεια και απογοήτευση για το πρόσωπο του κ. Παππά όπως εκφράζεται σε κλειστές συναντήσεις και συζητήσεις από τους «παλαιούς».
Πρόσωπα που εξακολουθούν σήμερα να κατέχουν θεσμικές θέσεις και που έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, ήδη μιλούν για λάθη του υπουργού Επικρατείας και του καταλογίζουν αδικαιολόγητη οίηση.
Κατά κάποιους, στον κώδικα των παλαιών αριστερών τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι κάτι σαν σύνθημα για τον πολιτικό αποκεφαλισμό…
Υπό αυτές τις συνθήκες, όσο και αν οι πολιτικές ζωές του διδύμου Τσίπρα – Παππά θεωρούνται αλληλοεξαρτώμενες, ο Πρωθυπουργός εκτιμάται ότι σύντομα θα κληθεί να λάβει μία δύσκολη απόφαση: είτε θα απομακρύνει τον κ. Παππά, είτε θα χρεωθεί και θα επωμιστεί ο ίδιος την φθορά που του προκαλεί (και) ο υπουργός Επικρατείας.