Η έναρξη του συνεδρίου των Δημοκρατικών το απόβραδο της Δευτέρας, 17 Αυγούστου (03.00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδος), με συντονιστικό κέντρο το Μιλγουόκι, συνιστά σημαντική για τις ΗΠΑ πολιτική εκδήλωση, αφού μέσω αυτού ο Τζο Μπάιντεν θα αναδειχθεί επίσημα υποψήφιος πρόεδρος ώστε να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες του Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά του συνεδρίου, η καινοτομία -την οποία επιβάλλει η κορονοϊκή πανδημία- έγκειται στο ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως, με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι εργασίες του θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.
Η ιταλική Repubblica χαρακτηρίζει το συνέδριο «μοναδικό στην Ιστορία» από την άποψη της διαδικασίας αλλά και του περιεχομένου, αφού πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι το πρόσωπο πέριξ του οποίου θα στοιχηθούν οι Δημοκρατικοί κάθε κλίματος (φιλελεύθεροι, παραδοσιακοί κεντρώοι, αριστεροί, κ.ά.).
Το συνέδριο, λένε οι Ιταλοί, έχει στόχο να οικοδομήσει υπέρ του Μπάιντεν «ορμή, ώθηση, κινητήρια δύναμη» τα οποία θα μετατραπούν «σε ασταμάτητο κίνημα» ώστε να χάσουν ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί την εξουσία. Ωστόσο θα είναι «κρύο» συνέδριο χωρίς τους οπαδούς και τα αξεσουάρ τους (πολύχρωμα μπαλόνια, σημαιάκια, κ.λπ.).
Η διοργανώτρια αρχή θα κάνει τα πάντα ώστε να περάσει και στο Ιντερνετ ένα συνεδριακό κλίμα κλασικού τύπου, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Επειδή είναι υψίστης σημασίας και επιτακτική η ανάγκη να αναμοχλευθούν πάθη, να αναζωπυρωθεί ο κομματικός φανατισμός, να εξαφθεί η μαχητικότητα. Η συσπείρωση των πολύχρωμων τιμαριούχων και η ένωση των διαφόρων τιμαρίων εντός του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο μόνος στόχος του συνεδρίου.
Οι Μισέλ Ομπάμα και Μπέρνι Σάντερς («σούπερ σταρ μεγάλου διαμετρήματος» κατά την κρίση και έκφραση του ανταποκριτή της Repubblica), αλλά και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο με τη συνάδελφό του τού Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ έχουν τον λόγο στις εργασίες της πρώτης συνεδριακής ημέρας. Οι οπαδοί του Σάντερς βρίσκονται στο επίκεντρο του Δημοκρατικού ενδιαφέροντος, αφού θεωρούνται απείθαρχοι: το 2016, το ένα τέταρτο από αυτούς είχε ψηφίσει τον Τραμπ, καθώς δεν μπορούσαν καν να βλέπουν τη Χίλαρι Κλίντον…
Η ποικιλοτρόπως διαφημιζομένη από τα μίντια σαν «αριστερή» Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ θα τοποθετηθεί μέσω βίντεο, σε ένα πρόγραμμα φορτωμένο με ομιλίες του Μπιλ Κλίντον και της συζύγου του Μπάιντεν. Την Τετάρτη είναι η μεγάλη ημέρα κατά κάποιον τρόπο, αφού θα μιλήσει η γυναίκα που ο Μπάιντεν όρισε αντιπρόεδρό του, η κεϊλανικής και τζαμαϊκανικής καταγωγής Κάμαλα Χάρις. Την ίδια ημέρα και η τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Την τελευταία ημέρα θα μιλήσει ο ίδιος ο Μπάιντεν και o εμβληματικός για την πολιτική των Δημοκρατικών Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο δήμαρχος από την Ιντιάνα που τα αμερικανικά ΜΜΕ κάποτε θεωρούσαν «τον επικρατέστερο για το χρίσμα» επειδή συνδυάζει διάφορα πράγματα: είναι ομοφυλόφιλος, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, απόφοιτος του Χάρβαρντ.
Η συνεδριακή ατζέντα ως προς το πολιτικό περιεχόμενο ιεραρχεί τα θέματα: πρώτος ο κορονοϊός και έπονται τα υπόλοιπα. Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα συνεργάστηκε στην αναδιαμόρφωση του συστήματος Υγείας κρίνεται θετικό για αυτόν.
Στο οικονομικό πεδίο, που εξακολουθεί να είναι προνομιακός χώρος του Τραμπ παρά την κορονοϊκή ύφεση, οι Δημοκρατικοί πρέπει να καθησυχάσουν τους ανέργους και τους φτωχότερους Αμερικανούς.
Τρίτο ζήτημα, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, είναι όντως μείζον για τις ΗΠΑ. Η Κάμαλα, ως πρώην εισαγγελέας, πρέπει να διαβεβαιώσει τους λευκούς Αμερικανούς ότι «οι Δημοκρατικοί δεν είναι το κόμμα της χαλάρωσης και του χάους», όπως γλαφυρά σημειώνει ο ιταλός ανταποκριτής. Το κινεζικό πρόβλημα είναι τέταρτο στην ατζέντα.