Με φόντο το ΜΕΤ, μια μαρμάρινη προτομή του 3ου αιώνα π. Χ., η μαρμάρινη κεφαλή της Αθηνάς του 200 π.Χ. και ο κροίσος αρχαιοκάπηλος Μάικλ Στάινχαρντ που επέστρεψε στις Αρχές αρχαίους θησαυρούς αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Αρχαία αξίας $19 εκατ. επέστρεψαν στην Ιταλία

Οι 58 αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν είχαν εντοπιστεί από το ειδικό γραφείο ερευνών της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Ανάμεσα τους και ένα μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Αθηνάς του 200 π.Χ., αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων
Protagon Team

Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της Μονάδας για τη Διακίνηση Αρχαιοτήτων, Αλβιν Μπραγκ είναι ο άνθρωπος που έκανε -και εξακολουθεί να κάνει- μεγάλο αγώνα, προκειμένου να επιστρέψουν στο σπίτι τους κλεμμένα αριστουργήματα, που πουλήθηκαν σε μουσεία, συλλέκτες και εμπόρους έργων Τέχνης μέσα από δίκτυα αρχαιοκαπήλων.

Πολλοί από τους διακινητές είναι ήδη καταδικασμένοι, είπε ο αμερικανός εισαγγελέας, ο οποίος προανήγγειλε διώξεις και συλλήψεις και άλλων προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται σε παρόμοιες δραστηριότητες, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Η επιστροφή των 58 κλεμμένων έργων τέχνης αξίας 19 εκατομμυρίων στην Ιταλία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης.

Τον Ιούλιο επαναπατρίστηκαν άλλες 142 αρχαιότητες αξίας σχεδόν 14 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιταλία, ενώ από την αρχή του έτους το γραφείο της Εισαγγελίας επέστρεψε σε 12 χώρες, περίπου 300 αντικείμενα συνολικής αξίας άνω των 66 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την ίδρυσή της, η Μονάδα για τη Διακίνηση Αρχαιοτήτων έχει εντοπίσει και επιστρέψει σε 22 χώρες, περισσότερες από 1.900 αρχαιότητες, αξίας άνω των 135 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπραγκ υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν «κι άλλες πολλές κατασχέσεις και πολλοί περισσότεροι επαναπατρισμοί».

Η επιστροφή των 58 έργων στην Ιταλία ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για το γραφείο της Εισαγγελίας. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν και 21 που βρίσκονταν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ). Η υπόθεση θυμίζει τη συμφωνία επαναπατρισμού 161 αριστουργημάτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, μιας πολύτιμης, άγνωστης μέχρι σήμερα συλλογής, την οποία είχε στην κατοχή του ο αμερικανός Κροίσος Λέοναρντ Στερν.

«Η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών μιας χώρας συνιστά νομική και ηθική υποχρέωση των Αρχών», δήλωσε η ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, άποψη την οποία ενστερνίζονται και οι αμερικανοί ερευνητές στην Εισαγγελία της Νέα Υόρκης.

Η προέλευση της ιδιωτικής αυτής συλλογής δεν έχει γίνει γνωστή, η νομιμότητά της, ωστόσο, δεν έχει αμφισβητηθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από την αμερικανική Δικαιοσύνη. Αρχικά, ο Στερν ήθελε να τη δωρίσει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ), το οποίο ήρθε άμεσα σε επαφή με το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για να ξεκινήσει έτσι, ένας μαραθώνιος συνομιλιών και διαπραγματεύσεων που κράτησε δύο χρόνια, μέχρι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Κι άλλες επιστροφές

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν επιστρέψει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα ακόμη 55 αρχαιότητες.

Μεγάλης αξίας λεηλατημένες αρχαιότητες επαναπατρίζονται στην Ελλάδα

Κορμός κούρου περίπου του 560 π.Χ. η αξία του οποίου εκτιμάται σε 14 εκατ. δολάρια

 

Μπρούντζινη προτομή γρύπα από τριποδικό λέβητα που χρονολογείται στα 660-630 π.Χ. Βρισκόταν στη συλλογή του αρχαιοκάπηλου Μάικλ Στάινχαρντ και επεστράφη στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021
Διεθνείς συμμορίες

Οι ειδικοί ερευνητές εργάστηκαν επί χρόνια για να εντοπίσουν τα ίχνη των λαθρεμπόρων και να βρουν τα αντικείμενα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Τζιάκομο Μέντιτσι και ο Τζιοβάνι Φράνκο Μπεκίνα είναι μεταξύ των καταδικασθέντων οι οποίοι είχαν στήσει ένα μεγάλο δίκτυο σε ολόκληρη την Ιταλία για να κλέψουν έργα τέχνης από αφύλακτες τοποθεσίες, σύμφωνα με το γραφείο της Εισαγγελίας. Λέγεται ότι η συγκεκριμένη συμμορία έκλεψε και τη μαρμάρινη κεφαλή της Αθηνάς από έναν ναό στην κεντρική Ιταλία, η οποία μάλιστα εκτέθηκε στο ΜΕΤ το 1996.

Ο Πασκουάλε Κάμερα ήταν ένα άλλο μεγάλο «κεφάλι» αρχαιοκάπηλων που οργάνωσε τέτοιες ληστείες τη δεκαετία του 1960 από εκκλησίες και μουσεία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μπραγκ, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Οι αρχαιότητες αυτές έφτασαν στις ΗΠΑ και πουλήθηκαν στον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Μάικλ Στάινχαρντ, ο οποίος, από το 2021 δεν μπορεί να αγοράζει αρχαία πια, αφού αποδείχτηκε ότι πολλά κομμάτια στις συλλογές του ήταν αμφιλεγόμενης προέλευσης.

Ο 81χρονος Στάινχαρντ είναι ένας πάμπλουτος «συλλέκτης» που κατάφερνε επί δεκαετίες να πουλάει και να αγοράζει αρχαία έχοντας με κάποιο τρόπο ασυλία και προστασία. Πέρυσι, αναγκάστηκε να παραδώσει στις Αρχές θησαυρούς αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, ως μέρος μιας συμφωνίας για να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον του.