Ετσι θα πάρουμε τη Ράκα: η εκπρόσωπος Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων διαβάζει το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν | REUTERS/Rodi Said
Επικαιρότητα

«Οργισμένος Ευφράτης»/ Αρχισε η μάχη της Ράκα

Επίσημη έναρξη της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Ράκα, «πρωτεύουσας» του ISIS στη Συρία, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. Ανοίγει ένα νέο μέτωπο για την τρομοκρατική οργάνωση που αντιμετωπίζει παράλληλα επιθέσεις στη Μοσούλη, στο Ιράκ
Protagon Team

Είναι η κατάλληλη συγκυρία για τη «μητέρα των μαχών». Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, χάνει σιγά σιγά –αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και σε κάποιες εβδομάδες- το προπύργιό του στο Ιράκ, τη Μοσούλη. Τώρα αντιμετωπίζει μία επίθεση και στην ντε φάκτο «πρωτεύουσά» του στη Συρία, τη Ράκα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Κυριακή εκπρόσωποι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ανακοίνωσαν επισήμως ότι αρχίζει η επιχείρηση «Οργισμένος Ευφράτης» στη Ράκα, η οποία τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει ανακηρυχθεί «πρωτεύουσα» του ISIS στην περιοχή. Οι συγκρούσεις άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου. Συνολικά, συμμετέχουν 30.000 άνδρες με συνδρομή σε όπλα και σε αντιαρματικούς πυραύλους αλλά και αεροπορική κάλυψη από τις ΗΠΑ.

«Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τη Ράκα για να προετοιμάσουμε μια επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης», εξήγησε αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, στο Reuters.

Ποιος ελέγχει τις περιφέρειες της Συρίας. Με κόκκινο χρώμα οι κυβερνητικές δυνάμεις, μα μαύρο το ISIS, με κίτρινο οι Κούρδοι, με μπλε η Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ, με γκρι άλλες οργανώσεις ανταρτών. Οι περιοχές με τις ρίγες είναι αμφισβητούμενες (Al Jazeera)

Χρειάστηκαν μήνες μέχρι να οργανωθεί η επιχείρηση παρότι οι SDF είναι οι πιο αποτελεσματικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία. Το πρόβλημα είναι ότι οι SDF αποτελούνται βασικά από μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), δηλαδή από Κούρδους της Συρίας. Αυτό φυσικά ήταν το κόκκινο πανί για την Αγκυρα, που εκλαμβάνει την οργάνωση ως τρομοκρατική.

«Εχουμε συμφωνήσει με την (διευθυνόμενη από τις ΗΠΑ) διεθνή συμμαχία ότι η Τουρκία ή οι αντάρτες που στηρίζει, δεν θα έχουν κανέναν ρόλο στην επιχείρηση», δήλωσε ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος της οργάνωσης, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Και δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση το ότι την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε επισήμως η έναρξη της επιχείρησης χωρίς τη συμβολή της Τουρκίας, έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ – κατόπιν αμερικανικού αιτήματος.

Με όποιες δυνάμεις κι αν συνεχιστεί, τελικά, η επιχείρηση κατά του ISIS στη συριακή πόλη, δεν θα είναι εύκολη μάχη. «Απαιτεί προσεγμένες και ακριβείς επιθέσεις καθώς το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπιστεί το προπύργιό του, ξέροντας ότι η απώλεια της Ράκα θα σημάνει την εξολόθρευσή του από τη Συρία», τόνισε ο Ταλάλ Σέλο.

Μαχητής των SDF χαμογελά στον φακό του ρεπόρτερ. Στο βάθος αναδύονται μαύροι καπνοί (REUTERS/Rodi Said)

Τον Μάρτιο του 2013, η Ράκα, πόλη με στρατηγική σημασία λόγω της γεωγραφίας της -στην κοιλάδα του Ευφράτη, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και 160 χιλιόμετρα από το Χαλέπι- έγινε η πρώτη πόλη της συριακής επαρχίας που έπεσε στα χέρια ανταρτών που μάχονταν το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στις αρχές του 2014, μία οργάνωση, που λίγους μήνες αργότερα θα γινόταν γνωστή με την ονομασία ISIS, εκδίωξε τις άλλες ανταρτικές ομάδες που βρίσκονταν στην πόλη και την έθεσε υπό πλήρη έλεγχο. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ίδρυσε ένα «χαλιφάτο» στα εδάφη που είχε κατακτήσει στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ τον Αύγουστο κατέλαβε και το αεροδρόμιο της Τάμπκα, ελέγχοντας έτσι όλη την επαρχία. Πολύ γρήγορα επέβαλε τους δικούς του νόμους στη Ράκα, που έγινε η «πρωτεύουσά» του στη Συρία.

Ιρακινός στρατιώτης απομακρύνεται από τις πετρελαιοπηγές όπου έβαλαν φωτιά οι τζιχαντιστές στη Καγιάρα, πόλη που βρίσκεται 30 χλμ. νότια της Μοσούλης (REUTERS/Alaa Al-Marjani)

Εκτοτε, η «Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά», όπως ονομάζεται μία οργάνωση που δραστηριοποιείται στην περιοχή και αποκαλύπτει τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης: δημόσιοι αποκεφαλισμοί, σταυρώσεις, μαζικές εκτελέσεις, βιασμοί. Οι τζιχαντιστές λιθοβολούν τις γυναίκες που κατηγορούνται για μοιχεία και εκτελούν τους ομοφυλόφιλους. Η Πλατεία Παραδείσου, στο κέντρο της πόλης, αποκαλείται πλέον Πλατεία της Κόλασης.

Εν τω μεταξύ, στη Μοσούλη όπου η επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων άρχισε πολύ δυναμικά, η προέλαση τους  έχει αναγκαστικά πάρει πιο αργούς ρυθμούς. Οσο προχωρούν προς το κέντρο της πόλης, τόσο περισσότεροι οι άμαχοι  που συναντούν. Οι κομάντος του ιρακινού στρατού «εκκαθαρίζουν» σταδιακά γειτονιές της ανατολικής Μοσούλης ενώ την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές προβαίνουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας. Ηδη έχουν σκοτωθεί 20 άτομα.