Τη στρατιωτική ετοιμότητα και ισχύ της συνεχίζει να επιδεικνύει στη Δύση η Ρωσία, μάλιστα αυτή τη φορά πιο κοντά στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αφού οι ασκήσεις ουσιαστικά αφορούν τη Συρία.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Αυγούστου τη διεξαγωγή μεγάλης ναυτικής άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 8 του μήνα.
Στα νέα γυμνάσια του ρωσικού στόλου θα συμμετάσχουν 25 πλοία και 30 αεροπλάνα. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, όπως και ασκήσεις κατά ναρκών.
Τα γυμνάσια αυτά θα γίνουν σε περιβάλλον οξείας έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης στο Συριακό, με αιχμή, σε αυτή τη φάση, την προς το παρόν ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ και την ομώνυμη πόλη.
Εκεί η πλευρά Ρώσων-Ασαντ πιθανολογεί οργάνωση και εκδήλωση προβοκάτσιας από τους αντικαθεστωτικούς Σύρους, με χημικά όπλα (χλώριο), συνακόλουθη ενοχοποίηση του καθεστώτος της Δαμασκού και εξαπόλυση αντιποίνων (πυραύλων) από τους Δυτικούς. (Βλέπε εδώ.)
Οι διπλωματικές διεργασίες
Αν τελικά αποφευχθεί χημικός ή πυραυλικός πόλεμος με θύματα αμάχους, τότε, για το Συριακό ειδικά, θα έχει και κάποιο νόημα η ενδεχόμενη συνάντηση Λαβρόφ – Πομπέο στη Νέα Υόρκη.
Διότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι η ρωσική πλευρά εξετάζει την πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Μόνο που οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αρχίζουν στις 18 Σεπτεμβρίου…
«Αυτή τη στιγμή καταρτίζεται ένα πρόγραμμα διμερών συναντήσεων. Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ συζητείται, μια τέτοια συνάντηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό εξέταση» δήλωσε η κυρία Ζαχάροβα.
Ο κ. Λαβρόφ περιέγραψε την περασμένη Τετάρτη τους αντάρτες της Ιντλίμπ ως «απόστημα» που πρέπει να εκκαθαριστεί, αφού «χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα».
Η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ επιδιώκει, με επίθεση μεγάλης κλίμακας, την άμεση ανάκτηση του Ιντλίμπ το οποίο έχει καταστεί καταφύγιο για αντικαθεστωτικούς και πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Συρίας, αλλά και για διάφορες τζιχαντιστικές δυνάμεις.
Οι κινήσεις του ΟΗΕ
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα πρότεινε να μεταβεί στην Ιντλίμπ προκειμένου να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την εκκένωση του πληθυσμού πριν από μια επίθεση του συριακού στρατού. Ο Ντε Μιστούρα εκτίμησε σε «περίπου 10.000 άνδρες, συν οι οικογένειές τους» τον αριθμό των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και της Αλ Νόσρα, οι «οποίοι, κανείς δεν αμφιβάλλει, είναι τρομοκράτες που πρέπει να νικηθούν».
Ωστόσο προειδοποίησε για το βαρύ τίμημα που κινδυνεύει να καταβάλει ο άμαχος πληθυσμός αν πραγματοποιηθεί επίθεση: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση βαρέων όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ακόμη και αν είναι δίκαιο να καταπολεμηθούν τρομοκράτες».
Την περασμένη Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες είχε προειδοποιήσει για «τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» στην Ιντλίμπ σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.