Μία ώρα και σαράντα λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Στη συνάντηση μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν βγαίνοντας από την αίθουσα όπου διεξήχθησαν οι συνομιλίες ήταν χαμογελαστοί αλλά χωρίς να κάνουν από κοινού δηλώσεις.
Σε σύντομη δήλωσή του on camera, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:
«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Κατά τις ίδιες πηγές στη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά θέματα.
Ως προς το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ο Πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε στον τούρκο πρόεδρο πως «είναι νομικά άκυρη συμφωνία και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ήδη ταραγμένη γειτονιά».
Επίσης, η Ελλάδα επιφυλάσσεται να απαντήσει και περιμένει να δει τη συμφωνία προκειμένου να την αξιολογήσει.
Επιπλέον, ως προς το Μεταναστευτικό η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα ότι τι τελευταίες ημέρες, η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Ελλάδας να μαζέψει βάρκες με μετανάστες που φεύγουν από τα παράλιά της.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το Μεταναστευτικό.
Με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας, άρχισε η συνάντηση.
«Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση, ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ» (σ.σ. στο δείπνο που παρέθεσε ο αμερικανός πρόεδρος στους ηγέτες των χωρών που διαθέτουν πάνω από 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες), είπε ο Πρωθυπουργός στον Ερντογάν που προσπάθησε να δείξει φιλικός, πιάνοντας και με το αριστερό του χέρι, εκείνο του κ. Μητσοτάκη (δείτε κάτω το βίντεο από τη χειραψία Μητσοτάκη – Ερντογάν και φωτογραφίες από το δείπνο Τραμπ).
Λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών (δείτε κάτω το σχετικό tweet της τουρκικής πλευράς), οργίασε η φημολογία περί παρέμβασης του αμερικανικού παράγοντα, μετά και το αιφνιδιαστικό ραντεβού Τραμπ-Ερντογάν (εδώ) που προηγήθηκε.
Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος βρήκε χρόνο για να (ξανα)δει τον Ερντογάν, την ώρα που ακύρωσε με συνοπτικές διαδικασίες την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ (κάτω το tweet της ανακοίνωσης).
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός έθεσε στη σύνοδο των ηγετών της Συμμαχίας (περισσότερα εδώ) το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με αποκορύφωμα τις ανακοινώσεις για το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη από τον τούρκο πρόεδρο και τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Ες Σαράζ, στη Λιβύη.
Η προώθηση συμφωνιών που παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία, τόνισε ο Πρωθυπουργός για το τουρκο-λιβυκό Μ.Ο.U.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ζήτησε όπως δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του Μ.Ο.U. «Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε χαρακτηριστικά o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.