Kυριακή 7 Ιανουαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς φθάνουν στα γραφεία του SPD στο Βερολίνο για τις διερευνητικές συνομιλίες | REUTERS/Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

Aρχισαν οι κρίσιμες συνομιλίες Μέρκελ – Σουλτς – Ζεεχόφερ

Την ώρα που η Γερμανία έκανε «ποδαρικό» στο νέο έτος χωρίς κυβέρνηση, τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης για το σχηματισμό της στενεύουν. Εξ ου και το αυστηρό πρόγραμμα των συνομιλιών
Protagon Team

To πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), με την συνάντηση των τριών αρχηγών, Ανγκελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD).

Καθώς η Γερμανία μπήκε αισίως στο νέο έτος χωρίς να έχει κυβέρνηση, τα περιθώρια έχουν στενέψει σημαντικά για την εξεύρεση λύσης και πλέον το ποσοστό των πολιτών που προτιμά τη νέα προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να τερματιστεί το αδιέξοδο, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, το πρόγραμμα των συνομιλιών είναι σφικτά διαρθρωμένο έτσι ώστε να αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις στη διεξαγωγή τους και να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος (δείτε το σχετικό βίντεο της Deutsche Welle ΕΔΩ).

Η επίσημη ώρα έναρξης των συνομιλιών είχε οριστεί στις 11.00, ενώ δύο ώρες αργότερα θα ακολουθούσε η διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των 13 εκπροσώπων κάθε κόμματος.

Ενδεικτικό του αυστηρού και «εντατικοποιημένου» χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιαστεί είναι ότι προβλέπεται μόλις ένα ημίωρο διάλειμμα για φαγητό, ενώ στις 17:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του κάθε κόμματος ξεχωριστά, προκειμένου περίπου μια ώρα αργότερα να συναντηθούν εκ νέου οι τρεις αρχηγοί για έναν πρώτο απολογισμό των συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των αρχηγών.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη θα συζητήσει θέματα οικονομίας, συγκοινωνιών, υποδομών, ενέργειας, περιβάλλοντος, αγοράς εργασίας, οικογένειας, μετανάστευσης, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ η δεύτερη θα εστιάσει στα δημοσιονομικά, την φορολογική πολιτική, αλλά και στα ζητήματα παιδείας και έρευνας, θεσμών και εσωτερικών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό μέχρι την Πέμπτη. Την επομένη τα αποτελέσματα των διερευνητικών θα τεθούν υπ’ όψιν των κομμάτων προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα σε έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, στη Βόννη.

Προσερχόμενη στη τριμερή συνάντηση, στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στους χώρους του Willy- Brandt Haus στο Βερολίνο, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών και την προοπτική σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα θέσει «κόκκινες γραμμές» στην αρχή της διαδικασίας, ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ ανέφερε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ καλή διάθεση, τονίζοντας ότι τα κόμματα θα πρέπει μα καταλήξουν σε συμφωνία. «Πιστεύω», είπε, «ότι θα τα καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση είμαι πολύ αισιόδοξος. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι πειθαρχία, θάρρος και μία δόση δημιουργικότητας. Έτσι θα υπάρξει επιτυχία».

Σύμφωνα με το dpa, εκείνο που παραμένει ανοικτό είναι το ζήτημα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ είναι πιθανή η έκδοση μίας κοινής δήλωσης από όλα τα συμμετέχοντα μέρη στο τέλος κάθε διαπραγματευτικού σταδίου. Οι ηγεσίες τόσο του CDU/CSU όσο και του SPD, αντίθετα με ό,τι συνέβη στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη «Τζαμάικα» το Νοέμβριο, σχεδιάζουν να διατηρήσουν συγκρατημένη στάση, καθώς, όπως εκτιμούν οι συμμετέχοντες, οι διαρροές και οι ειδήσεις που διακινήθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δυσχέραναν σημαντικά τις προηγούμενες διερευνητικές συνομιλίες.

Πρόθεση των ηγεσιών των κομμάτων, είναι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να έχουν σταθμίσει αν είναι δυνατόν να εισηγηθούν προς τα κομματικά τους όργανα τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό μίας νέας εκδοχής του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού. Όπως υπογραμμίζεται, τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα και για τα τρία κόμματα καθιστούν αναγκαία μία θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων κυρίως για τους ηγέτες τους.

Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, δημοσκόπηση -που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας από το Ινστιτούτο ερευνών κοινής γνώμης Emnid- έδειξε ότι η πλειονότητα των Γερμανών πιστεύει ότι επίκειται ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, με το 53% των ερωτώμενων (επί συνόλου 504 συμμετεχόντων) να θεωρούν ότι τελικά CDU/CSU και SPD θα συμπράξουν σε κυβέρνηση, ενώ το 34% εκτιμά ότι η προσπάθεια θα αποτύχει.

Τέλος, ένα επιπλέον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι οι ερωτώμενοι πολίτες σε ποσοστό 54% εκτιμούν ότι μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα έχει θετική επίδραση για τη Γερμανία, ενώ το αντίθετο αναμένει το 33% των ερωτηθέντων.