Αν πριν από ενάμιση χρόνο έλεγε κάποιος στην Μαρία Κονίκοβα πως θα παρατούσε την (πολύ καλή και με εξαιρετικές προοπτικές) δουλειά της στο περιοδικό New Yorker και στους New Υork Times προκειμένου να γίνει επαγγελματίας παίκτρια του πόκερ, εκείνη όχι απλώς θα τον… λοξοκοιτούσε με περιέργεια, αλλά μάλλον θα απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε τέτοιο… επιστημονικής φαντασίας ενδεχόμενο.
Και όμως, η 33χρονη αμερικανορωσίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος και ψυχολόγος κατάφερε να κάνει ακριβώς αυτό: μια απότομη στροφή 180 μοιρών στην καριέρα της και από τα δημοσιογραφικά σαλόνια να μεταπηδήσει σε αυτά των ακριβών καζίνων, όπου στήνονται τα πιο μεγάλα και επικερδή τουρνουά πόκερ παγκοσμίως!
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αποφάσισε να ασχοληθεί με το πόκερ προκειμένου να ενισχύσει την έρευνα για το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η μεγαλύτερη μπλόφα» (The Biggest Bluff). Μέχρι τότε η Κονίκοβα όχι μόνο δεν γνώριζε τίποτα για το διάσημο παιχνίδι, αλλά όπως λέει η ίδια, «δεν γνώριζε καν ούτε πόσα φύλλα έχει η τράπουλα».
Η αρχή, όπως και κάθε αρχή, ήταν δύσκολη όπως λέει: «Τα πήγαινα χάλια αλλά προσπάθησα σκληρά. Δεν τα πήγαινα καλά και ήμουν πραγματικά τρομαγμένη. Δεν είχα ξαναπαίξει πόκερ στο παρελθόν».
Λίγο αργότερα όμως, και καθώς έκανε μαθήματα δίπλα σε μεγάλες μορφές του παιχνιδιού, όπως ο Ερικ Σαϊντέλ και ο Τζέισον Κουν, άρχισε να σημειώνει τις πρώτες της επιτυχίες.
Με δεδομένη την έλλειψη εμπειρίας της, η Κονίκοβα έπρεπε να διαθέτει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους συναγωνιστές της. Και αυτό ήταν το διδακτορικό που κατέχει στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, καθώς της έδινε τη δυνατότητα να ανιχνεύει τις κρυφές σκέψεις και τις διαθέσεις των αντιπάλων της.
«Νομίζω ότι με βοηθά ιδιαίτερα το γεγονός ότι γράφω, καθώς έχω εξασκηθεί στο να παρατηρώ τους άλλους ανθρώπους και να ρουφώ την κάθε τους κίνηση» λέει η Κονίκοβα, η οποία ταυτόχρονα με το παιχνίδι της μελέτησε πότε οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις επηρεασμένοι από τα συναισθήματα ή το άγχος.
«Η λήψη αποφάσεων με βάση το συναίσθημα είναι ακριβώς ό,τι συμβαίνει στο πόκερ. Ακόμα και οι παίκτες που λειτουργούν με μαθηματική σκέψη και λογική λαμβάνουν αποφάσεις ανάλογα με το ένστικτό τους» εξηγεί η 33χρονη.
Αυτό, ωστόσο, που της άλλαξε όλη την οπτική ήταν φυσικά τα απτά αποτελέσματα, ήτοι οι νίκες που σημείωνε διαρκώς σε διεθνή τουρνουά πόκερ.
Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι σήμερα έχει κερδίσει σε 19 διαφορετικά τουρνουά και τα έπαθλά της ξεπερνούν τα 230.000 δολάρια, περίπου 210.000 ευρώ δηλαδή.
Η ίδια δήλωσε μιλώντας σε ξένα μέσα πως θα ήθελε ειδικότερα να ανοίξει μια συζήτηση για τη διαφορά της ικανότητας από την τύχη και πόσο πραγματικά μπορούμε να ελέγξουμε την τελευταία, ενώ σχολιάζει πως «η στρατηγική για τη νίκη στο πόκερ είναι ένα πολύ καλό μοντέλο για τη λήψη αποφάσεων στην πραγματική ζωή».
Αυτό ωστόσο που έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία στους φίλους και στους οικείους της ήταν η απόφασή της να παρατήσει τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή βιβλίων και να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο -πλέον λατρεμένο της- πόκερ.
Με μια εξαίρεση: «Η μεγαλύτερη μπλόφα» θα κυκλοφορήσει κανονικά, απλώς η έκδοση μετατέθηκε κατά μερικούς μήνες, καθώς η Κονίκοβα επιθυμεί να συμπεριλάβει μέσα σε αυτό και τις επιτυχίες της στα τραπέζια του πόκερ.